Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta indukcyjna pracująca w trybie ciągłym

04 Paź 2015 14:57 7011 10
  • Poziom 6  
    Poszukuję płyty indukcyjnej, która będzie grzała ciągle, a nie pulsacyjnie. Nie wiem, w jakich modelach jest zastosowane takie rozwiązanie. Potrzebuję płyty 60 cm, najchętniej z 4 polami grzejnymi. Podczas poszukiwań przeglądałam opinie o sprzętach i tylko poprzez te opinie dowiedziałam się, że występuje takie udziwnienie. Nie wnikam, czy to jest lepsze ze względów technologicznych, od strony użytkowej uważam to za kłopotliwe, dlatego proszę o informacje, jeżeli ktoś się orientuje, które z dostępnych na rynku modeli pracują w systemie ciągłym na większości lub wszystkich stopniach mocy? Cena też ma znaczenie:).
  • Poziom 6  
    Dotychczas korzystałam z kuchenek gazowych i przywykłam, że jak chcę coś przysmażyć, mocno odkręcam gaz, a np gotując rosół - minimalnie. Chciałabym, żeby gotowanie było jednostajne. Przykładowo żelatyny nie można doprowadzać do wrzenia, więc chciałabym na niskiej mocy móc ją dłużej podgrzewać. Przeczytałam wiele opinii, że przy pracy pulsacyjnej potrawa bulgocze i przestaje - bulgocze - przestaje i tak w kółko. I to mi nie odpowiada.
  • Poziom 31  
    Rozumiem że teraz nie masz dostępu do gazu.
    Proponuję dzwonić po infoliniach.
    Tam chętnie udzielają różnego typu odpowiedzi.

    Nigdy nie używałem osobiście kuchenki indukcyjnej.
    Chwilę poczytałem w necie i regulacja grzania ( dlaczego? ) polega na włączaniu i wyłączaniu indukcji.
    Myślałem że polega to na ograniczeniu mocy a tu niespodzianka.
    Daj znać jak znajdziesz taką która ogranicza moc.
  • Poziom 15  
    Czy udało Ci się znaleść płytę która proacuje w trybie ciągłym na wszystch mocach?
  • Poziom 6  
    Niestety nie:/. Na innym forum polecono mi jedną whirlpoola jaką pracującą w trybie ciągłym od chyba 4 poziomu mocy [nie pamiętam, które forum, więc nie mam jak sprawdzić] i tą też kupiłam. Pic na wodę - od 1 do 5 jest praca pulsacyjna. Cóż zrobić:p.
  • Poziom 13  
    Ja kupiłem ostatecznie Amica IN6144IWSTK.
    Niestety działa pulsacyjnie, ale na szczęście nie sprawia to żadnych problemów przy gotowaniu. Kiedyś miałem wolnostojącą, dwupalnikową chińską indukcję, gdzie gotowanie pulsacyjne było po prostu upierdliwe, na niskich poziomach podczas "pulsu" niemal kipiało. Tu tego nie ma, gotowanie jest prawie ciągłe.
    Mimo wszystko działaniem i obsługą nie umywa się do Samsunga - zarówno reakcje na dotyk, jak i właśnie prawdziwe gotowanie ciągiem na niskich poziomach.
    Nie wziąłem Samsunga tylko ze względu na złe doświadczenie z awaryjnością.
  • Poziom 1  
    Do tej pory używałam płyty Samsung CTN 364N 006 i ta działała właśnie w sposób ciągły moc 1-15 , można było gotować od 1 bardzo delikatnie ale zauważalnie tzn. "bulgotki" mniejsze lub coraz większe - jak na kuchence gazowej. Nie było tego cykania i pulsowania. Jedyny minus to rozkład mocy po tej samej stronie, co oznaczało używanie właściwie po jednym polu z prawej i lewej strony. Da się przyzwyczaić, choć czasem potrzebowałam gotować trzy potrawy i się nie dało.
    Gdy kuchenka mi się zepsuła, szukałam czegoś nowego i nawet nie byłam świadoma, że indukcje mogą działać inaczej tj.w sposób tzw. pulsacyjny. Kupiłam Amica PI 6544 STK , bo taka ładna była. I tu się zaczęło. Gotuje bardzo szybko, na wszystkich polach i to tyle plusów. Nawet przy użyciu tylko jednego pola gotuje-przestaje-gotuje-przestaje. Mocy od 1 do 3 możnaby nie używać, bo praktycznie nie widać gotowania, 4 do 7 są większe lub mniejsze odstępy , a te "bulgotki" albo za słabe albo zbyt silne.Nerwicy można dostać!!!!!
    Zaczęłam szukać info, które z kuchenek działają na zasadzie płynnego zmniejszania mocy i nigdzie takowej nie znalazłam - PRZYPADEK? Od jednego z użytkowników wiem, że Elektrolux 6340 działa jak mój Samsung i to tyle.
    Nabrałam się na te wszystkie pozytywne opinie. Czy takie działanie po prostu ludziom nie przeszkadza czy to ja jestem zbyt wymagająca. Napewno ZAWIEDZIONA i zniechęcają do gotowania.
  • Poziom 13  
    My kupiliśmy kuchnię indukcyjną Amica 58IES2.320HTab(Xv) i też pulsuje. Jedynie na poziomie mocy 9 nie pulsuje ale to już jest bardzo duża moc więc do niczego innego jak do gotowania wody w czajniku się nie nadaje.

