logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiertarki udarowe-Jak jest rzeczywista różnica w pracy w liczbie udarów

Janes01 08 Paź 2015 19:33 9147 14
REKLAMA
  • #1 15051929
    Janes01
    Poziom 7  
    Witam.Jak duża jest różnica w pracy-wiercenie w betonie , pomiędzy wiertarką mająca 25,600 ud.min a taka która ma 47,600 ud.min.Chcę kupić dobrą wiertarkę udarową do uniwersalnych domowych zastosowań ,stary blok ,ściany głównie betonowe w cenie do maksymalnie 300zł .Przeglądałem internet i z tych cenowo najbardziej mi pasujących a zarazem chwalonych przez użytkowników znalazłem 3 modele Bosch GSB 13 RE, Dewalt DWD024 i nowość AEG SBE 705 RE (starsze modele AEG np. SBE 570 i SBE 600 maja bardzo dobre opinie,dlatego wziąłem pod uwagę ten model) Wszystkie te wiertarki są pozycjonowane jako sprzęt profesjonalny -czyli jest nadzieja że podziała dłużej.Jednak AEG SBE 705 RE ma tylko 25,600 udarów na minute ,kiedy Bosch GSB13 RE ma ich 44.800 min-1- a Dewalt DWD024 47600 ud/min czyli prawie dwa razy więcej niż AEG. Jak to będzie w praktyce ,czy różnica będzie duża ?

AEG http://pl.aeg-powertools.eu/produkty/wiertarki/sbe-705-re/

BOSCH http://www.bosch-professional.com/pl/pl/gsb-13-re-9787-ocs-p/

DEWALT http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DWD024/info/specifications/
  • REKLAMA
  • #2 15051981
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Liczba udarów ma mniejsze znaczenie, liczy się energia udaru.
  • #3 15052115
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Jak to ma być głównie do betonu, to daj sobie spokój z tymi wiertarkami. Tylko udar pneumatyczny i wiertarka z mocowaniem sds.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15052328
    Janes01
    Poziom 7  
    nasty_photon napisał:
    Jak ona jest nazywana w specyfikacji technicznej ?

Dodano po 2 [minuty]:

Michelson napisał:
    Jak to ma być głównie do betonu, to daj sobie spokój z tymi wiertarkami. Tylko udar pneumatyczny i wiertarka z mocowaniem sds.
    Panowie to ma być uniwersalna,poręczna wiertarka, młot na pewno jest lepszy ale to wielkie bydle.Moja praca w betonie to wywiercenie raz na jakiś czas kilku otworów na szafki itp. a przyda mi się też do bardziej finezyjnych prac.
  • #6 15052431
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Janes01 napisał:
    nasty_photon napisał:
    Jak ona jest nazywana w specyfikacji technicznej ?

Na przykład "Energia pojedynczego uderzenia" i jest wyrażona 2 dżulach. Makita HR2230 ma energię udaru 2,2 J.
  • #7 15052434
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Energia udaru podawana jest przeważnie jako energia pojedynczego uderzenia i jest wyrażana w dżulach ( J ). W młotowiertarkach wynosi zwykle kilka dżuli, z częstotliwością 4000-5000 uderzeń na minutę. W zwykłych wiertarkach z udarem mechanicznym energia pojedynczego uderzenia jest nikła i wiertarka nadrabia ten mankament częstotliwością udarów. Jednak zawsze udar pneumatyczny będzie miał lepszą wydajność.
    Cytat:
    Panowie to ma być uniwersalna,poręczna wiertarka

Tego nie napisałeś. Myślałem, pewnie jak inni, że kwintesencją Twojego pytania była kwestia udaru, a co za tym idzie będziesz wiercił głównie w betonie.

pozdrawiam.
  • #8 15052551
    Janes01
    Poziom 7  
    Michelson napisał:
    Energia udaru podawana jest przeważnie jako energia pojedynczego uderzenia i jest wyrażana w dżulach ( J ). W młotowiertarkach wynosi zwykle kilka dżuli, z częstotliwością 4000-5000 uderzeń na minutę. W zwykłych wiertarkach z udarem mechanicznym energia pojedynczego uderzenia jest nikła i wiertarka nadrabia ten mankament częstotliwością udarów. Jednak zawsze udar pneumatyczny będzie miał lepszą wydajność.
    Cytat:
    Panowie to ma być uniwersalna,poręczna wiertarka

Tego nie napisałeś. Myślałem, pewnie jak inni, że kwintesencją Twojego pytania była kwestia udaru, a co za tym idzie będziesz wiercił głównie w betonie.

pozdrawiam.
    Bardziej chodzi o to że w starym blokowym budownictwie większość ścian to beton czy gazobeton i będę zmuszony się z nim zmierzyć.

Ciekawa rzecz : na stronie Boscha jak i na stronach sklepów podają że GSB 13 RE ma ,, Liczba udarów przy nominalnej prędkości obrotowej 0 – 44.800 min-1 " a w danych technicznych w instrukcji obsługi piszę : ,,Częstotliwość udarów min-1 25070 " (czy ta mniejsza wartość odnosi się do częstotliwości przy maksymalnym obciążeniu ?)

