Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte gtx960 brak sterownika

01 Paź 2015 00:20 1164 27
  • Poziom 8  
    Witam. Wczoraj odebrałem komputer, który wcześniej sam złożyłem. Zainstalowałem system, instalowałem sterowniki i tak dalej, tylko jest jeden problem. Nie mogę zainstalować sterownika do karty graficznej. Gdy próbuję go zainstalowac, wyskakuje błąd, że "nie może wykryć urządzenia". O co chodzi? Karta graficzna wpięta w normalnie w gniazdo. Windows zainstalował mi sterowniki do Intela HD 4600, a drugiej karty nie widzi nawet w Menedżer urządzeń.
  • Poziom 17  
    Sprawdź czy zasilanie podłączone do karty, zainstaluj np. AIDA64 i sprawdź czy wykrywa kartę.

  • Poziom 39  
    Jeśli wykrywa kartę Intela a nie widzi Gigabyte, należy w biosie ustawić kartę PCI jako prymary.
  • Spec od komputerów
    @Piotr2608 i co to niby zmieni? Ta opcja sluzy do wybierania, ktora karta ma wyswietlac obraz jako pierwsza. Nie ma to znaczenia, tym bardziej w przypadku kiedy karty nie widac w menadzerze urzadzen.

    @dominik723 jezeli masz mozliwosc to sprawdz karte w innym komputerze.
  • Poziom 8  
    Piotr - w BIOSie jest ustawione PCI primary.
    Kolobos - właśnie nie mam możliwości sprawdzenia w innym kompie.
    Program Aida nie wykrywa karty.

  • Poziom 39  
    Kolobos napisał:
    @Piotr2608 i co to niby zmieni? Ta opcja sluzy do wybierania, ktora karta ma wyswietlac obraz jako pierwsza. Nie ma to znaczenia, tym bardziej w przypadku kiedy karty nie widac w menadzerze urzadzen.

    @dominik723 jezeli masz mozliwosc to sprawdz karte w innym komputerze.


    Jest jeszcze opcja w biosie która wyłącza kartę PCI i wtedy widzi zintegrowaną. Spotkałem się z tym jak montowaliśmy komputery do przetargu, z tym że w systemie widziana była karta PCI a nie zintegrowana. Wtedy należało wejść do biosu przełączyć karty i doinstalować sterowniki do grafiki zintegrowanej (nie była widoczna grafika PCI) aby obraz Windowsa był pełnowartościowy.
    Nie mówię iż coś to zmieni - tylko sugeruje. Autor nie wspomniał jaką posiada płytę główną. Z opisanym prze zemnie przełączeniem kart spotkałem się w płytach Asrock, Gigabyte czy Asus.
    Po drugie nigdy nie mogą pracować dwie grafiki na raz :) dochodzi wtedy do konfliktu.
  • Poziom 14  
    Czy do dodatkowa karta podaje obraz jak podłączyony jest do niej monitor przy starcie systemu ?
  • Poziom 8  
    Piotr - AsRock b85m płytka.
    Frogii - na zintegrowanej wszystko działa, dlatego z wami piszę. Gdy tylko podłączę HDMI do gniazda karty graficznej informacja o "braku sygnału" na monitorze znika, lecz przechodzi on w tryb uśpienia i już nie chce wstać.
  • Poziom 8  
    Dokładnie tak jak na obrazku. Zmieniłem - nic.

  • Poziom 39  
    To pozostaje jeszcze doraźna zmiana biosu na aktualny ver. 2.50.
  • Poziom 8  
    Ha, myślisz, że to może być przyczyna? Mój bios jest w wersji 1.40.
  • Poziom 14  
    Powiedz mi jeszcze czy ta karta graficzna jest "ciepła" czyli czy się w ogóle grzeje niezależnie od tego czy jest coś do niej podłączone czy nie ?
    Póki co wygląda albo na zdechniętą kartę graficzną albo uszkodzone gniazdo na płycie.
    Powiedz mi też jaką płyta główna ? Jaki zasilacz ?
  • Poziom 8  
    http://infobit.pl/kategoria/polecane/zestawy-komputerowe/9 Taki zestaw. Odebrałem go wczoraj, pięknie zapakowany. Panowie sami składali, w dodatku gwarantowali, że każda część była sprawdzona.

    edit: co do biosa. To moja karta asrock b85m Pro3. Nie wiem czy to coś zmienia, bo do pro3 znalazłem właśnie tylko wersję 1.40. A bez pro3 jest 2.50. Jest to jakaś różnica?

