Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NBOX - Znikające kanały satelitarne

02 Paź 2015 18:49 2151 20
  • Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem zrobiłem instalację antenową i po podłączeniu na tunerze brak jest niektórych programów.
    Bardziej szczegółowo.
    Antena satelitarna 90 cm
    Konwenter Quattro Long-Neeck
    Antena DVBT
    Multiswitch GLOBO
    Po podłączeniu wszystko działa w następujący sposób:
    DVBT we trzech pokojach działa super,
    natomiast jest problem z nc+ po uruchomieniu niektóre kanały są np. tvp1 i tvp2 ale brak jest np. tvn hd czy canal+ a np. canal+ +1 jest.
    Objawy są następujące na kanałach których nie ma pojawia się informacja że brak sygnału czy też przerwa w sygnale. Po sprawdzeniu sygnału ant1 sygnał super, ant2 siła super jakość brak.
    Próbowałem wszystkiego kable konwenter, ustawienie anteny bez rezultatu.
    Błagam ma ktoś pomysł co może być powodem takiej sytuacji?
    POMOCY
    Balash
  • Poziom 36  
    Wygląda na źle ustawioną antenę. Jaki to dekoder pokazuje super sygnał? Kable od konwertera nie pomylone?
  • Poziom 10  
    Odpowiadając na pytanie np. tvp1 siła 99 jakość 50 ale tvn hd ant 1 tak samo ale ant2 siła 99 a jakości brak. Codo kabli to zmieniałem je.
  • Poziom 36  
    Pytam, czy nie pomyliłeś kabli konwerter/multiswitch. Jeżeli ten sam kabel na ant1 daje 50% a na ant2 0% to uszkodzony dekoder. Swoją drogą 50% na TVP1 HD przy antenie 80cm to trochę mało. Niedokładnie ustawiona antena albo kiepski konwerter.
  • Poziom 10  
    Konwenter nówka tak jak pisałem. Co do kabli to sprawdzałem po wypięciu sygnał znika. Ale powiedz na jednym kanale obraz super a na innym sprawdź instalację o co chodzi? Masz pomysł?Pozdrawiam
  • Poziom 36  
    Powtórzę jeszcze raz. Podłączasz kabel pod ant1 i masz 50%, podłączasz ten sam kabel pod ant2 i masz 0% tzn, że uszkodzony dekoder. W dalszym ciągu nie napisałeś jaki to dekoder.
  • Poziom 10  
    Przepraszam nie zrozumiałem pytania. Tylko to nie tak obojętnie jak podłączę to pewne kanały ok a na pewnych jakość 0% dekoder nbox recorder nc+. Dodam że dwa dni wcześniej na jednym kablu było ok. teraz na multiswitch takie objawy jak opisałem. Próbowałem poprawiać antenę ale nie mam pomysłu jak ją doprecyzować.
  • Poziom 36  
    Uszkodzona głowica dekodera w pewnym paśmie. Było ok bo miałeś podłączoną tylko ant1 a z tego co piszesz leży ant2.
  • Poziom 10  
    Postaram się wymienić dekoder i zobaczymy dam znać tylko jedno mnie niepokoi że dwa dni wcześniej był ok. Próbowałem ponownie podłączyć jedną ale bez zmian.
    A jeszcze jedno jak "kręciłem"anteną to w pewnym momencie na ant2 pojawiał się sygnał ale wtedy znikał na ant 1
  • Poziom 36  
    Ale co bez zmian? Jak podłączasz jeden kabel to w menu dekodera musisz zmienić na 1. No to już widać, że sobie nie poradzisz z tą anteną. Wezwij fachowca, który Ci ustawi poprawnie antenę i sprawdzi prawidłowść podłączenia multiswitcha.
  • Poziom 10  
    Oczywiście zmieniałem ale ta sama sytuacja pewne kanały są a pewnych nie ma.
  • Poziom 36  
    Teraz to już zaprzeczasz sam sobie . W poście 3 napisałeś że na ant1 masz po 50% na TVN i TVP1 HD tylko na ant2 jest 0%.
  • Poziom 10  
    Nie nie tak przykład :
    na tvp1 jakość i siła na ant 1 i ant 2 ok
    Natomiast na TVn na ant 1 ok a na ant 2 siła 99% a jakość0%
  • Poziom 36  
    No to piszesz dokładnie to samo. NE MASZ JAKOŚCI TYLKO NA ANT2 NA TVN, tak, czy nie? Jeżeli tak to masz uszkodzony dekoder.
  • Poziom 10  
    Tak dokładnie tylko nie na TVN ale także na innych kanałach. Ale tak jak pisałem wcześniej jak próbowałem dostroić antenę to w pewnej chwili na ant 2 pojawiała się jakość ale na ant 1 znikała.
  • Poziom 10  
    Witam po przerwie.
    Wczoraj dokonałem wszelkich możliwych testów i sytuacja jest przedziwna.
    Ostatnim testem jaki wykonałem było podłączenie starego konwentera z jednym kablem. Po podłączeniu go do do dekodera wszystko jest ok (tzn. tuner działa prawidłowo są wszystkie kanały). Różnica jaką zauważyłem to jeżeli na danym kanale włączamy test sygnału to na ekranie pojawia się sygnał tylko z jednego wejścia. W przypadku jak miałem podpięta instalację z multiswichem to nawet po wypięciu jednego kabla na ekranie pokazywał mi dwa wejścia. Gdzie popełniłem błąd w instalacji. Opiszę ją jeszcze raz antena 90 cm konwenter z 4 wyjściami, do multiswicha podłączone 4 bale z konwentera i jeden z naziemnej tv. Z multiswicha wychodzą cztery kable 1 do jednego pokoju, drugi do drugiego a dwa pozostałe do salonu jako że w nim jest dekoder z nagrywarką. Po podłączeniu naziemna we wszystkich pokojach a satelitarna tylko niektóre kanały- o co chodzi?
    Pomocy
    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Witam.
    Czy mogę potwierdzić sprawność multiswicha metodą domową? Ponownie potwierdzam sygnał telewizji naziemnej dzielony prawidłowo.
    Pozdrawiam.
  • Moderator
    Najprościej będzie jak na początek odłączysz kabel od anteny naziemnej, następnie sprawdzisz czy masz poustawiane prawidłowe parametry odbioru. Jak zapewne wiesz od 1go Polsat dokonał istotnych zmian w składzie multipleksów. Zmiany dotyczą także niektórych pozycji z listy NC+.

    Listę programów wgrywasz "z automatu" czy jest konieczność ręcznej edycji...?

    Jakby co:
    http://satkurier.pl/news/120294/wielkie-przelaczenie-do-dvb-s2-parametry-kanalow.html
    www.lyngsat.com

    Na tej ostatniej stronie nie wszystkie informacje są aktualne.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Witam.
    Wiem miernikiem zmierzyć napięcie.