Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suzuki Swift 1.3 ddis 2005r - padnięty silnik?

lechos 07 Oct 2015 10:09 12792 34
Relpol
    lechos
    Level 18  
    Witam.
    Niedawno zakupiłem Swifta z silnikiem 1.3 ddis 51KW/69KM. Problem polega na tym, że z rana gdy jest chłodniej kręcił dłużej (około 7-10 sek) i jak już zaskoczy to kopci na biało i chodzi przez pewien czas jakby na trzy gary (sytuację minimalnie poprawia próba odpalenia po 20 sek. od włączenia zapłonu jakby dłużej się cylindry dogrzewały). Gdy silnik już jest ciepły to pali normalnie. Dałem go do mechanika, zostały sprawdzone wtryski i pompa, świece żarowe i przekaźnik - wszystko ok, nie zapowietrza się. Jednak ostateczna diagnoza to zbyt mała kompresja na wszystkich garach (poniżej 10 atm). Nakulane ma niby 140 tysi (na blacie). Ponoć te silniki są trwałe więc albo mój już wyzionął ducha lub jak wyczytałem łańcuszki lubią się rozciągać. Czy przyczyną słabej kompresji może być wyciągnięty łańcuszek rozrządu? Może nie domyka i nie otwiera zaworów w odpowiednim momencie jak i pompa czy daje odpowiednio skoro jest napędzana z wałka? Bo jakoś dziwnie żeby na wszystkich garach komprecha siadła bo już silnik zajechany lub pierścienie pęknięte. Czy może być inna przyczyna długiego kręcenia z rana.
    Może ktoś miał ten problem i udało mu się go rozwiązać.
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.
  • Relpol
    tzok
    Moderator of Cars
    Może po prostu trafiłeś na samochód po kimś kto uwierzył w teorię, że konieczność wymiany oleju to spisek koncernów paliwowych. Z drugiej strony ten pomiar coś trochę dziwny, bo żeby diesel w ogóle odpalił przy takim ciśnieniu sprężania :/
    Ten silnik to tak na prawdę konstrukcja FIATa - 1.3 MultiJet. Silniki z początku produkcji miały wadliwe napinacze, ale to słychać. Ten silnik musi mieć sprawny rozrusznik, akumulator i świece żarowe. Częsta awaria to popękane dźwignie zaworowe!

