Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz w sterowniku silnika DC - Zasilacz na TOP246- nie mogę naprawić.

maciej_s20 05 Oct 2015 11:54 1386 5
Tespol
  • #1
    maciej_s20
    Level 12  
    Hej

    Mam na warsztacie sterownik silnika DC ok. 300V - kilka sztuk z tym samym problemem. Nie za bardzo wiem od czego, to jakaś maszyna przemysłowa. Płytka ma oznaczenie Plotech E269497. Jest dość skomplikowana (sterowanie procesorowe, kwartet diod i mosfetów sterowanych driverem IR2106 i sporo drobnicy SMD) - ale we wszystkich płytkach uszkodzony jest zasilacz 20V oparty o klasyczny schemat dla TOP246. W wyniku awarii mechanicznej (podobno płytka "leży" na silniku) urwała się w nim jedna z nóżek prostownika D26-MUR820. Odrysowany schemat układu w załączniku. Ma ona podwójny prostownik 230V pokazany na schemacie - jedno wejście zasila układ podczas trybu standby (ma mały mostek prostowniczy), drugie zasila w trybie pracy (duży prostownik bo wówczas zasilane są również przetwornice silnika DC). Oczywiście jest tam również kolejny zasilacz 300V dla MOSFETów wyjściowych, ale to nie ma tu jakiegokolwiek znaczenia. Na płytkach (wszystkich) widać interwencję producenta - zwarcie pinu L układu TOP246 do masy po stronie pierwotnej - pewnie coś im nie poszło z zabezpieczeniami OV/UV i wyłączyli tę funkcję.

    Co do tej pory zrobiłem:

    1. Zasilany obwód startuje jak podam zewnętrzne 20V na wyjście zepsutego zasilacza, diody wesoło migają - zatem warto naprawiać, nic dalej się nie spaliło.
    2. Sprawdzone i pomierzone wszystko. Uszkodzenia które odnalazłem to: D26 urwana, Z9 (zener 180V) zwarty.
    3. Do wymiany poszło: U3 (TOP246), U4 (817A), Z9 (1N5386), D26 (MUR820).

    Test - i nadal nie działa. Pomiędzy D i S TOP246 mam stabilne napięcie stałe ok. 310V. Mój miernik nie stwierdza tam napięcia przemiennego, zatem jak sądzę TOP246 nie działa nawet w trybie auto-restart bo coś powinno się pojawić. Niestety nie mam oscyloskopu aby potwierdzić.

    Dodatkowo:
    4. U4 (817A) sprawdzony na wszystkie sposoby: z zewnętrznym zasilaczem otwiera się przy prawidłowym napięciu na wyjściu zasilacza (ok. 21V).
    5. Wszystkie elementy poza trafo _WYLUTOWANE_ i pomierzone po raz drugi, co pozwoliło również odrysować schemat bo płytka jest trójwarstwowa... Żadnych nieprawidłowości się nie stwierdza. Wartości absolutnie w normie. Kondensator w prostowniku 230V - C51 - ma prawidłowe 62uF przy ESR=0.33Ohm. Diody spadek również OK, drobnica podobnie.
    6. Trafo pomierzone omomierzem, na pewno nie ma przerw, choć ewentualnego zwarcia to nie sprawdzę bo rezystancja uzwojenia wtórnego i bias zerowa - to pojedyncze pewnie są zwoje. Pierwotne ma kilka omów.
    7. Odlutowany L3 aby wyeliminować problemy po wtórnej stronie - ale nadal bez żadnych zmian. Gdzie nie mierzę - wszędzie na uzwojeniach trafo mam ok. 0V AC. Na wyjściu D TOP246 mam 310V.

    Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie co może tu być? Pozostaje już chyba tylko trafo T28 (ale co z nim zrobić, tego się nie kupi tak łatwo; nie za bardzo mam koncepcję jak sprawdzić) lub U3 TOP246 - ale ten drań był wymieniony chwilę temu na nówkę z TME...
  • Tespol
  • #2
    Przemo1268
    Level 19  
    Miałem złe wspomnienia z układami z serii TOP kupionymi w TME (było ich kilka sztuk, wszystkie były wadliwe). Proponuję zapoznać się z procedurą startu TOPa, pomierzyć napięcia na wyprowadzeniach układu. Jeżeli wszystko z zewnątrz jest w normie to obstawiam, że Kolega padł ofiarą podróbek/malowanek. Niestety też kilka lat temu miałem taki przypadek. Gdzieś tu na Elektrodzie nawet był temat o podróbkach TOPów. Któryś z Kolegów polecał wtedy sklep Lewandowscy.pl - zamówiłem od Nich jedną sztukę TOP (chyba 245 do tunera CP) i przetwornica ruszyła. Straciłem cały dzień na poszukiwania przyczyny, bo kto by pomyślał, że kupił w TME podróbki, i to jeszcze kilka sztuk w ten sam sposób uszkodzonych.

    Do analizy niestety będzie potrzebny oscyloskop - miernikiem ciężko będzie wykryć błędy. Jeżeli brak przebiegu na uzwojeniu pierwotnym to należy szukać przyczyny w obwodzie zasilającym TOP (tutaj pomocne będą informacje zamieszczone w karcie katalogowej układu). Jeżeli natomiast pojawia się paczka impulsów i układ wyłącza się, wina może leżeć po stronie wtórnej przetwornicy. Możliwe jest uszkodzenie jakiegoś kondensatora elektrolitycznego po stronie wtórnej.
  • Tespol
  • #3
    maciej_s20
    Level 12  
    Dziękuję za sugestię - zamówiłem zatem TOP246 z dwóch różnych miejsc.
    Sterowanie TOP pomierzone i wygląda OK.
    Trafo porównałem ze sprawnym modułem i też wygląda OK.
    Pozostaje tylko ten TOP.
  • #4
    Przemo1268
    Level 19  
    Jak masz sprawny moduł to możesz podstawić Twojego TOPa do tego modułu i zobaczysz, czy ruszy.
  • #5
    maciej_s20
    Level 12  
    No niestety nie.
    Ten sprawny to nowsza podobno generacja i tam jest taki sam transformator, ale układ zupełnie inny. Wywalili tego TOPa a dali zwykły generator kluczowany optoizolatorem a całość steruje po prostu MOSfetem. Widać zbyt dużo problemów było.

    Swoją drogą ten sprawny moduł miał przed naprawą ten sam problem z urwanym prostownikiem po stronie wtórnej. Oj, słabe te nogi MUR820...

    Tak więc ta droga zamknięta.
  • #6
    maciej_s20
    Level 12  
    Niestety transformator miał zwarcie wewnętrzne, nic się nie dało z tym zrobić. Zamykam temat...