Gdy byłem młodszy, pamiętam jak przyjeżdżała do mojej miejscowości buda na kółkach z fliperami, po wielu latach zapragnąłem mieć takie urządzenie w domu.
W internecie zacząłem szukać projektów budowy takiej maszyny.
Projekt wykonałem na kartkach A3, musiałem przemyśleć jak wszystko ma być zaprojektowane, aby odpowiadało moim wymaganiom.

Maszyna arkadowa jest oparta na używanym komputerze PC, który zakupiłem na Allegro.
Lista elementów jakie zakupiłem:
1. Używany komputer za allegro Pentium dual core 2 x 3,26 GHz, 2GB RAM, GF 7600GT - koszt 140 zł
2. Głośniki Pioneer TS-G1031i - koszt 84 zł
3. Monitor Samsung SyncMaster 913V - koszt 70 zł
4. Moduł wzmacniacz audio 2x15W 12V TDA7297 - koszt 25 zł
5. Windows XP - 60 zł
6. Mata wygłuszająca 53 zł
Wycięcie płyty meblowej i obrobienie brzegów wg. projektu wraz z materiałem kosztowało mnie 650 zł, zostało to wykonane w firmie, która wykonuje takie usługi na maszynie CNC.
Stara obudowę komputera zdemontowałem blachy obudowy i przedni panel zostawiając jedynie konstrukcję obudowy, do włączania i resetowania komputera wyprowadziłem 2 przyciski reset, które zakupiłem w sklepie elektronicznym. W konstrukcji obudowy zamontowałem wzmacniacz audio.

Do nagłośnienia użyłem samochodowych głośników Pioneer.

Na wycięcie płyt czekałem około tygodnia, do zmontowania całości zastosowałem łaty o przekroju kwadratowym i do tego dobrałem wkręty do płyty G-K o odpowiedniej długości.
Na zdjęciu widoczny tył maszyny wraz z jednym bokiem, w trakcie montażu.

Już postawiona obudowa i częściowo skręcona.

Pierwszego dnia udało mi się zmontować tyle, co widać na poniższym filmie, przeprowadziłem pierwsze testy działania.
Klika zdjęć z kolejnych etapów budowy.

Z tyłu obudowy zamontowałem wentylator komputerowy, który nawiewa powietrze z zewnątrz.

Z tyłu zamontowałem wyłącznik 220V i gniazdo od zasilacza komputerowego.

Włącznik komputera i przycisk reset zamontowałem z przodu na drzwiczkami, podłączone są przewodzie do odpowiednich pinów na płycie głównej.

Zamontowane głośniki i monitor 19 cali.

Drugiego dnia udało mi się zmontować tyle i przeprowadziłem pierwsze testy.

Maszyna posiada wysuwaną półkę pod klawiaturę i myszkę oraz podświetlenie ledowe o góry zasilane z komputera.
Mała prezentacja budowy na poniższym filmie
Efekt drugiego dnia budowy
Górna część wytłumiłem matami z gąbki zakupionymi na Allegro

Podświetlenie ledowe panelu

Podświetlany panel i osłona monitora z pleksi zostały zamówione na Allegro, osłonę monitora okleiłem wokół czarna folią, grafika podświetlanego panelu został wydrukowana na papierze.

Przyciski i joysticki zamówiłem na ebay u chińskiego sprzedawcy -> Link
Można sobie wybrać różne kolory i podświetlane przyciski lub nie. ja wybrałem przyciski niepodświetlane i joysticki z dłuższym uchwytem.
Montaż przycisków

Gotowy panel - został zamontowany na zawiasach, aby w razie awarii podnieść go.

Efekt końcowy

Test maszyny
Oprogramowanie jakie użyłem, to Maximus Arcade -> Link i dostępne w internecie emulatory.
Gdyby ktoś chciał projekt, to zamieszczam niżej do ściągnięcia, niestety tylko taki projekt posiadam.
Cool? Ranking DIY