logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotnica, wywrotnica .. - sterowanie; może falownikiem

pszczepan 07 Cze 2005 21:45 3503 9
REKLAMA
  • #1 1558412
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Mam zasyp ok 600 kg, który ma się obracać i zawartość ma się wysypywać stopniowo w zależności od zadawanych impulsów. Sam zasyp wygląda jak wielka łyżka od koparki. Myślę, że wystarczająco opisałem jak to wygląda.
    Teraz pozostaje kwestia rozwiązania elektromechaniki, wprawiającej ten zasyp w ruch obrotowy- w zasadzie to jest obrót o ok 100 stopni
    Jedna z pierwszych wersji to silnik 3-fazy z motoreduktorem, ale w tym układzie będzie ciężko uzyskać tak mały obrót i małą prędkość obrotu, przy niezbyt wielkich wymiarach motoreduktora.
    inna wersja to silnik 3-fazy i falownik - z tym nie miałem za dużo do czynienia w praktyce i nie jestem pewien, czy z częstotliwością i Usk mogę zejść tak nisko, żeby uzyskać co potrzebuję.

Może jakieś inne rady, przykłady, rozwiązania.

Przechyłem ma sterować sygnał z fotokomórki, a cały obrót ma być ograniczony krańcówkami.

Dziękuję za podpowiedzi
    Pszczepan
  • REKLAMA
  • #2 1558683
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    WITAM.
    Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest druga opcja, czyli zastosowanie przetwornicy częstotliwości przy użyciu której z obrotami możesz zjechac praktycznie do zera.
  • REKLAMA
  • #3 1558686
    balt
    Poziom 19  
    Uzyskanie tak małego obrotu to nie problem bo możesz zastosować reduktor o bardzo dużym przełożeniu (np prędkość na wyjściu reduktora 3obr/min a więc obrót o 100 stopni będzie trwał około 5,5 sekundy). Tylko jak utrzymasz to w określonej pozycji. Osobiście proponowałbym napęd hydrauliczny. Siłownik dwa elektrozawory do kierunku (lewo - prawo) jeden przelewowy i pompę. Zalety: duże siły do uzyskania, możliwość regulacji prędkości (dławiki na zasilaniu siłownika), jednoznacznie określone położenie po zaprzestaniu sterowania zaworami. Wady: większy koszt niż rozwiązanie silnikowe, układ hydrauliczny z którego może wyciekać olej.

Dodano po 3 [minuty]:

Jak pisałem post nie widziałem odpowiedzi prezes5000. Przetwornica ma zaletę regulacja prędkości w zakresie od zera do max co wytrzymuje silnik ale ma i wadę-dla silników klatkowych wraz z obniżeniem prędkości obniża sie moment obrotowy. jeżeli już to silnik reduktor o dużym przełożeniu (małej prędkości wyjściowej) i falownik.
  • #4 1559402
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja bym zastosowal napęd ze śrubą trapezową. Odpowiednią prędkość obrotową śruby przez dobranie przekłądni. Śruba da Ci to że masz cały czas kontrolę nad położeniem i zatrzymanie w dowolnym miejscu nie spowoduje problemu z utrzymaniem położenia
    rozwiązanie z inwerterem raczej odpada bo może braknąć Ci momentu na silniku a i koszty też są.
  • REKLAMA
  • #5 1559464
    pszczepan
    Poziom 20  
    Robnar - a może wiesz, kto jest producentem takich przekładni - jakiś link. Preferuje rodzime firmy. Ten napęd ze śrubą brzmi dobrze - chciałbym znać więcej szczegółow - wielkość przekładni, momenty obrotowe, rozmiary itp.
    Dzięki
  • #6 1559599
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Motoreduktor.
    Przy użyciu klasycznego falownika utrzymanie sensownie stabilnych obrotów i sensownego momentu przy zejściu poniżej 10Hz jest wątpliwe, a poniżej 5 Hz praktycznie niemożliwe.
  • #7 1559677
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    pszczepan napisał:
    Robnar - a może wiesz, kto jest producentem takich przekładni - jakiś link. Preferuje rodzime firmy. Ten napęd ze śrubą brzmi dobrze - chciałbym znać więcej szczegółow - wielkość przekładni, momenty obrotowe, rozmiary itp.
    Dzięki