* Kompresja to trochę co innego, dla tego silnika wynosi 16,8:1.
  • Relpol
    lechos
    Level 18  
    Czyli wymiana lub generalka?
    Czy może jechać do innego warsztatu na ponowne sprawdzenie ciśnienia...... bo jak nie słabe ciśnienie to na czym się skupić bo bączek odpalać odpala tylko, że ciężko i lubi podymić na zimnym silniku (i jakby brakuje mi troszkę kucyków).
    Zauważyłem też, że mu troszkę intercooler puszcza bo jest w 1/4 wysokości zaolejony ale to raczej na odpalanie nie miałoby wpływu.
    lechos
    Level 18  
    Ale wali dymem tylko gdy długo kręci przy odpalaniu, gdy już jest ciepły i pali normalnie to nie puszcza baków.
    dabu
    Level 32  
    To pewnie dym z ropy. Na pewno nie ma 10bar, ale mała kompresja możę robić swoje.
    tzok
    Moderator of Cars
    Jak rozrusznik słabo kręci albo któraś świeca słabiej grzeje (nie koniecznie jest całkiem przepalona) to ten silnik się tak zachowuje. On grzeje świece nawet latem w ciepłe dni, a bez nich odpala bardzo kulawo.
    lechos
    Level 18  
    Mechanior sprawdzał świece i przekaźnik, wszystko ok . . . i podpowiedział żeby rano dopiero odpalać po około 20 sek od włączenia zapłonu żeby dać się dobrze cylindrom nagrzać bo słabe ciśnienie i ciężko pali gdy kręcimy zaraz po zgaśnięciu kontrolki grzania świec.
    Rozrusznik ładnie kręci. Chyba sam jeszcze sprawdzę rezystancję i jak długo idzie napięcie na nie.
    marcias
    Level 16  
    Swoją przygodę zacznij od wizyty u kogoś kto poprawnie zmierzy ciśnienie sprężania w każdym cylindrze.
    lechos
    Level 18  
    To właśnie zacząłem ....... mechanik drogi ale dobry polecany przez znajomych którzy u niego serwisują diesle (drogi na pewno a czy dobry .........mam nadzieję).
    lechos
    Level 18  
    Świece sprawdzone i wszystkie maja po 0,9 Ohm. Na zdjętych fajkach napięcie 12V występuje do czasu wyłączenia się pompki paliwa w baku (jakieś 20 sek.). Na założonych napięcie jest dłużej lecz już niecałe 10V.
    Dymi i kuleje tylko wtedy gdy musi dłużej pokręcić żeby zapalił, gdy zapali po 3/4 obrotach chodzi równo i nie poddymia.
    Wychodzi na to, że ten dymek jest spowodowany przelaniem i dopalaniem paliwa.
    Tylko co będzie później gdy już teraz przy -2 ma problemy :cry:
    marcias
    Level 16  
    Znacznie ułatwisz diagnozę, jeśli poprawnie zmierzysz ciśnienie sprężania. W przeciwnym wypadku można Ci poradzić - wymień silnik i układ wtryskowy.
    lechos
    Level 18  
    Poprawnie to znaczy co?
    Z jedną i tą samą usterką jeździć do kilku mechaników żeby się diagnozy pokrywały?
    To komu wierzyć jak nie mechanikowi?
    PS. Pompa i wtryski były wymontowane i wiezione na stół do gościa co się tym zajmuje (koszt 250 pln)...... jedno jak i drugie w porządku.
    marcias
    Level 16  
    Jeśli twierdzisz, że na wszystkich cylindrach kompresja jest poniżej 10 atm i samochód w ogóle Ci odpala, to coś tutaj jest nie teges.
    lechos
    Level 18  
    Jeśli temp. przy porannym odpalaniu jest powyżej 3 C to pali za 3/4 obrotem (świeczki grzane do czasu wyłączenia pompki, jakieś 20 sek. i dopiero rozruch). W czasie dnia gdy nie jest całkiem zimny to zapala zaraz po wyłączeniu się kontrolki grzania świec.
    Jak z rana jest już chłodniej (około 0 C) to dłużej kręci, poddymia i kulawo chodzi przez około 10/15 sek.
    Wszytko jakby wskazywało na walnięte grzanie ale mechanior sprawdzał, ja sprawdzałem i jest niby ok.

Można coś wywnioskować z tych kilku parametrów?
    lechos
    Level 18  
    Panowie a może być tak, że przyczyną długiego kręcenia z rana jest słaby rozrusznik? Przewertowałem elektrodę, fora i użytkownicy opli cors mający taki sam problem z porannym odpalaniem rozwiązali go poprzez wymianę starych rozruszników o mocy 1.1 KW na mocniejsze o mocy 1.8 KW. Niby inny samochód ale silniki takie same........co o tym myślicie?
    tzok
    Moderator of Cars
    Pisałem - tym silnikiem trzeba "zdrowo zakręcić" żeby zapalił, ale sprawny seryjny rozrusznik jest wystarczający. Warunek to sprawny rozrusznik, akumulator i połączenie między nimi. Ważny jest też olej, 0W40 lub 5W40, ew. 5W50, np. Selenia WR (olej zalecany przez producenta silnika, czyli Fiata).

Z własnego doświadczenia z tym silnikiem powiem, że najgorzej pali przy temperaturach między 5°C a -5°C.
    lechos
    Level 18  
    Napięcie spoczynkowe akumulatora wynosi 12,7V/12,8V więc chyba i dobrze doładowuje, zwłaszcza, że kreci się tylko po mieście. Olej według zapewnień sprzedającego jak i zawieszki to 5W40 ale to różnie może być.
    Jak sprawdzić czy rozrusznik dobrze kręci i jest w pełni sprawny?
    Powiem, że zachęcająco brzmi opcja wymiany rozrusznika na taki z większym kopem tylko nie wiem czy te rozruszniki podejdą pod ddis ( chociaż standardowe w opisach są do ddis,cdti i jtd).
    tzok
    Moderator of Cars
    lechos wrote:
    Jak sprawdzić czy rozrusznik dobrze kręci i jest w pełni sprawny?
    Zmierzyć obroty silnika podczas pracy rozrusznika i pobór prądu przez rozrusznik.

