Witajcie! Na wstępie zaznaczam, że IT nie jest moją mocną stroną, chyba że chodzi o konserwację drukarek. Potrzebuję używać jednocześnie czterech drukarek FS3900DN. Drukarki są dość daleko od komputera (>6m). Na razie działają na USB, ale najdłuższy kabel + przedłużka = przerwy podczas drukowania na odbieranie danych. Dlatego wpadłem na pomysł żeby zrobić to po sieci. Skrętki mam w zapasie, kable zrobię sobie sam, mam switch 5p i mam gdzieś tam jakiś router. W komputerze mam JEDNĄ kartę sieciową, dlatego najprawdopodobniej dołożę drugą. Zależało by mi na tym, żeby te drukarki były niewidzialne w sieci do której na chwile obecną jest podpięty komputer (jest to sieć LAN w akademiku). Teoretycznie najprościej było by podpiąć te drukarki do switcha i do sieci akademickiej która już istnieje ale są 2 problemy - każdy będzie widział tą drukarkę i dodatkowo trzeba wprowadzić adresy MAC a na nie niestety jest limit. Czyli tworzę swoją sieć tylko do drukarek. Chciałem zapytać:
1) Switch czy Router do połączenia tych drukarek z komputerem?
2) Kabel zwykły czy kros?
3) Czy jest możliwość tak jakby odseparowania tej sieci która właśnie powstaje od istniejącej sieci LAN ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
1) Switch czy Router do połączenia tych drukarek z komputerem?
2) Kabel zwykły czy kros?
3) Czy jest możliwość tak jakby odseparowania tej sieci która właśnie powstaje od istniejącej sieci LAN ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam