Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics/RS-B555 - Losowe działanie autostop

xtrem007 08 Oct 2015 10:03 1404 4
    xtrem007
    Level 12  
    Mam problem z magnetofonem Technics RS-B555. Deck w losowych momentach wyłącza się niezależnie czy jest włączone przewijanie czy odtwarzanie. Na moment zanim nastąpi wyłączenie licznik zaczyna zwalniać aż do zatrzymania. Sprawdzałem talerzyk współpracujący z czujnikiem optycznym i kręci się cały czas nawet gdy licznik zaczyna fiksować. Zasilanie czujnika przy talerzyku z lusterkami jest prawidłowe zanikają jednak impulsy wyjściowe. Sam talerzyk jest czysty i nie ma luzów więc jego odległość od czujnika się nie zmienia. Zimne luty i zły kontakt złączy do taśmy już wykluczyłem bo wartość napięcia sprawdzałem na emiterze samego czujnika optycznego. Z tego co widzę nigdzie w sklepach nie ma oryginalnych fotoelementów zastosowanych w tym magnetofonie. Czy można gdzieś kupić pasujący wymiarowo zamiennik? Ewentualnie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem losowego działania tego czujnika? Ciekawy jest fakt, że gdy impulsy zanikną to wystarczy wyłączyć magnetofon na jakiś czas i po włączeniu znowu przez jakiś czas licznik działa i magnetofon się nie wyłącza. Po zaniku impulsów ruszanie taśmami czy delikatny nacisk na płytę główną magnetofonu niczego nie zmienia.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Musisz sprawdzić sam układ "zliczający" impulsy. Najprawdopodobniej jakiś kondensator wysechł i stąd zaczyna po czasie wariować.
    xtrem007
    Level 12  
    Według schematu sygnał z czujnika optycznego IC971 (GP2SO6BC) idzie na układ z dwoma tranzystorami Q911 i Q912 które są sprawne a następnie jest rozdzielony i idzie na kontroler mechanizmu IC901 oraz układ licznika IC551. W momencie gdy licznik przestaje liczyć następuje wyłączenie bo kontroler mechanizmu też nie dostaje tego sygnału. Widzę, że tam na drodze sygnału do IC551 jest tylko jeden koncensator ceramiczny C559 10nF. Jutro go sprawdzę choć wątpię by miał on wpływ na całość, bo sygnał zanika już na wyjsciu samego fotoelementu IC971. Podejrzewam, że dioda IR w IC971 po chwili zaczyna przygasać i dlatego zanikają impulsy. Póki co nie mam dojścia do zamiennika tego elementu:(
    398216 Usunięty
    Level 43  
    xtrem007 wrote:
    sygnał zanika już na wyjsciu samego fotoelementu IC971
    Jeśli tak jest w istocie, to faktycznie podejrzany jest sam foto.
    xtrem007
    Level 12  
    Problem udało mi się rozwiązać. Winny był jednak czujnik GP2S06. W jednym ze sklepów zajmujących się mechatroniką udało mi sie kupić "GP2S24 compact DIP-4". Można go zamienić jeden w jeden prostujac mu jedynie nóżki. Licznik zlicza już bez zacięć a odtwarzanie i przewijanie też działa poprawnie.