Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klawiatura niby dziala a nie dziala

matryc_elek 07 Cze 2005 16:54 2284 9
  • #1 07 Cze 2005 16:54
    matryc_elek
    Poziom 13  

    Komputer to Duron 700 RAM-512MB płyta Lucky-Star K7VAT Rev:2.0
    Klawiatura jest na 100% sprawna (właśnie na niej pisze) a po podpięciu do komputera nie działa! ALE najdziwniejsze to, że do BIOSu wejde bez problemu, wszystko dziala, moge opcje zmieniac, itp. Ale jak sie uruchamia komputer wyskakuje:
    Keyboard error...not present...
    I na dole bym wcisnął F1 lub DEL
    Wcisne DEL to wejde w BIOS, F1 system uruchamia sie dalej ale w Windows nie ma klawiatury i tu znów problem bo jak nacisne w windows jakikolwiek klawisz to system sie zatrzymuje :( Myszka przestaje dzialac i jak wcisne przycisk power w obudowie zamyka sie system!

  • #2 07 Cze 2005 17:08
    MORT
    Poziom 24  

    Ja bym jednak sugerowal podlaczyc inna kalwiature i zobaczyc co sie dzieje. Napisz co sie dzieje jak bedzie to samo bedziemy myslec dalej.

  • #3 07 Cze 2005 21:50
    matryc_elek
    Poziom 13  

    Sprawdzilem 4 rozne klawiatury!
    Na kazdej ten sam efekt! :(

  • #4 07 Cze 2005 22:28
    zenonb
    Poziom 15  

    Witam.
    Wyjmij płytę z obudowy i sprawdź miejsca punktów lutowniczych gniazda.

  • #5 07 Cze 2005 23:46
    matryc_elek
    Poziom 13  

    Wlasnie sprawdzilem polaczenia lutownicze gniazda! Poprawilem je i dalej nic ten sam efekt! :(
    W BIOSie OK! Ale komunikat:
    Keyboard error or no keyboard present
    Ciekawa sprawa. Chyba plyta uwalona! :(

  • #6 08 Cze 2005 00:00
    tomaszdjt
    Poziom 18  

    możesz spróbować podpiąc klawiature na usb tylko przestaw w biosie ustawienia

  • #7 08 Cze 2005 00:28
    rafels
    Poziom 22  

    Możesz spróbować zmienić Halt On: All Error but kaebord. Wyłączy to zatrzymanie systemu na skutek błędu klawiatury. Popatrz w biosie jakie masz opcje konfiguracji klawiatury i jak są poustawiane.

    Jak doszło do tej usterki. Czy widziałeś w jakich okolicznościach przestała działać?

  • #8 08 Cze 2005 00:45
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wyłącz komputer, odłącz klawiaturę i mysz, podłącz te urządzenia ponownie do właściwych gniazd i włącz komputer. I przy okazji mam pytanie: czy nie zdarzało Ci się podłaczać np. myszy do komputera "w biegu"?

  • #9 08 Cze 2005 01:02
    matryc_elek
    Poziom 13  

    Niestety to nie jest mój komputer także nie znam okoliczności w jakich to się stało. Podobno miało to miejsce po instalacji SP2 dla XP ale nie sądze by to miało wpływ :(
    POZDRAWIAM!

  • #10 08 Cze 2005 12:04
    matryc_elek
    Poziom 13  

    Zrobilem jeszcze tak ze wystartowalem z plyty z Linux Auroks Live i klawiatura dziala w systemie bez problemu! W przypadku startu z plyty XP zaczyna sie proces instalacji i jak dojdzie do tego by cos tam wybrac to jak nacisne jakikolwiek klawisz to wisi :(
    Jeszcze jest taz ze w XP nie ma w systemie klawiatury! Brak sprzetu!
    Nie wiem jak zainstalowac klawiature recznie w XP :(
    Wydaje mi sie ze jest cos takiego ze BIOS wykrywa niby blad keyboard ale ona dziala i system opierajac sie na info BIOSu nie wykrywa sprzetu :( Jak rozwiazac ten problem? Jak zmusic XP by zainstalowal klawiature?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME