Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.

henio 123 06 Oct 2015 13:44 6990 30
    henio 123
    Level 23  
    Witam. Proszę o przeniesienie jeśli pisze w nie właściwym dziale. Problem tak jak w temacie. Zakupiłem na allegro interfejs do sterownika Bingo M. System Windows 7 Home Premium. Program Bingo 4.04. Po zainstalowaniu sterowników i uruchomieniu program wyświetla komunikat BRAK KOMUNIKACJI Z STEROWNIKIEM. W menadżerze widnieje jako NIEZNANE URZĄDZENIE USB. Sprzedawca podał mi link do sterowników które po zainstalowaniu nic nie zmieniły. Po włączeniu zapłonu nie pali się dioda czerwona o poprawnej instalacji. Samochód kupiłem nie dawno i nie mam informacji co do tej instalacji. Podejrzewam, że ktoś grzebał przy wyjściu diagnostycznym sterownika. W związku z tym mam prośbę do uczestników forum o schemat wiązki diagnostycznej wychodzącej ze sterownika. W programie Bingo nie oznaczonych przewodów wiązki.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Z góry dziękuję za wyświadczoną pomoc.
    sosarek

Level 43  
    Na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia samego kabla.
    Po instalacji sterownika jak jest identyfikowany w Menadżerze Urządzeń?
    henio 123
    Level 23  
    Witam.Dzięki za odzew.Co dotyczy tego kabla to ma kolega rację. Po podłączeniu do laptopa w menadżerze urządzeń figuruje jako nieznane urządzenie USB.
    Dioda czerwona się nie pali po włączeniu zapłonu. Porobiłem zdjęcia w trakcie pracy, są marne bo z telefonu komórkowego i na dodatek laptop ma błyszczącą matrycę.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    W trakcie pracy silnika występuje brak komunikacji z sterownikiem .Oraz komunikat że jedno z urządzeń uległo awarii.Po zgaszeniu silnika w programie komunikat PRACA NA BENZYNIE ZWIEKSZ OBROTY. CO mija się prawdą, świeci się zielona dioda od gazu. Na dodatek pali się czerwona dioda i miga zielona mimo, że silnik nie pracuje. Na kablu. Nie wiem co tu jest grane, bo jest wszystko na odwrót. Za zdjęcia przepraszam, ale chciałem jak najbardziej naświetlić temat.
    sosarek

Level 43  
    Podepnij kabel do innego komputera, zainstaluj sterowniki i sprawdź czy będzie poprawnie wykryty - jeśli nie to nadaje się do wymiany.
    Gelip
    Level 34  
    Spróbuj na innym komputerze bez sterowników. Ze zdjęć wynika iż kabel ma złączkę COM. Rozepnij to i jak się da - podłącz bezpośrednio do portu COM w komputerze najlepiej z WinXP.
    P.S. Zdjęcia rób w komputerze za pomocą klawisza PrintScreen (PrtSc)
    henio 123
    Level 23  
    Dwa laptopy jeden Windows 7 drugi Windows 8. Do żadnego nie idzie tego wtyku podłączyć.
    Co do Windows XP nie mam dostępu. Zdjęcia rozebranego wtyku: Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Po ostatniej próbie na samochodzie I, Włączony zapłon i silnik, czerwona dioda sie nie pali na kablu instalacja przestawiona na gaz.II, Praca silnika diody się nie palą program nie działa BRAK KOMUNIKACJI Z STEROWNIKIEM. III.Silnik wygaszony zapłon włączony dioda czerwona się pali zielona miga w programie komunikat PRACA NA BENZYNIE ZWIEKSZ OBROTY. Nie rozumiem, co tu jest grane? Przypuszczam że kabel ma coś nie tak z transmisja danych. Na logikę biorąc powinno być na odwrót. Proszę o jakąś podpowiedź.
    Gelip
    Level 34  
    Dzisiejsze komputery nie mają już portów COM :-). Jak ja bym się chciał bawić w diagnostykę samochodową to:
    • Zakup używanego laptopa z portem COM
    • Zakup interfejsu do diagnostyki z portem COM
    • System WindowsXP Pro

Ewentualnie porty COM na karcie PCMCIA tylko jakieś porządne np. ARGOSY -> http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=15&prodid=47
    Nie wiem czy są takie karty na nowsze złącza ExpressCard bo Twoje laptopy pewnie nie mają nawet PCMCIA.
    henio 123
    Level 23  
    Sprawa dotyczy możliwości sprawdzenia jakości połączeń tego kabla.Konkretnie chodzi o schemat połączeń tego kabla od wtyk USB dalej wtyk COM dalej wtyk do gniazda Bingo M.Może to być szkic link.Kabel ten jest widocznie bez wgranego oprogramowania jeśli system go nie znajduje.Gdy monitowałem u sprzedawcy to podał mi ten link:www.ftdichip.com/FT Drivers.htm.Prawdopodobnie jest produkt made in china.Oferuje on sprzedaż prawie 200 sztuk.Interesuje mnie głównie schemat,zakupy laptopa z XP w ogóle nie wchodzą w gre bo taniej mnie wyniesie wizyta u gazownika.Drąże ten temat bo chcę udowodnić sprzedawcy że sprzedał badziewie.
    Gelip
    Level 34  
    Chip FTDI odpowiada za konwersję sygnałów RS-232 na USB a sterownik FTDI ma za zadanie dodać do systemu wirtualny port COM bo prawdziwego właśnie nie ma. Po zainstalowaniu sterownika FTDI - w Menedżerze urządzeń powinien pojawić się port COM (wirtualny) i ten port należy wskazać w programie Bingo M LPG.

Tak to powinno wyglądać w teorii. W praktyce często okazuje się iż nie działa to jak trzeba lub w ogóle nie działa. Kiedyś kupiłem sobie taki kabel RS232-USB do programowania tunera SAT. Po zainstalowaniu sterowników miałem wprawdzie wirtualny port COM w Menedżerze urządzeń i w programie do obsługi tunera dało się wybrać ten port ale miałem takie cyrki (podobnie jak ty w Bingo), że nie mogłem praktycznie nic zrobić i wyrzuciłem ten kabel w..zdu. Podłączyłem tuner normalnym kablem COM - COM i jak ręką odjął wszystko zaczęło działać :-)

W ogóle z przejściówkami z różnych portów na USB to są często cyrki - zwłaszcza z tanimi podróbami z allegro.

Odnośnie twojego przypadku to tak jak napisałem - musisz najpierw zainstalować sterownik tak aby mieć wirtualny port COM w Menedżerze urządzeń a następnie ustawić ten port w konfiguracji programu Bingo - dopiero wtedy testuj czy działa.
    henio 123
    Level 23  
    Dzieki za informacje. Odinstalowałem wszystko izainstalowałem sterowniki od nowa.Opcja nr.1 zainstalowane sterowniki bez kabla. Kontroler uniersalnej magistrali szeregowej URZADZENIE KOMPOZYTOWE USB .Opcja nr.2 z podłaczonym kablem kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej USB SERIAL CONVERTER port [COM iLPT} USB SERIAL PORT {COM 8 } .Czyli są zmiany ,jest póżno ale spróbuje tego z instalacją i programem na samochodzie.Ustawię port i mam nadzieję że to zagra ą.Praca na instalacji z uruchomionym silnikiem.Opcja I:W programie ustawiony port {COM8} .włączony zapłon wychodzi to: Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Swiecą obydwie diody na kablu.Opcja II: Uruchomiony silnik gasną diody brak komunikacji z sterownikiem i powrót do komunikatu NIEZNANE URZADZENIE USB. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. W menadrzeże urządzen powrót do stanu pierwotnego przed instalacją sterowników.Nie rozumem co tujest grane chyba zwróce ten kabel bo z nim wszystko działa na opak.
    henio 123
    Level 23  
    Mimo róznych prób i kontaktów z sprzedawcą kabel poszedł do zwrotu .
    henio 123
    Level 23  
    Witame.Odświeżam temat interfejs wrócił od sprzedawcy.Po zainstalowaniu sterowników menadżer urządzeń odnalazł kabel z wyznaczonym portem . Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. W programie komunikat NIEZGODNOŚĆ WERSJI .Temat ten przerabiałem na 4-rech wersjach Bingo M .Wieczne ten sam komunikat.Proszę o informację co to oznacza .
    sosarek

Level 43  
    henio 123 wrote:
    W programie komunikat NIEZGODNOŚĆ WERSJI

Więc zacznij od instalacji starszej/nowszej wersji programu.
    henio 123
    Level 23  
    Na wszystkich pobranych programach sprawdzałem.Co wogóle ozncza ten komunikat.Czy to dotyczy wersji programu czy wersji sterowników .Co zauważyłem jak wchodzę w programie w zakładke Informacje .Odczytana wersja sterownika NIEPRAWIDŁOWA WERSJA URZĄDZENIA. Na zdjęciach sterownik. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    gsm_virus
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Gelip wrote:
    Ze zdjęć wynika iż kabel ma złączkę COM. Rozepnij to i jak się da - podłącz bezpośrednio do portu COM w komputerze
    Proszę przyjrzyj się uważniej zdjęciom (może trochę niewyrażane) , ale widzę tam kabel od Viaken (tu link) z portem USB do komputera i z końcówka RS-232 (COM) co jest tylko i wyłącznie na wyprowadzenie do przejściówek do komunikacji z modułem LPG / ECU.
    henio 123 wrote:
    Opcja nr.2 z podłaczonym kablem kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej USB SERIAL CONVERTER port [COM iLPT} USB SERIAL PORT {COM 8 }
    Postaraj się o ustawienie numeru portu na COM 1 ... ewentualnie w przedziale od 1 do 4.

KME - Bingo M v.4.03 program-> http://oldwww.kme.eu/download/BingoM%5B4.03%5D.zip
    Bingo M instrukcja .PDF z opisem programu -> http://oldwww.kme.eu/pdf/InstrukcjaBNGM-pl-1-4__1.pdf
    henio 123
    Level 23  
    Witam.Tak jak pisałeś to próba zmiany portu nic daje jak wybiorę niższy jak COM 3 to program wyświetla brak komunikacji z sterownikiem.Inne porty poniżej tego są zajęte.Ciągle nie daje spokoju ten komunikat o niezgodnej wersji .W zakładce informacje o sterowniku nieznane urządzenie.W monitach do sprzedawcy sprzedawca posądza mnie o nieudolność i różne szopki.To wszystko przerabiałem na 4-rech wersjach programu Bingo M i efekt ten sam.
    gsm_virus
    Program najnowszy uruchamiaj z prawami administratora.

Może zmień niektóre ustawienia tego portu COM.
    Menadżer urządzeń, USB Serial Port ...
    Ustawienia , następnie przycisk "Zaawansowane"
    Bajty Odbioru i Transmisji ustaw na 1024 (nieraz używa się transmisji w 512 bajtach)
    opóźnienie ustaw na 8 ms (niekiedy zalecane było 2 ms)
    Gelip
    Level 34  
    Prosiłem o robienie zrzutów ekranu za pomocą przycisku PrintSc (PrintScreen) a nie za pomocą telefonu.

henio 123 wrote:
    Tak jak pisałeś to próba zmiany portu nic daje jak wybiorę niższy jak COM 3 to program wyświetla brak komunikacji z sterownikiem.Inne porty poniżej tego są zajęte.

Nie możesz od tak sobie wybierać innego portu w programie Bingo - musisz wybrać ten port COM na którym zainstalował ci się sterownik w menedżerze urządzeń, czyli w COM8. Port można zmienić ale jak zainstalujesz sterowniki na innym porcie niż COM8 - jeśli da się wybrać port w czasie instalacji sterowników.
    W trzecim poście widać iż na tym samym kontrolerze USB masz podłączoną również mysz HID oraz BlueTooth. Użyj innego portu USB tak aby zasilanie było tylko dla Twojego interfejsu.

Podaj dokładne dane modeli laptopów - dziwne, że porty COM niższe niż COM3 masz zajęte, być może w BIOS porty COM1 i COM2 istnieją i zużywają przerwania IRQ, jeśli tak to można je wyłączyć aby zwolnić przerwania i wówczas po poprzedniej deinstalacji - zainstalować sterowniki ponownie - powinny zainstalować się wtedy na zwolnionym porcie COM1 lub COM2 i dopiero wtedy będziesz mógł sobie wybrać ten port w programie Bingo.
    henio 123
    Level 23  
    NIe mam teraz pod ręka samochodu {wieczór samochód na dworze ].Po ostatniej próbie menadżer urządzeń go widzi ,jest ustalony port COM. W Programie nie ma braku komunikacji z sterownikiem.Jedynie program wyświetla komunikat NIEZGODNA WERSJA.Z powodu problemów z tym interfejsem oddałem samochód do gazownika.Twierdzili że jest z elektryką i samochód trzymali cały dzień .Instalacje ustawili .W programie jest opcja INFORMACJA O STEROWNIKU .Widnieje komunikat NIEZNANE URZĄDZENIE.A sądze że powinny być dane i typ sterownika.Jutro jeszcze raz wszystko spróbuję i wrzucę scereny z tego. Co do typu laptopa to. Samsung RV 511 i HP 15-r101 hw.W biosie nie mam takiej wprawy by tam grzebać .Ten ostatni jest na gwarancji .
    henio 123
    Level 23  
    Zrzuty z ekranu z ostatniej próby.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Po tym wszystkim postanowiłem sprawdzić na programie Bingo S.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Po włączeniu stacyjki i i uruchomieniu silnika wszystko ginie i znowu BRAK KOMUNIKACJI Z STEROWNIKIEM. Moim wnioskiem jest to że wtyczka do złącza sterownika posiada cztery przewody w tym +12 V. A interfejsy z USB posiadają trzy przewody i jest zasilane z portu USB. Dlatego po uruchomieniu silnika program głupieje. Jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
    Gelip
    Level 34  
    Próbowałeś sposobów z linków które ci podałem? Zmiana we wtyczce L i K albo sposób z przepięciem masy.
    henio 123
    Level 23  
    Witam.Przyznaję że zaczynam dostawać małpiego rozumu od tych kombinacji.Ten interfejs posiada złącze COM.Tam nie tak łatwego manewru .Jedynie na odcinku COM .>>>wtyczka złącza diagnostycznego sterownika.Ale czy ta podmiana coś da muszę spróbować.Jedno co mi nie daje spokoju to współpraca z Bingo S.Są tam dane instalacji sterownika ,ilość przejechanych godzin na gazie.Czego nie ma w Bingo M.Chyba że sprzedał interfejs do Bingo S.Jeszcze spróbuje tej podmiany to się odezwę.
    Gelip
    Level 34  
    Chodzi o złącze diagnostyczne a nie COM. Pin K - TX nadawanie a L - RX odbieranie. Są to sygnały TTL i jeśli brak komunikacji należy je zamienić miejscami.

