Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fabia 1,2 HTP i gaz

michal__ 07 Jun 2005 16:09 10262 13
    michal__
    Level 16  
    Witam!
    Mam takie pytanko,ponieważ chce założyć gaz w mojej Fabii 1,2 i nie wiem jakiej użyć instalacji gazowej.Proponowano mi holenderską "Prins", włoską "Landirenzo" , jakąś "stako" i jeszcze jakąś na s... sirokko czy jakoś tak-nie wiem dokładnie co do tej ostatniej. Prosze o porade co do firmy ;]
    Ale jest jeszcze ważniejsza sprawa,a mianowicie chodzi tu o sterowniki. Słyszałem że mogą wystąpić problemy odnośnie komputera i sterowników-może on mieć problemy ze znalezieniem sterowników i co za tym idzie może nastąpić nierówna praca silnika itp. rzeczy. Instalacja taka wiąże się z wydatkiem ok 3500 zł. Co o tym sądzicie? Czy to może być prawda z tymi sterownikami?
    Za info z góry dziękuję :)
    nom
    Level 23  
    michal__ wrote:

Co o tym sądzicie? Czy to może być prawda z tymi sterownikami?

Co instalacji to na pewno IV generacja (sekwencyjny wtrysk gazu). Producent nie jest tak ważny jak zakład, w którym to zainstalujesz.

O szczegóły pytaj tutaj:
    http://autokacik.pl/
    w dziale skody i gaz.
    diag
    Level 29  
    1,2HTP paskudnie się zagazowuje. Poszukaj zakladu który robil juz takie silniki. Napewno tanio nie będzie.
    michal__
    Level 16  
    diag wrote:
    1,2HTP paskudnie się zagazowuje.

Diag a czy możesz mi powiedzieć na jakiej podstawie tak twierdzisz? Z tego ro rozmawiałem z gaziarzami którzy zagazowali silniki 1,2 to mowili ze wszystko ok. ale też nie ma tej pewności czy mowią prawdę. A do osób które mają już te samochody na gazie niestety nie mogę dotrzeć :(
    Bo że to mnie wyniesie ok 3500 zł to wiem-ale mi sie to zwróci po 12 miesiącach, wiec jak dla mnie to się opłaca.
    Pozdrawiam ;)
    piotriix
    Level 16  
    sirocco to to samo co diego tylko inna nazwa a dlaczego tak drogo? w lublinie taka instalacje za 3200 zalozysz. podstawowa sprawa to informacja jakiego typy jest komputer samochodowy i co jest rownie wazna sposob wtrysku chodzi o tz polwtrysk czy pelny wtrysk bo nie wszystkie kompy gazowe sobie z tym radza
    michal__
    Level 16  
    O kurcze nie wiem jaki jest komputer... a jakie są do wyboru, to może będzie mi lepiej określić jaki jest u mnie. A jeśli chodzi o ten wtrysk, to czym się różni półwtrysk od normalnego?
    piotriix
    Level 16  
    takie informacje to serwis ci udzieli telefonicznie a co do firmy inst.gaz.to wiekszosc oferuje podobny poziom /mowa o istalce a nie o firmie go montujacej/ a jak napisal ktos wyzej b. wazny jest zaklad ktory ci to zalozy.niestety czesc to tylko montezy i po za narysowana instrukcje i poziom wiedzy dalej nie siega. moze zapytaj w serwisie skody jakie instalacje oni polecaja wkoncu to nowe auto i szkoda go oddac w lapy niedouczonych fachmanow
    michal__
    Level 16  
    piotriix wrote:
    sirocco to to samo co diego tylko inna nazwa a dlaczego tak drogo? w lublinie taka instalacje za 3200 zalozysz. podstawowa sprawa to informacja jakiego typy jest komputer samochodowy i co jest rownie wazna sposob wtrysku chodzi o tz polwtrysk czy pelny wtrysk bo nie wszystkie kompy gazowe sobie z tym radza

