Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sherman Dualmig 200 - strzela i słaba moc oraz wypięty kabel transformatora

Adrik66 26 Sep 2015 18:18 2649 5
    Adrik66
    Level 10  
    Witam, mam problem- zakupiłem półautomat spawalniczy Sherman Dualmig 200. Podłączyłem i zaczynam spawać ale ustawiony zakres na 7/8 ,posuw drutu też na 7 a to takie daje odgłosy jak zwykła spawarka, czyli strzały. Rozkręciłem i widzę taki oto kabelek- podejrzewam, że on musi tam być z tyłu wpięty ale nie chce wpinać żeby nie spalić, te podpięcie na tym transformatorze wygląda tak samo z lewej jak i z prawej, tylko po prawej nic nie jest wpięte. Zobaczcie sami i proszę o pomoc

Dodaję też schemat dołączony do spawarki.
    Pozdrawiam
    Nix
    Level 21  
    Daj dokładniejszą fotkę tego przewodu, czy jest tam na nim "wolny" konektor?

To jest czujnik temperatury transformatora, ale jego uszkodzenie lub nie podpięcie nie jest przyczyną strzelania i słabej mocy. wtedy Mig w ogóle by nie spawał.

Jakie grube blachy spawasz? Nie ma dobrego przetopu?

pzdr Nix
    Adrik66
    Level 10  
    kolego mogę zdjęcie jutro podesłąć to jest taki konektor po prawej stronie tego transformatora jest wolny slot by wpiąć taki konektor ale nie wpinałem by nie spalić nic dlatego wcześniej pytam

coś takiego
    Sherman Dualmig 200 - strzela i słaba moc oraz wypięty kabel transformatora
    Nix
    Level 21  
    Tak, podeślij dokładną fotkę, ale też napisz i sprecyzuj co i jak spawasz i co z przetopem.

pzdr Nix
    Adrik66
    Level 10  
    spawam profile 3 mm do lawety najazdu samochodowego
    Nix
    Level 21  
    Dalej nie wiadomo czy jest uszkodzenie w Migu czy to kwestia ustawień:
    Napisz jakim drutem spawasz, jakiego gazu używasz, jaki przepływ, no i w końcu czy "jest przetop" tego materiału 3 mm czy nie.

pzdr Nix