    Natomiast u znajomych którzy mają płytę BOSH 2-letnią (płyta z Combi i boostem) na mocy 6 i więcej nie pulsuje, na 5 i mniej pulsuje. Nie wiem w jaki sposób ta płyta reguluje moc na poziomach 6 i więcej ale jak widać da się to zrobić. Piszę to ponieważ naczytałem się mnóstwa opinii "fachowców" którzy twierdzą że nie każda płyta pracuje pulsacyjnie na każdej mocy - mało tego, piszą że w ogóle nie ma takich płyt które nie pracują pulsacyjnie.

    Może po prostu producenci przerzucili całą regulację mocy na puls aby oszczędzić na kosztach produkcji elektronicznego układu sterującego płytą. Być może też postawiono na większą energooszczędność płyty a puls na niemal wszystkich mocach to umożliwia. Niestety przy gotowaniu nie wygląda to już tak kolorowo a przecież to sprzęt ma być dla człowieka a nie człowiek dla sprzętu żeby musiał cudować bo inaczej gotowanie nie jest takie jak trzeba.
  • Poziom 9  
    Ja też się rozglądam za kuchnią bez pulsowania, albo z dobrze rozwiązanym pulsowaniem (dalej wyjaśniam).
    Zgadzam się z niektórymi przedmówcami: pulsacje mogą być uciążliwe. U mnie czasem gdy gotuję małe ilości potraw, w cyklu "grzania" jest tak gwałtowne wrzenie, że zaczyna kipieć, po czym w cyklu "przerwy" zupełnie przestaje się gotować i tak w kółko. Być może w innych sprzętach producenci zrealizowali pulsację na tyle często (szybkie zmiany cykli), że nie jest to aż tak przeszkadzające. U mnie na przykład ewidentnie są za duże przerwy w grzaniu na poziomie 1, tzn. za długie cykle "przerwy". Poza tym jest zbyt duża różnica choćby między poziomem 1 (służy do podgrzewania i podtrzymywania ciepła), a poziomem 2: przy 1 potrawa zwykle przestaje się w ogóle gotować (nawet w cyklu "grzania"), a przy 2 czasem dochodzi do kipienia (a chciałoby się, żeby było delikatne gotowanie).
    Podam trochę informacji o regulacji mocy na mojej indukcji, tyle że jest to kuchenka przenośna jednopolowa (Ikea Tillreda), a nie do zabudowy. Jednak myślę, że daje to pogląd na jeden z możliwych sposobów regulacji. Może jak więcej ludzi dołączy tu swoje dane, będzie można się zorientować którzy producenci mają lepiej rozwiązany temat płynnej regulacji mocy. I czy można pulsacyjnie rozwiązać regulację mocy, aby to nie było negatywnie odczuwane przy gotowaniu.
    Na początku wyjaśnię, że podane moce grzania należą do średnich i były mierzone dla jednego konkretnego naczynia, bo zauważyłem, że przy użyciu większych garnków kuchenka grzeje z wyższą mocą niż przy małych garnkach, przy tym samym nastawionym poziomie grzania. Natomiast czasy cykli grzania i przerwy (przy pulsacji) nie zależą od rodzaju czy wielkości naczynia.
    Moc określiłem na podstawie pomiaru watomierzem przyłączonym do gniazda zasilającego. Kuchenka ma 9 poziomów grzania.
    Poziom 9 (max) - ciągły pobór 1820 W
    Poziom 8 - ciągły pobór 1520 W
    Poziom 7 - ciągły pobór 1360 W
    Poziom 6 - ciągły pobór 1190 W
    Poziom 5 - ciągły pobór 1050 W
    Poziom 4 - pulsacja, grzanie 7 s mocą 1050 W, przerwa 2 s
    Poziom 3 - pulsacja, grzanie 7 s mocą 820 W, przerwa 3 s
    Poziom 2 - pulsacja, grzanie 7 s mocą 820 W, przerwa 13 s
    Poziom 1 - pulsacja, grzanie 7 s mocą 820 W, przerwa 32 s
    (przerwa = 0 W, brak poboru prądu w ogóle)
  • Poziom 15  
    Każda indukcja będzie pulsować, ponieważ nie da się uzyskać stałej niskiej mocy gotowania.
    Te lepsze płyty indukcyjne będą tylko pulsować na niższych poziomach mocy, czyli od 1 do 3,4,5 - w zależności od modelu.
    Gorsze indukcje będą pulsować wyżej, nawet do 7,8 poziomu mocy.
    Dlatego rynek zalewają teraz tanie płyty, które pulsują. Jedyne rozwiązanie to kupno droższej indukcji (1500-2000 zł) lub jakiejś używanej starszego typu, które były dużo solidniej wykonane i grzały mocą ciągłą od 4 poziomu mocy.

    Inne rozwiązanie to kupna indukcji z szerokim zakresem regulacji mocy, np. Samsung ma 15 poziomów lub Beko 19 poziomów - oczywiście mowa o modelach z półki cenowej 1500+ pln.

    Ja mam obecnie Samsung nz84j9770ek i grzeje pulsacyjnie tylko do 5 poziomu mocy i ma 15 poziomów mocy. To grzanie pulsacyjnie tutaj wygląda tak, że mam 5 poziom i na watomierzu 500 wat, które spada do 300 wat i ponownie grzeje 500 wat i spada, więc troszkę inne rozwiązanie, nie ma tutaj typowej przerwy i grzanie przez sekundę pełną mocą, że wszystko bombelkuje. Dodatkowo ma dość niską moc, bo na 15 poziomie mocy (~1-1,3 kW w zależności od wielkości pola) , więc idealnie sprawdza mi się w mieszkaniu pod 1 fazę. Booster podbija moc do około 1,5-1,8 kW i ponad 2 kW na największym palniku.