Już mniej więcej wiem. Jest to komputer ze złączem OBD II i jest na pełnym wtrysku.
    Czytałem o instalacji Sirocco (Diego) i tam piszą że jest spoko ale z OBD a nic nie wspomnieli o OBD II, czy to jest to samo?
    Pozdro ;)
    Slawek J
    Level 30  
    To auto ma problemy jezdzic na benzyniea ty chcesz jeszcze gaz do niego wlozyc, czyli mam rozumiec ze test ktory kiedys przeczytalem to prawda ze te silniki sa wielkim niewypalem i jazda w terenie gorzystym konczyla sie nie mila niespodzianka w postaci spalania ponad 10 l/100km. Mowisz ze inwestycja 3500 zl zwroci ci sie w 1 rok to ile ty jezdzisz tym samochodem z 50 tys rocznie bo oprocz tego ze taniej tankujesz trzeba sobie policzyc wieksze spalanie gazu, ubytek mocy czestsza wymiana swiec, filtrow i kabli WN. Wybor nalezy do ciebie bo jezeli to auto pali okolo 5l to ja bym gazu nie zalozyl.
    Pozdrawiam.
    michal__
    Level 16  
    Nie wiem gdzie to czytałeś i kiedy czytałeś. Moja fabia nie ma zadnych problemów z jazdą na benzynie,a poza tym to jeżdze na terenie umiarkowanym. I wcale nie musze robić 50 tys.rocznie zyby mi się zwróciła instalacja gazowa w rok. Lepiej naucz się liczyć bo widze że z mamematyką to u Ciebie kiepsko! A poza tym to co Ty wiesz o jeździe Fabią! Naczytałeś się jakiś bzdur i teraz cwaniakujesz!
    PS. Jak masz pisać nie na temat, to lepiej już w ogóle nie pisz!
    nom
    Level 23  
    [quote="michal__"]I wcale nie musze robić 50 tys.rocznie zyby mi się zwróciła instalacja gazowa w rok. [quote]

A ile zamierzasz robić rocznie?
    Doliczyłeś koszty benzyny? Przypuszczam, że liczysz, że będzie paliła 15% więcej gazu, bo tak mówią gazownicy, ale z teorii i praktyki wynika, że 20-25% więcej a wynika to z róznicy wartości opałowej benzyny i gazu. Do tego dochodzie odpalanie na benzynie. U mnie średnio wychodzi 100zł na 1000km oszczędności (po 20 tyś. km, tak wychodzi z excel'a :-) ).
    piotriix
    Level 16  
    faktycznie zasadnosc zakladania gazu przy tak malym zuzyciu benz. jest dyskusyjna.osobiscie juz bym gazu nie zalozyl /mimo ze mam sekwencje/ poprostu za ta kase kupilbym maly sam na rope i smigal na krotkich odcinkach czyt .jazda w terenie zwanym miastem .a na trasy smigalbym drugim.ale to juz twoj wybor .pamietaj dobry zaklad .diego to polska mysl techniczna mysle ze nawet lepsza od przecietnej zagranicznej dostepnej na rynku
    jkm73
    Level 21  
    dobrz eto chodzi na instalacji Elisa firmy elpigaz.ale tak jak koledzy raczej odradzalbym montaz gazu,ten silnik to kicha,przeskakujący rozrząd,wypalające sie zawory.....(instalacja gazowa poteguje te zjawiska),ale wybor oczywiscie nalezy do ciebie
    michal__
    Level 16  
    Witam ponownie!
    Jednak zdecydowałem się na tą instalacje sirocco. Zaryzykowałem i jak na razie to jest super! Auto nie ma prawie żadnych strat mocy. Kosztowała mnie ona dokładnie 2800 zł z butlą w kole. Spalanie auta też zadawalające 7-7,6 l/100km, to jest ok 1 litra więcej niż na benzynie. Jestem zadowolony i polecam tą instalacje!
    pozdrawiam ;)