Witam wszystkich forumowiczów
Dziś Wam przedstawię nietypowy odtwarzacz płyt CD-Audio.
Tydzień temu przedstawiałem Wam solarny wzmacniacz audio, link poniżej
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3090872.html
Ten odtwarzacz powstał właśnie do tamtego projektu. Wzmacniacz, posiada wyprowadzone na obudowę zasilanie 5V i 12V w postaci kostki MOLEX, służy ono do podłączenia CD-Romu - podłączenie zasilania, oprócz zasilania podłącza się też sygnał audio z wyjścia CD-Romu i mamy prosty odtwarzacz płyt audio, ale jest jedno ale można było podłączyć w ten sposób tylko te CD-Romy które miały przycisk PLAY na obudowie, jeśli CD-Rom miał tylko jeden przycisk EJECT to niestety ale ten sposób już nie działał.
No i właśnie dlatego powstał ten projekt który opiszę w tym temacie, właściwie nie jest to w pełni odtwarzacz płyt CD-Audio lecz sam sterownik do napędu CD-Rom. Dzięki niemu można było nie dość że słuchać muzyki z CD-Romów z jednym przyciskiem to jeszcze oprócz tego posiada takie możliwości jak zwykły domowy odtwarzacz płyt audio.
Sterownik podaje komendy do napędu za pomocą magistrali IDE / ATA (40 Pin). Posiada podstawowe funkcje takie jak: odtwarzanie, przewijanie do przodu i tyłu po ścieżce, przeskok do następnej lub poprzedniej ścieżki, pauzowanie, zatrzymywanie, wysuwanie płyty, oraz troszkę bardziej zaawansowane opcje czyli pokazywanie czasu na wyświetlaczu: czas pozostały do końca ścieżki, czas pozostały do końca płyty, czas który upłynął od początku ścieżki, czas który upłynął od początku płyty, oraz funkcje odtwarzania: losowe, powtarzanie jednego utworu, powtarzanie całej płyty, odtwarzanie normalne. Wszystkie parametry odtwarzania pokazywane są na dwurzędowym alfanumerycznym wyświetlaczu. Sterownik nie przetwarza sygnału audio z napędu. Sygnał audio trafia bezpośrednio do wzmacniacza mocy. Sterownik zasilany jest napięciem 5V. Do połączenia zasilania użyłem popularnych wtyczek MOLEX. Wzmacniacz widoczny na zdjęciu działa również jako zasilacz dla napędu i sterownika. Sterownik wykonany jest na procesorze ATMEGA162. Sterownik pobiera bardzo mało energii około 100mA, wzmacniacz w trybie oszczędnym ustawiony na nieduży poziom dźwięku również około 100mA, najwięcej pobiera napęd – od 400mA do 1200mA w zależności od modelu i prędkości.
Sterownik był wykonany na podstawie kitu AVT-941 - samodzielnie wytrawiona oraz uruchomiona płytka. Soft do sterownika znalazłem na elektrodzie - link poniżej
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1093415.html
Dodatkowo została dodana inna płytka uniwersalna z większymi mikrostykami - została zamontowana na równi z obudową - w obudowie zostały wycięte otwory na mikrostyki. W taki sposób została wykonana estetyczna klawiatura - na całość naklejona została wydrukowana i zafoliowana kartka z oznaczeniami, przyciski wyglądają jak dotykowe lecz są to mikrostyki które działają po przyciśnięciu konkretnego symbolu.
Oto zdjęcia wewnątrz i na zewnątrz.

No i to już wszystko co chciałem Wam zaprezentować - zapraszam do obejrzenia innych moich projektów, co prawda mam też inne miniprojekty lub praktyczne modyfikacje domowych urządzeń lecz one są bardzo proste i nie będę zaśmiecał elektrody takimi rzeczami.
W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój piętnasty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.
Cool? Ranking DIY