Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz płyt CD-Audio

DJCheester 27 Sep 2015 14:53 8268 11
  • Odtwarzacz płyt CD-Audio

Witam wszystkich forumowiczów

Dziś Wam przedstawię nietypowy odtwarzacz płyt CD-Audio.

Tydzień temu przedstawiałem Wam solarny wzmacniacz audio, link poniżej

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3090872.html

Ten odtwarzacz powstał właśnie do tamtego projektu. Wzmacniacz, posiada wyprowadzone na obudowę zasilanie 5V i 12V w postaci kostki MOLEX, służy ono do podłączenia CD-Romu - podłączenie zasilania, oprócz zasilania podłącza się też sygnał audio z wyjścia CD-Romu i mamy prosty odtwarzacz płyt audio, ale jest jedno ale można było podłączyć w ten sposób tylko te CD-Romy które miały przycisk PLAY na obudowie, jeśli CD-Rom miał tylko jeden przycisk EJECT to niestety ale ten sposób już nie działał.

No i właśnie dlatego powstał ten projekt który opiszę w tym temacie, właściwie nie jest to w pełni odtwarzacz płyt CD-Audio lecz sam sterownik do napędu CD-Rom. Dzięki niemu można było nie dość że słuchać muzyki z CD-Romów z jednym przyciskiem to jeszcze oprócz tego posiada takie możliwości jak zwykły domowy odtwarzacz płyt audio.

Sterownik podaje komendy do napędu za pomocą magistrali IDE / ATA (40 Pin). Posiada podstawowe funkcje takie jak: odtwarzanie, przewijanie do przodu i tyłu po ścieżce, przeskok do następnej lub poprzedniej ścieżki, pauzowanie, zatrzymywanie, wysuwanie płyty, oraz troszkę bardziej zaawansowane opcje czyli pokazywanie czasu na wyświetlaczu: czas pozostały do końca ścieżki, czas pozostały do końca płyty, czas który upłynął od początku ścieżki, czas który upłynął od początku płyty, oraz funkcje odtwarzania: losowe, powtarzanie jednego utworu, powtarzanie całej płyty, odtwarzanie normalne. Wszystkie parametry odtwarzania pokazywane są na dwurzędowym alfanumerycznym wyświetlaczu. Sterownik nie przetwarza sygnału audio z napędu. Sygnał audio trafia bezpośrednio do wzmacniacza mocy. Sterownik zasilany jest napięciem 5V. Do połączenia zasilania użyłem popularnych wtyczek MOLEX. Wzmacniacz widoczny na zdjęciu działa również jako zasilacz dla napędu i sterownika. Sterownik wykonany jest na procesorze ATMEGA162. Sterownik pobiera bardzo mało energii około 100mA, wzmacniacz w trybie oszczędnym ustawiony na nieduży poziom dźwięku również około 100mA, najwięcej pobiera napęd – od 400mA do 1200mA w zależności od modelu i prędkości.

Sterownik był wykonany na podstawie kitu AVT-941 - samodzielnie wytrawiona oraz uruchomiona płytka. Soft do sterownika znalazłem na elektrodzie - link poniżej

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1093415.html

Dodatkowo została dodana inna płytka uniwersalna z większymi mikrostykami - została zamontowana na równi z obudową - w obudowie zostały wycięte otwory na mikrostyki. W taki sposób została wykonana estetyczna klawiatura - na całość naklejona została wydrukowana i zafoliowana kartka z oznaczeniami, przyciski wyglądają jak dotykowe lecz są to mikrostyki które działają po przyciśnięciu konkretnego symbolu.

Oto zdjęcia wewnątrz i na zewnątrz.

Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio Odtwarzacz płyt CD-Audio

No i to już wszystko co chciałem Wam zaprezentować - zapraszam do obejrzenia innych moich projektów, co prawda mam też inne miniprojekty lub praktyczne modyfikacje domowych urządzeń lecz one są bardzo proste i nie będę zaśmiecał elektrody takimi rzeczami.