lechos wrote:
    Napięcie spoczynkowe akumulatora wynosi 12,7V/12,8V
    Napięcie spoczynkowe nie świadczy o stanie akumulatora. Mocno zasiarczony akumulator ma prawidłowe napięcia spoczynkowe ale podczas rozruchu nie jest w stanie dostarczyć potrzebnego prądu. Bardziej interesujący byłby pomiar napięcia podczas rozruchu (napięcie nie powinno spadać poniżej 10V).
    lechos
    Level 18  
    Sprawdzałem aku podczas rozruchu i napięcie wynosiło 10,8/11 V.
    Rozrusznik raczej jest złym tropem bo pomimo długiego kręcenia po odpaleniu chodził kulawo i zadymił pół osiedla. Następnie kilka razy odpalał już po dwóch obrotach ale i tak chodził kulawo i dymił.
    Już nie mam do niego sił a bujać się po mechanikach i wywalać kasę jakoś mnie nie przekonuje. Objawy wskazują jakby był zalewany paliwem. Gdyby to był benzyniak to bym pomyślał, że problem może leżeć w przebiciu na przewodach zapłonowych bo chyba im bardziej wilgotno i mżysto na dworze to bardziej nierówna praca. Pozostaje ponowne sprawdzenie ciśnienia w garach i zobaczymy czy się potwierdzi diagnoza mechanika, że silnik wyzionął ducha. Może wymiana rozrządy by pomogła ???
    marcias
    Level 16  
    Możesz sprawdzić jeszcze stan krzywek wałka rozrządu, utrudnione odpalanie i nierówna praca może być tym spowodowana.
    lechos
    Level 18  
    Na razie bryka oddana do serwisu na ponowne sprawdzenie ciśnienia.
    Nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać bo chałupnicy-mechanicy nie mają przyrządu a serwisy asekurują się, że jak ukręci się świeca to na odpowiedzialność właściciela.
    Wczoraj z samego rana bryka oddana i do tej pory cisza........jakby mieli kapitalkę silnika robić.
    Jak oddawałem go do sprawdzenia to wyjaśniłem gościowi w czym problem i też po objawach stawia na coś w wtryskami (trudność z odpaleniem na zimnym, szarpaniem i dymieniem na biało). Jeszcze się kuźwa okaże, że tamten nigdzie nie dawał wtrysków ani pompy i będę musiał jechać do trzeciego mechaniora żeby potwierdził wersje pierwszego czy drugiego hehe.
    Normalnie "Będzie pan zadowolony"
    Jeśli do jutra oddadzą mi sam. to sam zrobię próbę przelewowa wtryskiwaczy i luknę przez otwór rewizyjny na stan i naciąg łańcucha.
    lechos
    Level 18  
    Minęły dwa tygodnie i wiem prawie tyle co i przedtem.
    Jedynie co się wyjaśniło to sprawa ciśnienia w cylindrach....na wszystkich po 25 bar. Wtryski i próba przelewowa ok.
    Na długie kręcenie z rana stawiają na słaby akumulator i rozrusznik (tylko, że jak go się dłużej trzyma na świecach to pali w miarę normalnie ......czyżby sie akumulator ładował ;) ).
    Co do nierównej pracy silnika i dymienia (tylko jak długo kręci) to im nie gra coś na 4 cylindrze i żeby to zweryfikować chcą zsciągać głowicę......czyli też raczej błądzą we mgle.
    Jutro samochód zabieram bo skórka nie warta wyprawki a znajac mechaników to wszystko powymieniają i jeszcze nie dojdą do sedna problemu.
    Jeszcze pytanko ....czy mała nieszczelność na intercoolerze (jest zapocony na dole przyłączeniu radiatora z obudową)może powodować nierówną pracę silnika na wolnych obrotach i to poddymianie?
    jarciu_11
    Level 20  
    Stawiam na wyciągnięty łańcuch.
    lechos
    Level 18  
    Samochód odebrany......nie wzięli kasy nawet za sprawdzenie ciśnienia.
    Od strony paliwowej i rozrządu ponoć wszystko ok ale gość się upiera, że mu coś nie gra na 4 cylindrze z zaworami.
    tzok
    Moderator of Cars
    W tych silnikach zdarzały się problemy z dźwigniami zaworowymi (pękały). Silnik jest 16V więc będzie chodził z pękniętą jedną dźwigienką. Zaglądał ktoś pod pokrywę rozrządu?
    dabu
    Level 32  
    To by musiał łańcuch pęknąć, wtedy osłabiają się i pękają, a nawet wykrzywiają, a ludzie tak potem jeżdżą.
    lechos
    Level 18  
    Silnika nie kazałem rozbierać.