Niestety nie posiadam rezystora 4 ohm o tak dużej mocy i oscyloskopu , a myślę, że zakup chociaż rezystora w celu sprawdzenia wzmacniacza za 140 zł troszkę mija się z celem jakby na to nie patrzeć, Chyba, że znajdę kogoś kto mi pożyczy.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereOTLamp wrote:To co nazywasz granicą termiczną, to po prostu hiperbola mocy admisyjnej dla temperatury 25°C wrysowana w te charakterystyki.
OTLamp wrote:Jeśli weźmiemy np. wysterowanie na 8 V amplitudy na obciążeniu, czyli odpowiadające amplitudzie prądu 2 A (wartość szczytowa półsinusoidy, a nie DC!) i napięciu Uce= 20 V, to pewnie niejeden policzy intuicyjnie moc strat jako 2 A*20 V=40 W, albo tak jak Ty wcześniej weźmie wartość skuteczną prądu, czyli 1,41 A*20 V=28,2 W. Tymczasem, żeby określić moc strat w tym punkcie, trzeba policzyć moc pobraną ze źródła zasilania przy takim wysterowaniu (35,616 W), a następnie odjąć od niej moc wyjściową (8 W), co doprowadzi do wyniku 27,616 W dla obu tranzystorów, a więc 13,808 W dla jednego.
OTLamp wrote:Liczenie mocy strat jest takie ważne, ponieważ tego nie widać bezpośrednio na charakterystykach, jak np. we wzmacniaczach w klasie A. W niemal wszystkich wzmacniaczach lampowych w klasie B/AB, linia obciążenia wychodzi poza hiperbolę mocy admisyjnej na charakterystykach, a mimo to maksymalna moc admisyjna nie jest przekroczona (co dla wielu jest trudne do pojęcia). Ale lampy mają ten komfort, że temperatura nie limituje ich Pamax, w przypadku tranzystorów pożądany jest zapas i tutaj moim zdaniem on jest.
OTLamp wrote:Myślę jednak, że mimo tych teoretycznych wywodów warto by było, żeby autor wykonał odpowiednie pomiary.
elektro155 wrote:Niestety nie posiadam rezystora 4 ohm o tak dużej mocy i oscyloskopu , a myślę, że zakup chociaż rezystora w celu sprawdzenia wzmacniacza za 140 zł troszkę mija się z celem jakby na to nie patrzeć,
Artur k. wrote:Sytuację ratuje to że zasilacz jest miękki i napięcie zasilania spada, jednak nie wiadomo jak bardzo. Przy pełnym obciążeniu jak rozumiem o 9V (swoją drogą to bardzo dużo) ale nie wiadomo jak jest w punkcie 15V, 3.5A.
Artur k. wrote:
Jest całkiem prawdopodobne, że praca w punkcie Uce=15V przy prądzie 3.5A doprowadzi w końcu do uszkodzenia tranzystorów na skutek przegrzania.
Artur k. wrote:
Przyznam, że nie wiem dlaczego uważasz że liczyć należy inaczej.
Artur k. wrote:
Mnie zawsze uczono że moc to prąd razy napięcie, bez względu na to czy jest to rezystor, czy tranzystor. Zatem jeśli mamy Uce = 20V oraz Ic = 2A, to moc strat wynosi dokładnie 40W, przy czym w naszym przypadku jest to wartość chwilowa, która w praktyce nie jest nam do niczego potrzebna. Bardziej prawidłowo z praktycznego punktu widzenia byłoby policzyć wartość średnią albo skuteczną dla jednej połówki przebiegu i tu masz rację - pomyliłem się, bo policzyłem dla pełnego sinusa.
Artur k. wrote:
Moc strat nie pozostaje bez znaczenia, ponieważ jest potrzebna do wyliczenia radiatora. Jednakże na etapie doboru tranzystorów końcowych jest zbędna - mamy nie przekroczyć maksymalnych wartości Uce oraz Ic i to wszystko.
dominator8 wrote:
Tak czytam i czytam i coraz bardziej się zastanawiam do czego ta dyskusja zmierza - jaki jest jej sens i w jaki sposób służy autorowi w.w tematu..
dominator8 wrote:Tak czytam i czytam i coraz bardziej się zastanawiam do czego ta dyskusja zmierza - jaki jest jej sens i w jaki sposób służy autorowi w.w tematu..
Maciej Feszczuk wrote:Przez Ilmaxid oznaczono maksymalną amplitudę prądu możliwą do uzyskania przy określonym napięciu zasilania i przy określonej rezystancji obciążenia w idealnym przypadku, tj. przy braku strat napięcia określonych zależnościami (3.2) i (3.3).