Na tej stronie masz wiele ciekawych informacji i instrukcji :-) - http://www.kwmatik.cba.pl/wtyczki.html
    henio 123
    Level 23  
    .Dzięki za informacje .Po rozebraniu COM>>> wtyk złącze sterownika. Przewód zielony masa > żółty 4.54 V > biały brak napięcia >brązowy brak napięcia.Czyli biały i żółty to przewody sygnalizacji. Może z powodu braku napięcia na białym ten interfejs szwankuje.Wykonałem podmianę przewodów sygnałowych i efekt ten sam.Sprawdziłem ciągłość przewodów od wtyku gniazda sterownika do złącza COM ,Na przewodzie białym sygnalizacyjnym brak napięcia.Na żółtym 4.75 V.Czy to znaczy że ten Chipset padł?
    henio 123
    Level 23  
    Wracam do tematu.Zamiana przewodów sygnalizacyjnych nic nie daje.Interfejs działa do pewnego stopnia z programem Bingo S.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Po włączeniu stacyjki program dalej nie działa. Jestem zielony w tej dziedzinie więc proszę o pomoc. Czy obydwa przewody sygnalizacyjne posiadają napięcie? Interfejs na chipsecie FT232RL.
    henio 123
    Level 23  
    Wracam do tematu. Po oględzinach gniazda diagnostycznego sterownika wyszło to:
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Kolor czarny > masa, kolor zielony > przewód sygnalizacyjny, kolor żółty > przewód sygnalizacyjny, kolor czerwony > + 12 V.
    Wtyczka interfejsu
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    Kolor brązowy >+12 V , kolor zielony > masa , kolor biały > przewód sygnalizacyjny , kolor żółty > przewód sygnalizacyjny.
    Rozmieszczenie przewodów w wtyczce nie odpowiada rozmieszczeniu w gnieździe sterownika. Z tego wynika iż interfejs komunikuje się z sterownikiem Bingo S. O czym świadczą screeny w poprzednim poście.
    Man pytanie tego rodzaju, mianowicie jak usunąć złącze COM [brak go w laptopie] i podłączyć wtyczkę do płytki z FTDI.
    Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.
    gsm_virus
    henio 123 wrote:
    Man pytanie tego rodzaju, mianowicie jak usunąć złącze COM [brak go w laptopie] i podłączyć wtyczkę do płytki z FTDI.
    A co z interfejsem od VIAKENa , który pokazywałeś na początku tego tematu w pierwszym poście?
    henio 123 wrote:
    Zakupiłem na allegro interfejs do sterownika Bingo M. System Windows 7 Home Premium. Program Bingo 4.04. Po zainstalowaniu sterowników i uruchomieniu program wyświetla komunikat BRAK KOMUNIKACJI Z STEROWNIKIEM. W menadżerze widnieje jako NIEZNANE URZĄDZENIE USB. Sprzedawca podał mi link do sterowników które po zainstalowaniu nic nie zmieniły. Po włączeniu zapłonu nie pali się dioda czerwona o poprawnej instalacji. Samochód kupiłem nie dawno i nie mam informacji co do tej instalacji. Podejrzewam, że ktoś grzebał przy wyjściu diagnostycznym sterownika. Bingo M LPG - Brak komunikacji z sterownikiem LPG Bingo M.

Przecież on był na właśnie na USB ... tylko konektor do centralek ECU / LPG miał jako złącze COM ale tylko jako konektor dający możliwość zmiany "końcówki" pod daną instalację LPG / ECU.
    Dobranie sterowników po tzw. Identyfikatorze VID i PID " to już nie jest jakaś czarna magia -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
    henio 123
    Level 23  
    Witam .Żadne kombinacje nie pomogły ani sterowniki.Interfejs trochę działał z Bingo S.Po zainstalowaniu nie paliła się czerwona dioda połączenia [a powinna].Po uruchomieniu programu migały obie diody.Po wykonaniu polecenia programu WŁACZ STACYJKE i uruchomieniu silnika wszystko znikło.W menadżerze urządzeń UNKADOWN DEVICE.W tej sytuacji zakupiłem na allegro przejściówkę z FT 232 RL.Do wyjść MASA >TXD> RXD przylutowałem przewody od wtyku do gniazda diagnostycznego BIngo M.Po tej składance interfejs śmiga z programem jak się należy.Nie mam już cierpliwości by ślęczeć nad tamtym interfejsem.Był to chybiony zakup.Kupiłem go by z niego korzystać a nie mieć atrapę.