Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alan 87 brak odbioru i nadawania

ozman 08 Oct 2015 13:56 1953 9
NDN
    ozman
    Level 21  
    Dzień dobry,

Usterka powstała jak zostało wciśnięte nadawanie bez podłączonej anteny.
    Alan szumi na wszystkich częstotliwościach ale nie odbiera nic. Przy nadawaniu dioda zmienia się na czerwoną TX i w głośnikach komputerowych indukuje się głos z mikrofonu. Sprawdziłem stabilizator 8V TR41 i TR40 - sprawne. TR51 też wydaję się prawne po pomiarze napięć i testem diody na multimetrze. Pomierzyłem tranzystor TR30 i nie ma on napięcia na żadnej gałęzi - tymczasowo podmieniłem na BC550 i nic to nie dało. Nie wiem za co on odpowiada bo na moim schemacie (President Jackson) pełni on inną funkcję. VCO jest odblokowane bo mam 8V na 8 pinie układu MC. Pomiar w TP2 daje daje różne napięcie od 2V do 5V dla rożnych kanałów, a kręcąc L17 można je zmieniać.

Proszę o poradę.
  • NDN
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdź podczas nadawania na full mocy w AM jakie jest napięcie na TP9. Powinno być w AM na pełnej mocy około 8V, w SSB około 12V. Dziwne jest to że "padł" odbiornik jak nadawałeś bez anteny.

ozman wrote:
    Pomiar w TP2 daje daje różne napięcie od 2V do 5V dla rożnych kanałów, a kręcąc L17 można je zmieniać.

To jest prawidłowe.

ozman wrote:
    Pomierzyłem tranzystor TR30 i nie ma on napięcia na żadnej gałęzi - tymczasowo podmieniłem na BC550 i nic to nie dało.

Tak być nie może. Na kolektorze T30 powinno być napięcie w AM i FM tylko podczas nadawania, zaś w USB\LSB zarówno przy nadawaniu jak i odbiorze ten generator musi mieć zasilanie. Zmierz oryginalny tranzystor i jeśli sprawny to go wstaw z powrotem. Następnie zmierz rezystor R154 (220Ω), diody D94, D40. Zresztą zmierz napięcie na katodach obu diod.
  • NDN
    ozman
    Level 21  
    Na diodze D40 i D94 nie ma napięcia w AM. Na D40 pojawia się napięcie ok 7,60V jak przełączę na dolną lub górną wstęgę SSB.
    kriss51
    ozman wrote:
    Na diodze D40 i D94 nie ma napięcia w AM. Na D40 pojawia się napięcie ok 7,60V jak przełączę na dolną lub górną wstęgę SSB.

Tak ma być. W AM pojawia się napięcie tylko podczas nadawania. Czyli zasilanie TR30 masz, a piszesz że brak napięcia na TR30. Zmierz te napięcia bezpośrednio na kolektorze TR30. Sprawdź przy okazji R154. Pamiętaj że masz mierzyć za diodami czyli na katodach, bo jeśli diody spalone to na katodach nie będzie napięcia, a na anodach tak. Generalnie na kolektorze TR30 musi być napięcie w USB\LSB podczas odbioru i nadawania.
    ozman
    Level 21  
    TR30 okazuje się sprawny, nie wiedziałem że napięcia pojawiają się tam w SSB, bo mierzyem cały czas na AM.

Co zrobić dalej? Nadmienię tylko, że podczas nadawania w AM i FM S-meter się wychyla do końca i przygasa podświetlenie, co wskazuje że ciągnie dużo prądu (pomiar wykazał ok 4A)
  • Helpful post
    kriss51
    Oj Ciężko się podpowiada na odległość zwłaszcza że plączesz się w "zeznaniach", bo w tytule masz napisane że również brak nadawania, teraz piszes:

ozman wrote:
    Nadmienię tylko, że podczas nadawania w AM i FM S-meter się wychyla do końca i przygasa podświetlenie, co wskazuje że ciągnie dużo prądu (pomiar wykazał ok 4A)

Z tego co teraz piszesz to TX "produkuje" moc. Z tego też wynika że generator na TR30 pracuje prawidłowo. Generalnie te radia naprawia się lekko, łatwo i przyjemnie. Jeśli odbiornik nie odbiera żadnej emisji to trzeba zmierzyć TR17 oraz diody D15, D16. Dlaczego na początku twierdziłeś że brak nadawania? Może jest tylko brak modulacji lub z nadajnikiem jednak wszystko ok? Dlatego zawsze zalecam sztuczne obciążenie i sonda wcz. do takich podstawowych pomiarów.
    ozman
    Level 21  
    Przepraszam, że trochę nie precyzyjnie się wyrażam, ale nie siedzę na co dzień w technice w.cz..
    Z tym TR17 strzał w 10, ma przebicie B-E. U mnie siedzi tam 2SC2999 co proponujesz jako zamiennik?
    kriss51
    Jakiś miesiąc temu miałem tą samą usterkę i wstawiłem tam BFR91. Radio działa idealnie nawet jakby delikatnie mniej szumów własnych odbiornik ma. Możesz też wstawić np. 2SC5231. Jest lepszy od oryginału. Widzę że oryginał jest dostępny.
    ozman
    Level 21  
    Wstawiłem BFR91, mam na nim teraz dobre napięcia. Ma większe wzmocnienie niż poprzedni tranzystor bo szumy znacznie rosną po odkręceniu RF Gain i wychyla się znacznie S-meter. Niestety dalej nie mam odbioru a jedynie szumy.
    kriss51
    To widocznie się wzbudził. Ja takiego problemu nie miałem. Spróbuj dostroić L6 i L7. Jak nie dasz rady to załatw oryginalny tranzystor 2SC2999 lub 2SC1674. Zresztą zobacz tu.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic77209.html

Przynajmniej możesz sprawdzić na jakimś innym BF. Oczywiście mają nieco gorsze parametry, ale będziesz wiedział czy reszta odbiornika ok. Możesz dać nawet stare np. BF194, BF214, BF215.