Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Emachines e525 - Laptop włącza sie na 5 sekund i wyłącza

dames 04 Paź 2015 23:41 2304 43
  • #1 04 Paź 2015 23:41
    dames
    Poziom 12  

    Witam, mam problem z laptopem Emachines e525. Otóż po próbie uruchomienia komputera, zapala się dioda, wiatrak startuje, zatrzymuje sie i następnie znów startuje na 2 sekundy. Dioda gaśnie i wszystko stoi. Monitor nie podnosi się w ogóle, nie słychać dźwięków. Sprawdzałem ram, podłączając inna kość, ale dalej to samo. Laptop nie był zalany ani nic takiego. Już kiedyś miał takie zagrania po rozkręceniu, ale po kilku próbach skręcania go i rozkręcania działał. Co może być uszkodzone? Co jeszcze warto sprawdzić?

  • #3 05 Paź 2015 08:42
    lisek
    Spec od monitorów

    Potem na tym forum (opcja szukaj)

    Cytat:
    Fraza: emachines e525 Znaleziono 82 wyników(0,51 s)


    Zalecane jakieś pomiary po tych ... 2s.

  • #4 05 Paź 2015 11:42
    dames
    Poziom 12  

    Po podlaczeniu monitora nic sie nie dzieje, "podłącz przewód sygnałowy"

  • #5 05 Paź 2015 22:35
    dames
    Poziom 12  

    Ma ktoś jakąś radę? Nic konkretnego nie znalazłem na stronie

  • #7 05 Paź 2015 23:12
    dames
    Poziom 12  

    woltomierz i amperomierz sie znajdzie.
    Nie posiadam karty
    Podłączałem na baterii i jest to samo
    Podłączałem gołą płytę z ramem

  • #9 07 Paź 2015 13:01
    dames
    Poziom 12  

    Gdzie mogę znaleźć te oznaczenie płyty?

    Edit:

    Ok, mam. LA-4851P

    Mogłbyś zanaczyć, które cewki mam sprawdzić i jakie napięcie powinno być na poszczególnych?

    Emachines e525 - Laptop włącza sie na 5 sekund i wyłącza

  • #10 07 Paź 2015 15:28
    lisek
    Spec od monitorów

    Tutaj z tego forum Link masz SM, opis co pomierzono > porównaj ze swoimi danymi.

    Tak z opisu to wychodzi na zanik "jakiegoś sygnału " z KBC i być moze ,któraś z przetwornic DC-DC nie wstaje
    Sprawdz zgodnie z SM obecność: +3VS i +5VS . SYSON=1 i VR_ON=1.

  • #11 08 Paź 2015 00:15
    dames
    Poziom 12  

    Ciężko mi jest to odnaleźć. Mogłbys trochę pomoc laikowi?

  • #12 08 Paź 2015 09:45
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Cewki - szare klocki 1x1cm, zmierz napięcia na każdej względem masy i podaj, reset CMOS robiłeś?

  • #13 13 Paź 2015 19:17
    dames
    Poziom 12  

    Znalazłem w końcu trochę czasu, więc teraz mogę się zabrać za naprawę.

    Które dokładnie cewki mam sprawdzić? Względem masy, czyli plusowy do plusa a minusawy (czarny) gdzie?

    Sprawdziłem to tak, ze czarny przykładałem do złącza zasilania.


    Pomiary:
    PL11 - 1,5V
    PL10- 1,5V
    PL7- 1,05V
    PL5- brak napiecia

  • #16 14 Paź 2015 23:47
    dames
    Poziom 12  

    Z CPU. Jakie napiecia powinny byc na poszczegolnych cewkach?

  • #17 15 Paź 2015 00:00
    dominik55555
    Poziom 20  

    W niektórych platformach brak "identyfikacji" procesora objawia się 1,5V CPU_CORE. Jak jest tutaj? Nie sposób odpowiedzieć, za dużo płyt, za mało notatek. Zdobądź inny procesor na podstawkę zanim zaczniemy kopać głębiej.

    Przydałoby sie jeszcze sprawdzić pobór prądu. Zakładam, że nie masz zasilacza serwisowego. Wylutuj cewkę PL1 i wepnij się szeregowo przewodami do dwóch padów. Ustaw na ampery na mierniku, włącz i obserwuj jaki jest pobór prądu.

  • #18 15 Paź 2015 00:02
    dames
    Poziom 12  

    Ok, jutro podmienie procka i napisze jaki jest efekt

  • #19 15 Paź 2015 00:04
    dominik55555
    Poziom 20  

    Przydałoby sie jeszcze sprawdzić pobór prądu. Zakładam, że nie masz zasilacza serwisowego. Wylutuj cewkę PL1 i wepnij się szeregowo przewodami do dwóch padów. Ustaw na ampery na mierniku, włącz i obserwuj jaki jest pobór prądu.

  • #20 15 Paź 2015 21:15
    dames
    Poziom 12  

    Niestety nie moge sprawdzic cpu poniewaz okazalo soe ze posiadam model ktory nie pasuje do tej plyty. Mozna stwierdzic uszkodzenie procesora w inny sposob?

  • #21 16 Paź 2015 21:31
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Albo Ci zasilacz nie "wyrabia" albo niepełne zwarcie w którejś z gałęzi zasilania, rezystancje z cewek bez CPU i RAM potrzebne, bez procesora na podmianę ciężko będzie, chłodzenie sprawne?

  • #22 16 Paź 2015 21:43
    dames
    Poziom 12  

    Zasilacz jest ok. Sprawdzalem na innym i jest to samo. Na baterii to samo. Chlodzenie dziala. Opor moge zmierzyc

  • #24 16 Paź 2015 22:23
    dames
    Poziom 12  

    Jaki cpu kupic najlepiej, zeby nie byl drogi, a do czegos sie przydal na przyszlosc?

  • #25 16 Paź 2015 22:25
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Jaki tam masz poszukam jak mam wyślę Ci po kosztach przesyłki z ciekawości

  • #27 16 Paź 2015 22:47
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Niestety mam tylko z fsb 533MHz

  • #28 16 Paź 2015 22:51
    dames
    Poziom 12  

    Intel core duo T4400 2.2 SLGJL bedzie pasowal?

  • #29 17 Paź 2015 08:23
    lisek
    Spec od monitorów

    Ponieważ na tej MB stawiano chipset GL40 SLGGM lista obsługiwanych procesorów jest opisana czyli seria Penryn, FSB=667MHz socket P
    opisano min. Link
    Np. T3200 Socket P, T4200, Celeron c2d T3500

    p.s
    Niektóre płyty (te MB dla laptopów z mianem Gateway miały chipset GM45 )

    Masz w zał.SM i popatrz dlaczego nie masz napięcia na PL5

  • #30 17 Paź 2015 19:23
    dames
    Poziom 12  

    Ten bedzie dobry? To jest T4300
    Emachines e525 - Laptop włącza sie na 5 sekund i wyłącza

    Dodano po 4 [godziny]:

    Moze ktos zweryfikowac? Chce zamowic jak najszybciej, zebym mogl cos dzialac w tym tygodniu

    Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:

    Znalazlem tutaj wątek w ktorym uzytkownik wymienil cpu:Link Czyli na mojej plycie glownej tez pojdzie ten t4400 ? Prosze o odpowiedz, ponieważ chciałbym juz zamówic CPU

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME