Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delphi7/Pascal - Przypisanie notatki do wiersza w StrigGrid

dziadekpiotr54 01 Paź 2015 16:22 591 7
  • #1 01 Paź 2015 16:22
    dziadekpiotr54
    Poziom 5  

    Witam.
    Jestem początkującym w posługiwaniu się Pascalem. Próbuje swych sił w Delphi7.
    Google , niestety nie pomogło mi dotychczas. Mój problem polega na tym:
    mam dwie formatki.
    Form1, na niej StringGrid1 i Memo1
    Form2, na niej ComboBox1 i Memo1
    Wczytuję do ComboBox1(na Form2) nr wiersza StringGrid1(z Form1), pisze notatkę w Memo1(Form2), notatka zostaje wczytana do Memo1(Form1),wszystko się ładnie zapisuje do pliku. Lecz przy próbie wczytania pliku do StrinGrid1 notatka nie zostaje wczytana do Memo1.
    Problem. Nie potrafię zaprogramować by notatka została przypisana do wiersza obiektu StringGrid1 na Form1.

    0 7
  • #2 01 Paź 2015 17:29
    -psiak-
    Poziom 32  

    Pokaż kod, jak zapisujesz jak wczytujesz.
    Generalnie odradzam użycie StringGrid'a przynajmniej dla początkujących.
    Znacznie prościej się używa TVirtualStringTree (osobny darmowy komponent).

    Jedno z możliwych obejść w StringGrid robisz dodatkową kolumnę której ustawiasz szerokość 1 pixel i do niej ładujesz zawartość memo.
    Pamiętaj że StringGrid czasami dziwnie sobie radzi z kilkowierszowymi komórkami, ale można <Enter> zamienić na np #1 na czas przechowywania w StringGrid oraz ponowna zamiana przy wyświetlaniu.

    0
  • #3 01 Paź 2015 18:34
    dziadekpiotr54
    Poziom 5  

    Przykro mi, ale źle mnie zrozumiałeś, ze strigGrida pobieram tylko nr wiersza , notatka natomiast ma byc wczytana do memo.

    0
  • #4 01 Paź 2015 18:38
    -psiak-
    Poziom 32  

    dziadekpiotr54 napisał:
    Przykro mi, ale źle mnie zrozumiałeś ...
    Powtarzam: Pokaż kod, jak zapisujesz jak wczytujesz. wtedy nie ma możliwości złego zrozumienia.

    dziadekpiotr54 napisał:
    ... notatka natomiast ma byc wczytana do memo.
    Wczytana skąd?

    0
  • #5 01 Paź 2015 20:04
    dziadekpiotr54
    Poziom 5  

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    dotąd działa kod pochodzi z Unit2.
    a tak wczytuję plik do StringGrid na form1
    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 16 [minuty]:

    przepraszam, ta procedura ostania (procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject);) , to mój bład, niepotrzebnie ja wkeliłem, to ostatnie mojej wypociny,niedokończone, własnie tu szukałem błedu

    Dodano po 56 [minuty]:

    problem jest opisany przez Cyfowego Barona w temacie Tekstowa baza danych, ale rozwiazanie jest w c++, niestety dla mnie przekonwertowanie tego na pascal jest nie mozliwe. Nie znam C++.

    0
  • #6 01 Paź 2015 20:10
    -psiak-
    Poziom 32  

    1. To gdzie w tym kodzie próbujesz wczytać tą notatkę?
    2. Skoro wiersz o numerze 0 również wczytujesz z pliku to czemu na numer 0 ma reagować błędem?
    3. Wczytujesz wiersze o numerach 0...rowcount-1, do ComboBox'a dodajesz 1..StringGrid1.RowCount-1 po czym ten element z ItemIndex=0 czyli 1-ke uważasz za błędną?
    4. Czy wiesz że możesz w ComboBox dać właściwość Style:=csDropDownList oraz ItemIndex:=0 wtedy nie ma możliwości aby zostało wybrano coś poza przewidzianymi wartościami.
    5. Podaj link tematu który wg ciebie rozwiązuje ten twój problem (skoro już o nim wspominasz)
    6. Zapoznaj się z pojęciem formatowania kodu.

    Cytat:
    Programowanie bez formatowania to jak chodzenie ze spodniami spuszczonymi na kostki. Owszem da się ale po pierwsze nie wygodne, po drugie nieprzyzwoicie wygląda. Natomiast uczenie się chodzić ze spodniami spuszczonymi na kostki kiedy jeszcze nie umie się chodzić normalne - z góry skazane na porażkę.

    0
  • #7 01 Paź 2015 22:41
    dziadekpiotr54
    Poziom 5  

    http://programowanie.cal.pl/cyfbar/kurs2.html
    Od tygodnia kombinuje z tym kodem, ale chyba naprowadziłes mnie gdzie tkwi bład,
    otóż nie zapisuję nigdzie nr wiersza StrGr z ComboBoxa.

    Swietny cytat, ale chodzić to sie nauczyłem 62 lata temu. Dziekuję za pomoc.

    0
  • #8 01 Paź 2015 23:00
    -psiak-
    Poziom 32  

    Numeru wiersza zapisywać nie musisz o ile wszystkie wiersze zapisujesz podrząd.
    Na początku tematu stwierdziłeś że notatka się nie wczytuje, dzieje się tak dla tego że jej nie wczytujesz a nie dla tego że numer nie zapisałeś.
    Cytat to alegoria - chodzi w nim o to że jak nie nauczysz się formatować kod to programowanie zawsze będzie dla ciebie czarną magią.

    0