U DeWalta jest : ,,Częstotliwość udarów na biegu jałowym 1/min 0-47600 0-47600

Natomiast w instrukcji AEG pisze że ,,częstotliwość udarów przy obciążaniu maksymalnym to właśnie te 25,600 podawane na stronie internetowej "
    Czy dobrze rozumuję że AEG podaje częstotliwość pod obciążeniem a pozostali bez obciążenia i stąd taka różnica a przy obciążeniu i Bosch i DeWalt mają mniej więcej tyle samo co AEG ?
  • REKLAMA
  • #10 15057120
    jaktom3
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Patrz na moc sprzętu , czy ma głowicę do mocowania wierteł na SDS i żeby miała udar pneumatyczny.
    Z doświadczenia wiem że kiedy wiertarka ma udar pneumatyczny i sporą moc to nawet tańszymi wiertłami SDS wiercenie w betonie dobrze idzie.
    Zastanów się jakie maksymalne średnice wierteł będziesz używał. W opisach wiertarek są zawsze podane maksymalne zalecane do poszczególnych materiałów (stal , beton , drewno). I czy potrzebujesz wiertarki do z przekładnią kątową (do ciasnych miejsc) , czy zwykłą prostą.
  • #11 15057390
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    jaktom3 napisał:
    to nawet tańszymi wiertłami SDS wiercenie w betonie dobrze idzie

To błędne myślenie, kupowanie podłej jakości wierteł mści się na sprzęcie(grzeje się) wierci się dłużej a wiertło kończy żywot szybciej.
  • #12 15057580
    jaktom3
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Sporo wierciłem kiedyś w betonie , ponieważ przez kilka lat pracowałem przy montażu szalunków do wykonania konstrukcji z żelbetu. Uważam że lepiej jest kupić osiem tańszych wierteł przystosowanych do mocowania w głowicach SDS niż jedno podobne drogie nawet czteroostrzowe.
    Jakość wiertła miała zasadnicze znaczenie w starego typu wiertarkach z mechanicznym udarem. W przypadku młotowiertarek z pneumatycznym udarem tak nie jest.
  • #13 15057801
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Jakość osprzęt zawsze ma istotne znaczenie zarówno przy starych maszynach jak i przy nowych ponieważ wydatnie wpływa na żywotność danej maszyny.
  • #14 15061365
    Janes01
    Poziom 7  
    W końcu kupiłem tą AEG SBE 705 RE Jednak dziwnie pracuje na wolnych obrotach ma takie chrobotanie na wyższych mniej to słychać.Dzieje się tak samo przy włączonym udarze i bez niego.W starych wiertarkach które miałem było słychać tylko gwizd a tu dodatkowo chrobocze.Czy to jakaś wada źle złożonej przekładni czy nowe wiertarki maja taki dźwięk ? W tym filmiku sprzed kilku lat ktoś pytał o to samo w przypadku Makity HP 1361 K Taki sam dźwięk jest u mnie (może w mojej jest to trochę cichszy) https://www.youtube.com/watch?v=Dh4BbPMEICk Proszę o szybką odpowiedź bo mogę ją jeszcze zwrócić. P.S jak trzymam ręką uchwyt to ten dźwięk jest sporo mniej słyszalny.
  • #15 15063622
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Może udar się do końca nie wyłącza, a może po prostu tak już ma ten model. rudno powiedzieć. Tak czy inaczej powodzenia przy wierceniu otworów w betonowej ścianie. Już lepiej kupić dwie wiertarki. Jedną z porządnym udarem pneumatycznym do wiercenia w ścianach, drugą tanią do wiercenia innych otworów i najlepiej bez udaru. Wyjdzie niewiele drożej a wierz mi jak raz użyjesz wiertarki z udarem pneumatycznym to w życiu nie będziesz chciał wiercić zwykłą z udarem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice w pracy wiertarek udarowych, szczególnie w kontekście wiercenia w betonie. Użytkownicy zwracają uwagę, że liczba udarów na minutę nie jest jedynym czynnikiem decydującym o efektywności wiertarki; kluczowa jest energia udaru. Wskazano, że wiertarki z udarem pneumatycznym, takie jak Makita HR2230, są znacznie bardziej efektywne w wierceniu w betonie niż tradycyjne wiertarki udarowe. Użytkownicy polecają modele z mocowaniem SDS oraz zwracają uwagę na jakość wierteł. W kontekście modeli, AEG SBE 705 RE, Bosch GSB 13 RE i Dewalt DWD024 zostały wymienione jako popularne opcje, jednak AEG z niższą liczbą udarów może być mniej wydajna. Użytkownik, który zakupił AEG, zgłasza problemy z dźwiękiem podczas pracy, co może sugerować wadę konstrukcyjną lub specyfikę modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA