Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smartfon do 100 max.150 zł najlepiej z GPS i WiFi - co proponujecie?

damlew11 01 Oct 2015 11:45 1017 11
    damlew11
    Level 9  
    Witam, do tej pory użytkowałem nokię E52, jednak ostatnio uszkodzeniu uległ mi wyświetlacz i przymierzam się do zakupu niedrogiego telefonu, najchętniej z GPS'em i modułem WiFi. Budżet do ok. 100 zł, telefon naturalnie używany.

W mojej nokii ogromnym plusem dla mnie były:
    - pojemna bateria
    - aparat z fleszem
    - darmowa nawigacja na OVI mapach

Minusy to w zasadzie tylko:
    -bardzo małe możliwości przeglądania stron www (praktycznie co kilka minut przeglądarka padała i kompletnie rozłączała połączenia, praktycznie uniemożliwiając wczytanie pojemniejszych stron)

Telefonu używam generalnie do smsowania i dzwonienia, a czasem też skorzystam z nawigacji i zrobię jakieś zdjęcie. W nokii przeglądarki używałem raczej rzadko (ale to niestety z powodu jej wydajności).

W oko wpadł mi HTC Wildfire S głównie ze względu na niską cenę. Siostra posiadała jednak kiedyś HTC Desire i użytkując go przez kilka dni zrobił na mnie duże wrażenie. Zastanawiam się więc czy warto dołożyć kilkadziesiąt złotych do Desire czy płynność działania Wildfire S będzie praktycznie taka sama.
    Dodam, że nie zależy mi na wielkości wyświetlacza. Telefon ma być przede wszystkim tani i posiadać wymienione wcześniej funkcje. Przeglądarka nie musi powalać szybkością, ale dobrze gdyby była stabilniejsza niż ta w E52.
    No i jeszcze kwestia GPS, zupełnie nie orientuje się jak wygląda to w HTC. Czy jest podobnie jak w nokii, że korzystam nie ponosząc żadnych kosztów?

Proszę o sensowne odpowiedzi bez tekstów w stylu "dołóż jeszcze 150zł i kup coś innego". Telefonu potrzebuje na już i nie mogę przeznaczyć na niego więcej pieniędzy. Moje maksimum to 100-150 zł.
    SQLmaster
    Level 24  
    damlew11 wrote:
    Zastanawiam się więc czy warto dołożyć kilkadziesiąt złotych do Desire czy płynność działania Wildfire S będzie praktycznie taka sama.

Płynność będzie podobna, Desire jest ok 30% szybszy. Miałem Wildfire S i jest to zgrabny mały telefonik o bardzo wysokiej jakości wykonania - natomiast pamietaj że oba te modele mają nikczemnie mało miejsca na aplikacje tzn okolo 100MB.

Efekt jest taki ze jak w dzisiejszych czasach ten telefon uaktualni tylko aplikacje systemowe to praktycznie zapcha te pamieć i nic swojego już nie wgrasz. Owszem są alternatywne wersje systemu gdzie wykorzystywana jesk na to karta SD, ale to już zabawa we wgrywanie własnego Androida.

Jesli mach ochote na taką zabawę możesz brać, bez tego oba telefony na dzisiejsze czasy bezużyteczne bo nie mają miejsca na programy.

Wybierz coś innego moim zdaniem - coś co ma więcej pamięci.
    Szakalsky
    Level 11  
    Wszystko to o czym piszesz ,a nawet więcej daje Xperia Play ,na OLX są w tej cenie.
    kilka najważniejszych zalet:
    -Nie rysująca się szybka
    -pad do gier
    -bardzo dobrze radzi sobie z grafiką 3d jak i stronami (dużymi) www (w niektórych grach był lepsza swego czasu od iPhone)
    -dwa głośniki stereo i naprawdę dźwięk na wysokim poziomie jest czysty i soczysty
    -stabilny android
    -Świetny wyświetlacz na bazie sony bravia
    -wifi ,bluetooth, 3g,
    - odbiornik GPS
    -czujnik zbliżeniowy(nie musisz odblokowywać,żeby zakończyć rozmowę)
    ,G-sensor oraz czujnik oświetlenia
    -aparat 5Mpx i filmowanie HD

minusy to mała pamięć wewnętrzna ,czasem zdarza się że mają odbiornik GPS uszkodzony i nie łapie sygnału (ktoś gdzieś pisał o porcelanowej antence-czy coś w tym stylu
    SQLmaster
    Level 24  
    A ja bym zaproponował LG L5 ew LG L7 jesli znajdziesz za 100zł a powinno sie udać.
    Zdecydowanie nowsza generacja jak te HTC...
    - kilkakrotnie szybsze
    - miejsca na aplikacje sensowna ilość a nie mizerne 100MB.
    - w miarę współczesna wersja Androida
    domio33
    Level 28  
    Ja bym polecił coś na kafelkach np. lumia 520 albo jak sam używałem ponad 2 lata htc 8s.
    Rybus85
    Level 23  
    Ja kupiłem jako zapasowy Lumię 620 za około 120zł :) Androida'sobie odpuść za te pieniądze bo szkoda nerwów. Żona miała parę lat temu Wildfire S i niby fajny zgrabny telefonik,ale wieczny brak miejsca i zapchany RAM
    domio33
    Level 28  
    Również jestem zdania,że za takie pieniądze android jest nie porozumieniem. Win Phone lepiej sobie poradzi, nawet te głupie 512 mb ramu na WP robi, że nie zamula jak andek. No ale każdy ma różne gusta.
    damlew11
    Level 9  
    Dzięki za wszelkie propozycje. Póki co najbardziej skłaniam się ku HTC 8s, nie przekonuje mnie natomiast Lg L5 (znam 2 niezadowolonych użytkowników). Chciałbym jeszcze zapytać co sądzicie o blackberry np. o modelu 9790 (ew. jakie inne modele możecie zaproponować) i jak wypada ich oprogramowanie w porównaniu z WindowsPhone?
    Rybus85
    Level 23  
    Już zostań przy WP,ale 8S. Szukaj coś z Lumii.
    domio33
    Level 28  
    Lumia 520 to konkurent 8s. Za Htc przemawia beatsaudio, które ku mojemu zdziwieniu jest lepszy niz w moim s6 (tak mam te oba telefony, i strasznie w samsungu mi brakuje beatsaudio z htc). Cenie sobie jakosc muzyki moze to dla tego. Z Lumi patrz jeszcze 625/630 bo reszta juz chyba za droga jest.
    Rybus85
    Level 23  
    Ale HTC mało pamięci i już prawie brak wsparcia. No i nie wiadomo co z WP10. No i nie wiem kto słucha muzyki na głośnikach na telefonie...to nie ma sensu ;p Dobre słuchawki robią robotę :)
    domio33
    Level 28  
    Mowilem o jakości audio ale nie wspomniałem że na słuchawkach :) Tak wiem niestety htc juz nie ma wsparcia i to mnie lekko boli. Autor musi podjac decyzje ktora lumie by chciał.