Mam problem z magnetofonem Technics RS-B555. Deck w losowych momentach wyłącza się niezależnie czy jest włączone przewijanie czy odtwarzanie. Na moment zanim nastąpi wyłączenie licznik zaczyna zwalniać aż do zatrzymania. Sprawdzałem talerzyk współpracujący z czujnikiem optycznym i kręci się cały czas nawet gdy licznik zaczyna fiksować. Zasilanie czujnika przy talerzyku z lusterkami jest prawidłowe zanikają jednak impulsy wyjściowe. Sam talerzyk jest czysty i nie ma luzów więc jego odległość od czujnika się nie zmienia. Zimne luty i zły kontakt złączy do taśmy już wykluczyłem bo wartość napięcia sprawdzałem na emiterze samego czujnika optycznego. Z tego co widzę nigdzie w sklepach nie ma oryginalnych fotoelementów zastosowanych w tym magnetofonie. Czy można gdzieś kupić pasujący wymiarowo zamiennik? Ewentualnie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem losowego działania tego czujnika? Ciekawy jest fakt, że gdy impulsy zanikną to wystarczy wyłączyć magnetofon na jakiś czas i po włączeniu znowu przez jakiś czas licznik działa i magnetofon się nie wyłącza. Po zaniku impulsów ruszanie taśmami czy delikatny nacisk na płytę główną magnetofonu niczego nie zmienia.