Maciej Feszczuk wrote:Różnica pomiędzy napięciem zasilania a napięciem przebiegu wyjściowego mierzona dla dodatniej połówki określona jest zależnością
ΔUf = Rc * Ul / (h21e * Rl) + Ubet2
OTLamp wrote:A niby jakim cudem? Dla Uce=15 V prąd szczytowy wyniesie Im=3,25 A, prąd średni Iśr≈1,03 A, moc strat Pstr≈18,38 W
OTLamp wrote:Może dlatego, że mnie uczono, że zasada zachowania energii dotyczy również wzmacniaczy.
OTLamp wrote:To w takim razie ciekaw jestem, jak policzysz moc strat elementu czynnego pracującego w klasie A? Prąd średni płynący przez element czynny nie zależy od wysterowania, prąd pobierany z zasilacza również. Czyli co, wyjdzie Ci stała moc strat niezależna od wysterowania? To skąd się bierze moc wydzielona w obciążeniu, skoro pobrana z zasilacza też jest stała?
OTLamp wrote:Bezmyślne kierowanie się tylko Icmax może własnie prowadzić do niewłaściwego wyboru tranzystora.
Artur k. wrote:
Pan Feszczuk wyraźnie napisał, że jest to wzór na obliczenie maksymalnej mocy strat dla idealnego przypadku, idealnego czyli takiego w którym tranzystory otwierają się w pełni = Uce = 0V.
Artur k. wrote:
Zacytuję:Maciej Feszczuk wrote:Przez Ilmaxid oznaczono maksymalną amplitudę prądu możliwą do uzyskania przy określonym napięciu zasilania i przy określonej rezystancji obciążenia w idealnym przypadku, tj. przy braku strat napięcia określonych zależnościami (3.2) i (3.3).
Artur k. wrote:
Zależności 3.2 i 3.3 przytoczę, ponieważ w tym co zamieściłeś ich brakuje:
Maciej Feszczuk wrote:Różnica pomiędzy napięciem zasilania a napięciem przebiegu wyjściowego mierzona dla dodatniej połówki określona jest zależnością
ΔUf = Rc * Ul / (h21e * Rl) + Ubet2
Rc jest to wartość rezystancji w bazie tranzystora końcowego, Ubet2 to jest napięcie przewodzenia złącza BE tranzystora końcowego (na dołączonym do wzoru schemacie jest to tranzystor od strony + zasilania).
Zależność 3.3 opisuje spadek napięcia dla dolnego tranzystora:
ΔUn = Ucesatt1 + Ubet3
Przy czym T1 to jest tranzystor sterujący, zaś T3 to jest drugi tranzystor końcowy (od strony masy).
Dobrze byłoby gdybyś zamieścił to w postaci skanu. Ja mam książkę, ale nie mam czym zeskanować.
Artur k. wrote:
Ponadto powyższy wzór 3.9 dotyczy mocy strat przy pełnym wysterowaniu, a nie przy wspomnianych wcześniej 64% pełnego wysterowania.
Artur k. wrote:
Co z tego, że mamy zapas 1A do granicy w przypadku tranzystora 2N6488 - niby wystarczy, ale trzeba pamiętać że granicę wyznacza nam max temperatura obudowy która w tym przypadku wynosi 25st. Już na "dzień dobry" bardzo trudne do zrealizowania, wzmacniacz zimą może i będzie działał prawidłowo, ale jak przyjdzie lato ( zwłaszcza upalne jak np. w tym roku) gdzie temperatury otoczenia przekraczają 30st, to nie ma takiej możliwości by utrzymać obudowę tranzystora przy temperaturze 25st. Klimatyzator trzeba byłoby zamontować - dochodzimy do absurdu.
Artur k. wrote:
Dlatego właśnie istotne jest by nie przekroczyć dopuszczalnych prądów i napięć wynikających z charakterystyki SOAR. Moc strat nie ma w tym momencie znaczenia
Artur k. wrote:Uśredniona moc strat nie zmieni się w zależności od poziomu wysterowania (zakładając wysterowanie symetrycznym sygnałem sinusoidalnym).
Artur k. wrote:
We wzmacniaczach tranzystorowych jest zupełnie inaczej niż w przypadku lamp - tutaj ogranicza nas temperatura struktury, w lampach jest to nieistotne, bo lampa z natury jest bardzo gorąca, istotne jest by wartości spoczynkowe (czyli bez sygnału) prądów i napięć nie przekroczyły granicy wyznaczonej przez hiperbolę mocy admisyjnej lampy, w przypadku lampy punkt pracy może znajdować się na hiperboli, w przypadku tranzystora nie.