Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS N73JN - BLACK SCREEN przy formatowaniu.

Zielu82 03 Oct 2015 12:50 780 4
  • #1
    Zielu82
    Level 11  
    Witam. Posiadam nootebooka ASUS N73JN z procesorem Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 450 @ 2.40GHz. Chcąc wykonać format całego komputera ściągnąłem win7 home, wypaliłem system na płycie dvd i wsadziłem do napędu. Następnie wszedłem w bios poprzez delete i ustawiłem bootowanie z płyty w pierwszej kolejności, zapisałem i uruchomiłem ponownie komputer. Po uruchomieniu napęd zaczął niby czytać płytę, ale ekran był czarny (jakby nieuruchomiony) i tak jest cały czas - zero kontaktu z ekranem. Jedynie przy włączaniu laptopa zaczyna się uruchamiać napęd dvd, wyje sobie chwilkę, jak to napęd, po czym po ok 20sek. się wyłącza i restartuje ponownie i tak w kółko. Próbuje wszystkiego podczas uruchamiania tj. wciskania F9enterF10enter, albo 3xF2 i nic, nie daje się wywołać żadnego obrazu na ekranie. Wyjmowałem baterię i odłączałem zasilanie na 1 minutę w celu resetu, wyjąłem baterię spod klawiatury żeby zresetować bios i nic. Proszę o pomoc w tej sprawie, cały czas jest tylko black screen!!!!!!.
  • #2
    Zielu82
    Level 11  
    Możliwe jest jeszcze uszkodzenie samego biosu, prawdopodobnie wtedy należałoby wylutować kość i wstawić nową oraz wgrać nowy bios, ale nie wiem jak to sprawdzić.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Zielu82
    Level 11  
    Aktualnie ASUS jest w naprawie.
    Początkowo wychodziło, że walnięte jest zasilanie napędu cd oraz grafika (o biosie nie mówię, bo też jest do wgrania). Potem stwierdzono, że nic się nie da naprawić, bo uszkodzona jest płyta główna, a ponieważ jest to płyta sześciowarstwowa, to odnalezienie przerwy i polutowanie jest cholernie trudne i kosztowne. Teraz wszystko wskazuje jednak na to, że problem był w zasilaniu "mostka" przez co grafika i napęd nie miały prawidłowego zasilania, a przy okazji padł bios. Tyle wiem na ten moment, nic mi to nie mówi, ale może komuś pomoże w podobnym przypadku.