Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Espace - Renault Espace 1,9 dci jaki najlepszy olej 0w40 czy 5w50

tasek 01 Oct 2015 14:58 5085 6
    tasek
    Level 13  
    Witam wszystkich

Spotkała mnie przykra awaria a mianowicie zatarły się mi panewki na wale pomimo że miesiąc wczesniej zmieniłem olej na 0w40 i jego poziom był prawie max.
    Zrobiłem remont silnika Nowy oryginalny wał silnika, panewki, korby, nowa pompa olejowa, zimeringi, usczelki, głowica splanowana, dotarte zawory itp.
    Silnik zalany castrol edge 5w40 tak na przepłukanie po remoncie.

Po ilu km zmienić olej? Jedni mówią żebym zimę przejeździł na tym co mam zalane inni żeby po 500 zlać i zalać nowy inni znów że po 1,5 tyś zmienić.
    Ostatnie moje pytanie to jaki najlepszy olej do 1,9 dci?
    Pisałem emaila do castrola, mobila, motula, shell i wszyscy odpisali że ten co miałem przed remontem czyli 0w40 jest najlepszy bo w lecie ma lepkość sae40
    Lecz poczytałem troszkę i ludzie mówią że 0w40 to nie najlepszy wybór i żeby lać 5w50 bo zapewnia lepszą ochronę a w 1,9 dci sae 5w50 zapewni lepsze ciśnienie smarowania
    Pozdrawiam i proszę o pomoc
    milejow
    Level 43  
    koojot wrote:
    I nie olej jest winny...

Tylko częstotliwość wymiany.
    tasek
    Level 13  
    czy oby tylko longlife szkodzi?

cyt "Zalecenia dla silników Diesla, od stycznia 2001 ( z wyjątkiem Laguna II, Espace IV, Vel Satis): B4A3,
    powyżej -30°C, 0W-40; powyżej -25°C, 5W-40/5W-50; powyżej -20°C, 10W-40/10W-50.
    Uwaga: W żadnym wypadku nie wolno stosować lepkości 0W-30/5W-30/10W-30/20W-40/20W-50. Laguna II, Espace IV, Vel Satis: zalecany jest wyłącznie B4A3 5W-40"
    Do silników dci nie leje się olejów tzw. energooszczędnych oznaczonych 5W30, 0W30, 10W30.
    koojot
    Level 14  
    Powiem Ci tak ja wszystko zrobiles moze przelatasz znow ze 150000 i olej co 15tkm reszta sie nie liczy ktos ma patent podobno na zamki coby sie nie obracaly... Zreszta to za slaby silnik do Espace ale w 2.2dci jest jeszcze gorzej bo korba bokiem wychodzi...
    jarekszwabi
    Level 11  
    Wymiana oleju co 10tys w mieście i co 15 jak auto lata po trasie i żadne panewki się obracają.
    Ja do swojego 1.9 dci
    Leje 5w50 i filtr oleju od Volvo 1.9 d z takim samym silnikiem.
    A po zakupie auta z silnikiem 1.9dci lub 2.2dci z ery oleju long life na 30 tyś to radzę profilaktyczną wymianę panewek.

Moderated By T5:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

omegolotC30NE
    Level 23  
    milejow wrote:
    koojot wrote:
    I nie olej jest winny...

Tylko częstotliwość wymiany.

I mikroskopijnych rozmiarów filtr oleju.