W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój piętnasty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    DJCheester
    Level 24  
    DJCheester wrote 1414 posts with rating 779, helped 75 times. Live in city Bełchatów. Been with us since 2011 year.
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Od strony układowej świetna rzecz, ale wykonanie nieco nonsensowne - zakładając, że ma to być wyposażenie dodatkowe do przenośnego wzmacniacza, lepiej byłoby zabudować CD-ROM we wspólnej obudowie ze sterownikiem, a tak wyruszając w plener trzeba targać ze sobą 3 urządzenia i kłębowisko kabli.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Słuszna uwaga - i podczas konstrukcji zastanawiałem się nad tą opcją lecz ostatecznie wygrała ta która teraz jest zastosowana, dlatego że miałem dość sporo starych CD-Romów i nieraz jakiś niedomagał ze starości i trzeba było go szybko zmienić na inny, w tej oto postaci było to bardzo proste - czasami na imprezę np do domków letniskowych brało się ze dwa albo trzy CD-Romy, tak dla pewności że wszystko będzie działać ;-)

Co do kabli no to nie było ich aż tak dużo - zewnętrzny do akumulatora (oczywiście CD-Rom działał tylko po podłączeniu do zewnętrznego akumulatora - miałem do tego żelowy 18Ah) oraz wcześniej przygotowany rozgałęźnik molex, kabel sygnałowy audio, oraz zewnętrzny głośnik.

Ale jak już się brało wersję rozszerzoną to wiadoma sprawa że taki sprzęt się raczej przywoziło na działki niż przynosiło.

PS. W domkach letniskowych niestety nie było prądu więc akumulator był konieczny, a to jeszcze nie były te czasy kiedy to były już odtwarzacze Mp3, taki odtwarzacz wmontowałem we wzmacniacz później.

Pozdrawiam ....
    kowal011
    Level 21  
    Świetna sprawa! Kiedyś (kilkanaście lat temu) też próbowałem sterować cd-romem ale poległem. Pózniej łatwiej było kupić pełnoprawny odtwarzacz i zrezygnowałem.
    Dawid523
    Level 14  
    Jaki jest model tego CD romu? Być może skuszę się na zrobienie własnego sterownika, i potrzebuję na 100% kompatybilnego napędu.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam ten co akurat na zdjęciu to stary IBM 6x ale działają LG sprawdzałem z 10 modeli BTC też działa - myślę że każdy będzie działał gdyż komendy są standardowe dla wszystkich modeli.

Pozdrawiam ....
    398216 Usunięty
    Level 43  
    A nie można było do jednej obudowy wsadzić i klawiatury z płytką i napędu? To co jest w tej chwili to raczej prowizora (nawet nie prowizorka!) - kable na wierzchu, plączące się zasilanie... No i samo podłączenie gniazda 40pin - nie można było dać przewodów od razu z gniazda? Po co dodatkowa płytka? Żeby było więcej? Płytka wewnątrz (z klawiaturą) to chyba tylko dla ozdoby?
    Im dalej w las tym więcej drzew... a raczej; im widzę kolejny projekt tym więcej ... niemądrych rozwiązań.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Tłumaczyłem już w moim poprzednim poście dlaczego jest osobno CD a nie razem, co do wnętrza jest tam oryginalna płytka z klawiaturą bo pierwotna wersja zakładała aby to właśnie ta klawiatura służyła do sterowania, jednak rozkład klawiszy na tej płytce jest trochę zagmatwany i w ogóle dziwny układ klawiszy więc zrobiłem swoją, jednak nie demontowałem starej klawiatury. Klawiatura została tam z myślą o kolejnej późniejszej modyfikacji sprzętu, gdyby obecna wersja się nie sprawdziła, jako iż w tej chwili już nie używam tego sprzętu nie planuję kolejnych zmian czy modyfikacji.

Płytka z gniazdem przy obudowie została tam umocowana nieprzypadkowo - umożliwia umocowanie gniazda IDE + MOLEX w taki sposób aby po wycięciu otworu w obudowie było stabilne i z tyłu wyglądało jak CD-Rom. Jak już wcześniej wspominałem nie projektowałem płytki tylko zrobiłem gotową na podstawie kitu AVT, gdybym projektował to bym wziął pod uwagę umocowanie gniazda IDE + MOLEX tak żeby nie trzeba było montować tej dodatkowej płytki.

