Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Toshiba M30-742 - nie uruchamia się.

wlodek2746 03 Paź 2015 21:01 849 7
  • #1 03 Paź 2015 21:01
    wlodek2746
    Poziom 2  

    Witam.
    Dostałem laptopa Toshiba Satellite i na tabliczce jest PSM30-7100V-PT oraz M30-742. Jest to komputer z Anglii. Po podaniu napięcia na zasilacz i wciśnięciu na laptopie power, zapala się dioda przycisku (niebieska). świecą się także diody informacyjne, sieci, załączenia komputera i ładowania baterii.
    To jest wszystko, bo komputer się nie uruchamia. Jest kompletna cisza, ani dysk, ani wentylator nie wydają dźwięku. Jak postoi w takim stanie kilkadziesiąt minut, to się lekko grzeje. Podczas pierwszego i ostatniego uruchomienia pojawił się na ekranie komunikat:

    Cytat:
    o271:checkdate and time setting

    0251:cmos checksum is incisistent


    Czy możliwa jest jakaś pomoc?

    Jeśli piszę nie w tym forum lub chaotycznie i nieprecyzyjnie to przepraszam, piszę pierwszy raz.
    ps.
    Czy jeśli na Allegro jest napisane, że klawiatura Toshiba M30, M35, M40 itp.
    jest kompatybilna z takimi modelami M30-742, to będzie oznaczać, że będzie pasować do tego modelu?
    Bardzo serdecznie pozdrawiam.
    Włodek.

    0 7
  • #2 03 Paź 2015 21:50
    michald
    Poziom 30  

    Bateria w BIOS do wymiany

    0
  • #3 05 Paź 2015 09:46
    wlodek2746
    Poziom 2  

    Witam.
    Rozkręciłem laptopa i dostałem się do baterii.Ma nap-3,96V ale prąd jest równy 0
    Niestety pojawił się problem jak baterie wyjąć z gniazda.
    Próbowałem wyciągać i za wtyczkę i za przewody
    niestety bez skutku.Może jest jakaś blokada,czy to jest wlutowane.
    Czy gdybym nie dał rady jej wyjąć, można odciąć przewody
    i przylutować do nich nową.Piszę o tym bo rozbierając obudowę było też takie samo gniazdo o oznaczeniu PJ6001 i by rozdzielić obudowę musiałem wyciągnąć wtyczkę.
    Niestety nie mogłem i po wielu próbach gdy pociąnąłem za przewody wyszły ale same przewody.
    Może ktoś pomoże
    Z pozdrowieniami Włodek.

    0
  • #4 22 Paź 2015 12:57
    wlodek2746
    Poziom 2  

    Po wymianie baterii bios(nowa,taka sama) laptop nadal
    po załączeniu power,nie reaguje .
    Nie załącza się wiatrak,pali się dioda zasilanie i ładowanie .
    Wyjąłem dysk,modem kartę wi-fi i to samo.
    Czarny ekran i cisza.próby wejścia do Bios nie dają rezultatu .
    Jedyny objaw to temperatura na procku i i może nadysku.
    proszę o pomoc. Wlodek

    0
  • #5 22 Paź 2015 13:34
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Potrafisz wykonać pomiary, diagnostykę płyty?

    0
  • #6 22 Paź 2015 17:44
    lisek
    Spec od monitorów

    To wiekowy laptop z k.2005r. na
    - chipsecie Intel 855PM / lub Intel 855GME+ Phoenix BIOS
    pod Centrino procesory np. Intel Pentium M 1.7 GHz
    + NVIDIA GeForce FX Go5200z 64 Мб DDR

    Te modele z serii M30 pomarańczowym błyskanie (od zasilania) sygnalizują error:
    np.
    AAh (10101010).... czyli A*h - E3V output (3.3V)
    2А (00101010)

    Np. Toshiba_Satellite_M35 to platforma Compal_LA-2461
    *M30 (Compal LA-2461 )
    W zał. masz kody _error dla Phoenix + SM pod tę platformę.

    0
  • #7 23 Paź 2015 13:51
    wlodek2746
    Poziom 2  

    Witam
    Niestety nie odważyłem się dostać do całej płyty głównej,
    moje wiadimości z elektroniki nie są mocne.
    Nie wiem które pomiary trzeba by wykonać.
    Dziękuje za kody i schematy to pomoże.
    Natomiast problem ,dalej się rozwija .Po sprawdzeniu napiecia na zasilaczu 15,4V
    po poruszaniu gniazdem,uruchomił sięekran powitalny
    "In Touch with Tomorrow. Toshiba".Pod spodem informacja o skorzystaniun z klawiszy
    F2 lub F12.nie daje to żadnej reakcji ekran pozostaje ten sam
    natomiast zaczyna chłodzić co jakiś czas wiatraczek w miarę nagrzewania się radiatora.
    Jest też ładowanie baterii.Problem też jest taki że ekran startowy uruchamia się
    nie zawsze,w zasadzie kiedy chce.Raz po F1 innym razem po włączeniu power

    0
  • #8 23 Paź 2015 14:34
    wentyl215
    Poziom 19  

    Trzeba sprawdzić czy jest to wina gniazda w laptopie, czy też wtyczki zasilacza.

    0