  • Poziom 39  
    dominik723 napisał:
    http://infobit.pl/kategoria/polecane/zestawy-komputerowe/9 Taki zestaw. Odebrałem go wczoraj, pięknie zapakowany. Panowie sami składali, w dodatku gwarantowali, że każda część była sprawdzona.

    edit: co do biosa. To moja karta asrock b85m Pro3. Nie wiem czy to coś zmienia, bo do pro3 znalazłem właśnie tylko wersję 1.40. A bez pro3 jest 2.50. Jest to jakaś różnica?


    Jest - ma być bios do wersji Pro. Karta dociśnięta jest dobrze do zlotu?
  • Poziom 8  
    Wszystko jest dobrze dociśnięte.

  • Poziom 39  
    To nie pozostaje nic innego jak reklamacja komputera. Może być uszkodzona karta graficzna jak i płyta główna.
  • Poziom 8  
    Serio? Już żadnego innego pomysłu nie ma?

  • Poziom 39  
    No skoro działało a nie działa to coś jest nie tak. Nawet jak się okaże iż karta graficzna działa w innym komputerze - wszak ma działać w tym. Można bios przywrócić do ustawień fabrycznych.
    W linku na górze w specyfikacji widnieje płyta główna Gigabyte B85M-D3H a nie Asrock. Pytanie - zainstalowana jest płyta główna Gigabyte czy Asrock?

    Jeśli Gigabyte to w opcji biosu mamy:

    Audio Controller
    Enables or disables the onboard audio function. (Default: Auto)
    If you wish to install a 3rd party add-in audio card instead of using the onboard audio, set this item to
    Disabled.
    & Internal Graphics
    Enables or disables the onboard graphics function. (Default: Enabled)

    & Internal Graphics Memory Size
    Allows you to set the onboard graphics memory size. Options are: 32M~1024M. (Default: 64M)
    & DVMT Total Memory Size
    Allows you to allocate the DVMT memory size of the onboard graphics. Options are: 128M, 256M, MAX.
    (Default: MAX)
  • Poziom 8  
    Dodam, że karta jest lekko ciepła. Tak jakby po prostu pracowała.

    Asrock. Pewnie będzie trzeba kupić gigabyte płyte i tyle. Pewnie ten asrock nie widzi grafiki.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    I jeżeli jest podpięte zasilanie to czy dobrze w zasilacz wpięte bo z tego co widzę jest on modułowy? modularny ?. Sprawdź poziomy zasilania jakie są na przewodzie odpowiedzialnym z prądu dla tej karty.
  • Poziom 8  
    Jest podłączone. Okazało się jednak, że jest inna płyta główna niż w tym zestawie. Przez moją pomyłkę wziąłem inną. Nad procesorem są wtyczki i jest wpięta tylko jedna, ponieważ nie ma miejsca dla drugiej. Na płycie głównej gigabyte natomiast zauważyłem, że jest wejście na obydwie wtyczki. Może tym jest spowodowane to, że grafika nie rusza?
  • Poziom 14  
    To jest dodatkowe zasilanie płyty jeżeli jest tylko jedno wejście w płycie to tylko jedno jest potrzebne. Zasilacz po prostu jest w stanie obsłużyć płyty z dwoma wejściami. Zmierz napięcie. Jeżeli będzie ok to coś jest padnięte... sprawdź karte w innym komputerze.
  • Poziom 20  
    Na 99% tak. Karta graficzna nie ma odpowiedniego zasilania i nie startuje. Ale jak to nie masz gniazda na płycie głównej, czy jest, ale nie możesz w nie wpiąć wtyku ? Jaką masz teraz płytę, bo piszesz, że jest inna niż w powinna być... ?
  • Poziom 8  
    Jest tylko jedno wejście, które jest podpięte. A kabel ma dwie kostki, jedna lata luźno, bo nie ma na nią po prostu wejścia. Mam asrocka, w zestawie powinna być gigabyte...

    frogii - nie wierze, że coś jest padnięte, ponieważ wczoraj ten komp z pudełka, poskładany wyciągnąłem. Części w dodatku były testowane i chodziły. Także ja myślę o tym zasilaniu, co ta kostka lata luźno. Płyta dostaje mniej prądu niż powinna i gtx nie chce ruszyć. Zaznaczę, że mam tego z dwoma wiatrakami, nie tego krótszego. Ale ja tam się nie znam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Dobra panowie, wszystko ruszyło. Ponowna aktualizacja biosa, oraz odpowiednia konfiguracja i gtx ruszył. Wszystko śmiga elegancko. Mimo wszystko wielkie dzięki za chęć pomocy. :)