Modyfikuję obecnie sam wzmacniacz który to publikowałem na elektrodzie, jest wbudowany we wzmacniacz odtwarzacz Mp3 więc nie trzeba ani taszczyć kilogram kabli ani dodatkowych urządzeń, poza tym zużycie energii przez CD-Rom jest znaczące więc słuchanie na tym muzyki jest prądożerne i dodatkowo uciążliwe bo nie mam płyt już płyt CD-Audio a nawet gdybym jeszcze miał to na płytach CD mieściło się tylko 80min.

Podsumowując gdybym projekt rozwijał dopracował bym go bardziej jednak na dzień dzisiejszy działa a do środka nikt nie zagląda więc taki montaż też ujdzie. Ważne że sprzęt działa do dziś dnia - wykonywałem fotki więc włączyłem dla testu ;-)

Pozdrawiam ....
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

No można by tak powiedzieć

Dla mnie osobiście jest to moja przygoda z elektroniką, modyfikując ten sprzęt uczyłem się tej trudnej sztuki jaką jest elektronika, wciągnęła mnie i już ponad 20 lat coś konstruuję, są słowa krytyki głównie od osób co nigdy nic nie zrobili (nie zaprezentowali) bo kabli jest za dużo a to że z kitu a nie właśny projekt itd.

Dodam że projekt był wykonywany bodajrze w 2006 roku jak dobrze pamiętam w 2008 wgrałem nowy soft ale możliwość podłączenia CDRomu do wzmacniacza była wcześniej tylko że wtedy podłączałem tam CD-Romy z dwoma przyciskami i wtedy nie potrzebny był ten sterownik.

Pozdrawiam ...
    398216 Usunięty
    Level 43  
    DJCheester wrote:
    słowa krytyki głównie od osób co nigdy nic nie zrobili (nie zaprezentowali)
    A może po prostu mają tyle samokrytyki, i uznali, że nie ma się czym chwalić?
    Nie osądzaj innych po tym czego nie widziałeś, bo mógłbyś się zdziwić.
    Zamieściłeś swoje "dzieła" w dziale DiY więc bądź gotowy na krytykę i wykorzystaj ją konstruktywnie.
    Inaczej przez kolejna 20 lat będziesz tworzył swoje wynalazki tylko Tobie przydatne - wyjaśnienia w moich wcześniejszych postach.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Widzę że znów kolego próbujesz "wspierać" wszystkich którzy tylko szukają czego by się tu przyczepić i proszę jest już można napisać to się nazywa "hate" jakoś tak mogę się mylić, Twoje posty nic nie wnoszą, jeśli nie masz na tyle odwagi aby coś zaprezentować to skąd mam wiedzieć na jakim poziomie jesteś, krytyka jak najbardziej lecz konstruktywna taka która może mnie przekonać lub uświadomić że coś jest źle, przy okazji ucząc się na przyszłość, ale niektórzy wszystko wiedzą od urodzenia i ich dzieła którymi się nie chwalą nigdzie są najlepsze i najładniejsze.

A teraz konkretnie odpowiadając na Twój post - wszystkie konstrukcje które wykonałem przedstawiłem innym nie dlatego żeby pokazać że jestem najmądrzejszy tylko aby inni być może mniej doświadczeni lub osoby zaczynające przygodę z elektroniką czerpali z mojego doświadczenia wiedzę - ja tak robię czytam i próbuję zrobić - przy okazji się uczę. Projekty już dawno miałem sykcesywnie dodawać na elektrodzie jednak nie miałem na tyle czasu aby przygotować zdjęcia i dokumentację. Teraz kolejną konstrukcję będę wykonywał na przyszłe lato - nie związaną z elektroniką i jak ukończę też umieszczę na elektrodzie, więc nie trzeba będzie czekać 20 lat i myślę że projekty które robię a właściwie rozwiązania elektroniczne i idee można wykorzystać w różnych innych urządzeniach więc publikacje uważam za potrzebne, wskazuje na to liczba pozytywnych opinii które są zamieszczone pod pierwszymi postami, więc forumowiczom się podobają i poza kilkoma osobami oceny są pozytywne.

Tobie kolego wiem że moje projekty się nie podbają i masz prawo mieć swoje zdanie. I nawet prawidłowo bo jakby się wszystkim bez wyjątku podobało to by było coś nie tak - a tak statystycznie wszystko wypada bardzo dobrze ;)

Pozdrawiam ....