Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ardo TL600 - jak podłączyć grzałkę?

07 Cze 2005 13:58 2136 17
  • Poziom 10  
    Wyremontowałem swoją pralkę i teraz mam problem. Nie pamiętam które kabelki gdzie były. Problem dotyczy tylko grzałki i czegoś co jest w bębnie i ma cztery styki - obok nich po dwie niebieskie i czerwone plamki.
    Podłączyłem tak jak mi się wydawało, że było: R1 do grzałki przez termik, a R2 do drugiego końca grzałki. Dwa kabelki z czerwonymi wtyczkami do styków z czerwonymi plamkami (czy ma znaczenie który na górze, a który na dole?) i dwa kabelki z białymi wtyczkami do styków z niebieskimi plamkami (czy ma znaczenie który na górze, a który na dole?). Po włączeniu pralka pobrała wodę i zaczeła lać przy osi bębna (poziom wody był powyżej osi - ale potem przestała lać (?) tak jakby nie brała tak dużo wody więc problem pozostawiam. Jak nabrała wody zaczeła kręcić i podgrzewać niestety do zagotowania (program 5 - 60 stopni). Kręcenie termostatem nic nie działa, chyba że dam na min. wtedy grzanie się wyłącza. Zauważyłem, że po wciśnięciu magicznego E (nie mam instrukcji) grzeje do temp. ok. 60 stopni. Pomocy!

    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Był urwany więc go zlutowałem (myślałem, że to drut!). I co teraz?
    Sorry, że zawracam ci głowę mailami.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Muszę kupować cały termostat? Nie wystarczy kupić ten czujnik z kapilarą?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Wielkie dzięki!

    A z tym wyciekiem przy osi? Powróci czy mogę to olać?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Usuwanie korozji obudowy, malowanie, wymiana łożysk, koła zamachowego, uszczelek, czyszczenie wszystkiego (poza tą rurką, tego nie rozbierałem).

    Pozrwaiam, jeszcze raz dzięki!
  • Poziom 10  
    Wymieniłem termostat i wszystko gra. Zobaczymy jak długo!

    Pozdrawiam, dzięki!
  • Poziom 11  
    Mam pytanie,
    czy posiadasz może schemat tej pralki??
    Też mam Ardo TL600, ale ostatnio ma wyskoki jak baba w ciąży,
    często zdaża sie jej nie wirować, a czasami nawet nie wypuści wody.
    Podejrzewam programator, ale chciałem się upewnić.
    Dzięki
  • Poziom 21  
    A ja podejrzewam pompę lub zapchany odpływ...
  • Poziom 11  
    Jedno i drugie jest OK.
    sprawdzałem też czujnik poziomu, ale on niestety też działa bez zarzutu
  • Specjalista AGD
    humer napisał:
    Jedno i drugie jest OK.
    sprawdzałem też czujnik poziomu, ale on niestety też działa bez zarzutu


    A "kondon(m)a" czyściłeś?
  • Specjalista AGD
    humer napisał:
    ????
    Co?


    ...a taka guma, co biegnie po drodze do hydrostatu...
  • Poziom 11  
    Jest ok, hudrostat przełącza co słychaź i odcina wode, a mimo to nie chce wirować.
    Ale luźik zdobyłem schemacik, zostało tylko rozgruść oznaczenia.
    powiedz mi jeszcze czy orjętujesz się może jaki jest nr. łożysk osi bębna?
  • Specjalista AGD
    Na stronę czynną i bierną łożyska 6204 plus V-ringi 25.
    Pozdro.