Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio retro w nowym wykonaniu :)

medicb 07 Jun 2005 12:40 2095 4
    medicb
    Level 28  
    Chciałbym zbudowac imitację starego radia typu retro. Chcę upchac elektronikę z normalnego radia do ładnej obudowy. Ale brakuje mi pomysłów na wykonanie obudowy, wykończenia, skali czy może nawet fikuśnego magicznego oczka ... Może macie jakieś ciekawe pomysły albo wiecie gdzie szukac informacji? Czy gdzieś w sieci dostępne są jakieś oryginalne wzory skal od radioodbiorników? Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie informacje :)
    Preskaler
    Level 39  
    Zdecydowanie nie jest to zły pomysł! Też myślałem o czymś takim. Zamierzałem zbudować dużą skrzynię z trzema głośnikami (jeden nskotonowy, drugi średnio i trzeci wysoko). Oczywiście wzmacniacz m.cz na lampach z regulacją tonów i "magicznym okiem". Cała natomiast część radiowa na półprzewodnikach z doskonałymi parametrami. Oczywiście w wersji rozwojowej można by zrobić dwie takie skrzynki (bliżniacze) i zrobić w jednej z nich tuner stereo (ze wzmacniaczem i głośnikami) a w drugiej tylko wzmacniacz i głośniki.
    medicb
    Level 28  
    Dokładnie :) mam już nawet upatrzony wzór obudowy wykonany ręcznie, mam flaczki z innego radyjka tylko zostaje kwestia wykończenia. Także myślałem aby wykorzystać wzmacniacz na lampach ale wykonam go chyba troszkę później. Chciałbym wkorzystać magiczne oczko ale nie wiem zabardzo gdzie się z nim wpiąć w nowe radio i pozostaje kwestia napięcia zasilającego oczko. Szukałem ładnej starej skali od innego radia, chcę wykonać ją półokrągłą bo oś kondensatora zmiennego obraca się o ok 180* A zamiast starych nazw stacji (miast na skali) dać nowe nazwy stacji np zet czy rmf ;) tak dla jaj, ale będzie funkcjonalne. Hehe
    madart
    Level 26  
    Pomysl genialny!
    Nie mam tylko magiczengo oczka a reszta juz wlasciwie gotowa :)
    A z jego wpieciem nie mialbym prblemu bo moje radio ma na skali czerwona diode zamiast ktorej podpialbym to oczko ;)
    Pomysl ze skala u mnie wymaga nieco przerobek bo ja ją chcialem wogole wywalic :evil: