Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera - FS3900DN praca w sieci

DukeMZ 01 Oct 2015 14:12 1098 9
    DukeMZ
    Level 11  
    Witajcie! Na wstępie zaznaczam, że IT nie jest moją mocną stroną, chyba że chodzi o konserwację drukarek. Potrzebuję używać jednocześnie czterech drukarek FS3900DN. Drukarki są dość daleko od komputera (>6m). Na razie działają na USB, ale najdłuższy kabel + przedłużka = przerwy podczas drukowania na odbieranie danych. Dlatego wpadłem na pomysł żeby zrobić to po sieci. Skrętki mam w zapasie, kable zrobię sobie sam, mam switch 5p i mam gdzieś tam jakiś router. W komputerze mam JEDNĄ kartę sieciową, dlatego najprawdopodobniej dołożę drugą. Zależało by mi na tym, żeby te drukarki były niewidzialne w sieci do której na chwile obecną jest podpięty komputer (jest to sieć LAN w akademiku). Teoretycznie najprościej było by podpiąć te drukarki do switcha i do sieci akademickiej która już istnieje ale są 2 problemy - każdy będzie widział tą drukarkę i dodatkowo trzeba wprowadzić adresy MAC a na nie niestety jest limit. Czyli tworzę swoją sieć tylko do drukarek. Chciałem zapytać:

1) Switch czy Router do połączenia tych drukarek z komputerem?
    2) Kabel zwykły czy kros?
    3) Czy jest możliwość tak jakby odseparowania tej sieci która właśnie powstaje od istniejącej sieci LAN ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    rys57
    Moderator
    Przeniosłem pytanie do fachowców od sieci.
    bogiebog
    Level 43  
    (obecna sieć lan) === (router) === >(drukarki i komputery które mają używać drukarek)

kable zwykłe.

Jak router ma za mało portów lan to dodatkowo switch.
    11111olo
    Level 42  
    Może ustal adresy spoza puli jaką przydziela DHCP a najlepiej całkiem innej.
    Załóżmy że komputery mają adresy 192.168.1.x to drukarkom daj 192.168.230.x
    Jest bardzo mała szansa że ktoś zgadnie te adresy, no chyba że będzie szukał;)
    Możesz też zablokować na routerze (nie każdym).
    DukeMZ
    Level 11  
    Ale nie zrozumieliśmy się troszkę (albo tak mi się wydaje). Podpięcie routera do istniejącej sieci LAN odpada ze wzgledu na ograniczone TTL. Może i działało by to, ale nie miał bym dostępu do internetu na komputerze. Tworzymy zupełnie nową sieć TYLKO dla drukarek i te dwie sieci spotykają się w komputerze (wsadzam do komputera drugą kartę sieciową dla sieci z drukarkami)

Co ciekawe, podpiąłem switcha do drukarek i do komputera ale nie wykrywa niczego. Musi być router chyba tylko teraz pytanie jak podpiąć ten router do komputera (WAN czy dodatkowy switch do routera - router ma 4xLAN a ja mam 4 drukarki + komputer)
    helmud7543
    Level 43  
    A co zadziała przez WAN skoro to zupełnie inny rodzaj sieci? Tylko przez LAN.

Pomysł z dwoma kartami jest dobry - jedna do sieci akademickiej, druga do drukarek. Nie będą się widzieć nawzajem, chyba że zmostkujesz połączeniea w systemie.
    bogiebog
    Level 43  
    DukeMZ wrote:
    Podpięcie routera do istniejącej sieci LAN odpada ze wzgledu na ograniczone TTL.

Są routery gdzie podbijasz TTL,
    DukeMZ
    Level 11  
    Tak, tylko że samo podbicie TTLa nie wystarczy, jest coś bardziej pozmieniane, są ludzie, którzy mają to zrobione ale niestety trzeba mieć troche mądrzejszy router na który da się wgrać na przykład jakieś tomato czy inny system. Czyli ogólnie router + spiąć wszystko do sieci do gniazdek LAN, WAN zostaje pusty i LAN z routera do sieciówki w kompie drugiej. Sprawdzę czy działa i dam znać. Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrowienia ;)
    Interesant
    Level 34  
    ...
    Komputer -> Switch -> Drukarki - Póki nie zmienisz/nadasz/przypiszesz drukarkom adresów IP (z menu drukarek), to komp żadnej z nich nie zobaczy.
    Komputer <-> Router -> Switch -> Drukarki - Adresy IP drukarkom nada Router via DHCP.
    pitron
    Level 24  
    Możesz wykorzystać VLAN-y do tego celu trzeba odpowiednio skonfigurować switch i router.
    Odseparujesz drukarki chociaż będą wpięte do tego samego switch-a co wszyscy, a dostęp zapewnisz tylko dla wybranych z poziomu routera.
    1switch((Vlan1 wszystko), (Vlan2 drukarki))+1router
    Oczywiście switch musi być zarządzalny.