Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai i30 1,4 16v - grzeje się, nie dmucha ciepłego powietrza

pucek2503 29 Sep 2015 14:02 5409 15
    pucek2503
    Level 8  
    Witam. Mam problem z Hyundaiem i30 1,4 16v, mianowicie grzeje się i nie wieje ciepłe powietrze. Zrobiona została uszczelka pod głowicą, i nadal to samo. Dziękuję za podpowiedzi.
    heretapawel
    Level 23  
    Trzeba było zacząc od termostatu.
    pucek2503
    Level 8  
    Termostat był założony nowy przed głowica.

Dodano po 1 [minuty]:

Termostat był założony nowy przed zdjęciem głowicy.
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Ale, że jak- uszczelkę robiliście profilaktycznie? Przecież najpierw trzeba było zdiagnozować czy zrzut głowicy jest zasadny. Głowica była planowana?
    pucek2503
    Level 8  
    Objawy wskazywały ewidentnie na uszczelkę.głowica była planowana i sprawdzana na szczelność. Dalej te same objawy.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    pucek2503 wrote:
    Objawy wskazywały ewidentnie na uszczelkę.głowica była planowana i sprawdzana na szczelność. Dalej te same objawy.

Czyli jakie objawy? Pompę masz sprawną?
    pucek2503
    Level 8  
    takie za nie dmucha ciepłego powietrza grzeje się chłodnica w połowie zimna zbiera się ciśnienie lekkie.pompa nowa grafa.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Skoro płyn się nagrzewa a nie wieje ciepłym to albo zapchana nagrzewnica, albo klapa się nie przestawia, albo zapowietrzony układ, albo ale to auto chyba nie posiada zaworu na nagrzewnicę. Co do gotowania płynu to też zostaje zapowietrzony układ.
    pucek2503
    Level 8  
    Nie mam już pojecia. Jeszcze jutro powalcze z nim.dam znać jak coś wymyśli. Pozdrawiam
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Sprawdź czy oba węże od nagrzewniczki są gorące.
    pucek2503
    Level 8  
    Założyłem inna chłodnice i jest poprawa zaczął dmuchać ciepłym. Nie grzeje się, ale jeden wąż jest gorący a drugi zimny tak jakby termostat się nie otwierał zamówiłem drugi nowy i czekam na niego.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Mówisz o wężach od chłodnicy czy nagrzewniczki?
    pucek2503
    Level 8  
    Od chłodnicy. Walczyłem z nim prawie cały dzień. I grzeje się silnik jak jest na postoju chodzi na wolnych obrotach jest wszystko ok.zacznę gazowac lub wyjadę na drogę momentalnie łapie temperaturę wyluzuje przegazuje przez chwile temperatura spada mometalnie zaczynam jechać mometalnie rośnie i tak w kółko.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Test na obecność spalin w płynie chłodniczym. Typowe objawy dmuchania kompresji do układu chłodzenia.
    pucek2503
    Level 8  
    Test zrobiony. Prawdopodobnie pęknięty blok. Rozbierać silnik i daje do sprawdzenia blok.
    pucek2503
    Level 8  
    Hiundaj zrobiony pęknięty blok silnika. Zamykam temat. Dzięki za podpowiedzi