Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra R8040 - Nieprawidłowe przestrojenie

admkbc 29 Sep 2015 16:48 1800 11
    admkbc
    Level 9  
    Witam,
    Dostałem działający amplituner Unitra R8040, problem jest z radiem. Mianowicie, egzemplarz ten jest po nieudanej próbie przestrojenia, grał zakres od 89MHz do 96MHz. W środku zobaczyłem, że cewki są odwinięte i poucinane, domyślam się że za bardzo, gdyż cewka L306 była wykręcona maksymalnie, a z drugiej strony, równolegle do cewki były dolutowane kondensatory(były 2, ale jeden się ukruszył, nie ma go już na zdjęciu). Na zdjęciu pierwszym widać brak kondensatora C348 i C333, a kondensator C350 jest wymieniony. Jednak mimo to nie da się prawidłowo nastroić pasma. Teraz moje pytanie: jak doprowadzić to do porządku? Wymienić cewki? Jeśli tak to jakich wartości szukać? A może da się jakoś prościej?
    admkbc
    Level 9  
    Przeczytałem już wszystkie tematy dotyczące przestrajania, ale nie o to mi chodzi. Moje pytanie brzmiało: Co zrobić z cewkami, które są poskracane i uniemożliwiają nastrojenie na prawidłowe pasmo?
    dybas
    Level 38  
    Ale rzeźnia! Chyba kowal to robił. Nawiń od nowa cewkę L306. Jest bez odczepu, akurat nie mam tego modelu na składzie, więc nie podpowiem, ile ma zwojów. Daj 3÷4. Poeksperymentuj, równolegle nie potrzeba kondensatora, wylutuj ten od strony druku. Rdzeń powinien tkwić w korpusie. Usuń kondensator C327. Cewki L301 i L304 niestety też wyglądają na przerabiane. Ale tymi zajmiesz się potem.
    I obejrzyj zdjęcia, do których podano linki.
    Rzuuf
    Level 43  
    admkbc wrote:
    Co zrobić z cewkami ...

Sądząc po zakresie strojenia, w obwodach strojonych uzyskano przesunięcie "w górę" zmniejszając tylko indukcyjność cewek.
    Prawidłowe przestrojenie wymaga przede wszystkim zmniejszenia pojemności kondensatorów ograniczających przestrajanie (są odpowiedzialne za stosunek λmax do λmin), a cewkami się tylko skoryguje "całość".
    Moja sugestia: "odbuduj" cewki, a kondensatory ograniczające zakres przestrajania powinny mieć po ok. 15pF.
    admkbc
    Level 9  
    Dziękuje za odzew, trochę mi to pomogło, ale dalej mam problem z dobraniem ilości zwojów. Ma ktoś jakieś bardziej szczegółowe informacje o tym? Udało mi się doprowadzić do takiego stanu, że z początku zakresu grają stacje po ponad 100MHz, ale to mnie raczej nie zadowala :(
    Rzuuf
    Level 43  
    Masz za małą indukcyjność cewki oscylatora, trzeba albo dodać 1 zwój, albo wkręcić rdzeń ferromagnetyczny. Czy "góra" zakresu pokrywa się z krańcem pasma (108MHz). Jeśli tak, to pojemność równoległa do cewki oscylatora jest jeszcze za duża, dlatego przestrajanie jest tylko o ok. 8MHz, a powinno być o 20MHz.
    A co z "górnym" krańcem skali, gra tam jeszcze coś?
    admkbc
    Level 9  
    Na górze nic nie grało, teraz chyba jestem bliżej niż dalej, bo udało mi się złapać coś okolo 96MHz. Będę próbował dalej.

Quote:
    trzeba albo dodać 1 zwój, albo wkręcić rdzeń ferromagnetyczny

Właśnie tego nie rozumiem. U mnie, jeżeli wkręcam rdzeń to stacja przesuwa się w lewo, czyli zakres fal się zwiększa. Nie powinno być odwrotnie? Niech mnie ktoś poprawi jeżeli źle myśle.
  • Helpful post
    Rzuuf
    Level 43  
    "Stoisz" ze wskazówką w pobliżu "dolnego" krańca skali. Wkręcanie rdzenia ferromagnetycznego powoduje zwiększenie indukcyjności (rdzeń mosiężny lub aluminiowy zmniejsza indukcyjność) - pojawiają Ci się coraz "niższe" stacje. Koniec "przesuwania jest wtedy, gdy "niżej" nie będzie już żadnej stacji.
    Teraz stroisz trymerem: zmniejszanie pojemności powoduje "zagęszczanie" stacji. Koniec regulacji jest wtedy, gdy na "górnym"krańcu skali masz już ostatnią stację.
    Operacje te powtarzasz kilka razy, aż będzie OK.
    admkbc
    Level 9  
    Dziękuję, udało mi się uzyskać cały zakres. Na cewce L306 nawinąłem 5 zwojów. Teraz zajmę się czułością, ale z tym już sobie poradze.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Już wszystko gra, ale nie wiem dlaczego dioda "Stereo" nie zapala się pomimo maksymalnego sygnału. Sama dioda jest dobra, bo gdy przesuwam stacje to czasami zamiga, ale o dziwo na stacjach bardzo słabych. Co może być tego przyczyną?
    admkbc
    Level 9  
    Bingo! Faktycznie chodziło o ten potencjometr, wystarczyło delikatnie przekręcić.
    Wielkie dzieki, teraz już wszystko gra jak należy. :)