Zadzwoń do Fabryki Urządzeń Dźwigowych S. A. w Mińsku Mazowieckim. Oni tam różne cuda robią na zamówienie. Tel. do Działu Handlowego to (025) 759 45 81 lub 82
  • #8 1570361
    zolwik_43
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Przy zastosowaniu odpowiednio dobranych falowników można uzyskać odpowiednie sterowanie.
    Niezgadzam się z poprzednikami że poniżej 5 Hz nie mamy kontroli.
    W dzijeszych czasach jest możliwe uzyskanie pełnego momentu przy zadanej prędkości równej 0.
    Osobiście uruchamiałem jedną wywrotnicę do wagonów kolejowych właśnie na falownikach.
    Przekładnia jest w takim wypadku siłą konieczną.
    Ważne : do dokłanego sterowania konieczny jest enkoder na silniku!!!!

Pozdarwiam
  • #9 1573687
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.W obecnych czasach mimo iż jest stosowana coraz częściej regulacja częstotliwości, używa się jeszcze silników pierścieniowych.
    Np. silnik 2.2 kW około 980 obr. do tego rozrusznik wodny ,odpowiednia przekładnia,może to jest najtańsze rozwiązanie
    Pozdrawiam.Andrzej..
  • REKLAMA
  • #10 1573754
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    zolwik_43 napisał:
    Witam

Przy zastosowaniu odpowiednio dobranych falowników można uzyskać odpowiednie sterowanie.
    Niezgadzam się z poprzednikami że poniżej 5 Hz nie mamy kontroli.
    Napisałem: przy użyciu typowych falowników.
    Przez co rozumiem falowniki napięcia o zadanej częstotliwości.
    Żeby mieć kontrolę poniżej 5 Hz, trzebaby użyć serwonapędu z prędkościowym sprzężeniem zwrotnym. Taki serwonapęd jest znacznie droższy od typowego falownika.
    Cytat:

W dzijeszych czasach jest możliwe uzyskanie pełnego momentu przy zadanej prędkości równej 0.
    Osobiście uruchamiałem jedną wywrotnicę do wagonów kolejowych właśnie na falownikach.
    Przekładnia jest w takim wypadku siłą konieczną.
    Że się złośliwie zapytam: a dlaczego niby, skoro można samym silnikiem zejść do prędkości 0 przy pełnym momencie?
    Cytat:

Ważne : do dokłanego sterowania konieczny jest enkoder na silniku!!!!

Który trzeba kupić (koszty), zamocować (koszty) i użyć w sterowaniu (koszty)...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania obrotnicą/wywrotnicą o masie zasypu około 600 kg, która ma obracać się o około 100 stopni i wysypywać zawartość stopniowo na podstawie impulsów sterujących. Rozważane są różne rozwiązania elektromechaniczne do uzyskania precyzyjnego, wolnego obrotu z kontrolą położenia. Propozycje obejmują: silnik trójfazowy z motoreduktorem o dużym przełożeniu, co pozwala na niską prędkość obrotową, ale wymaga dodatkowego sposobu utrzymania pozycji; napęd hydrauliczny z siłownikiem i elektrozaworami, oferujący dużą siłę i regulację prędkości, lecz droższy i z ryzykiem wycieków oleju; napęd ze śrubą trapezową zapewniający precyzyjną kontrolę położenia i zatrzymanie w dowolnym miejscu; oraz zastosowanie falownika (przetwornicy częstotliwości) do regulacji prędkości silnika trójfazowego. Wśród wad falowników wymieniono spadek momentu przy niskich prędkościach (poniżej 10 Hz), choć nowoczesne falowniki z enkoderem mogą utrzymać moment nawet przy prędkości bliskiej zeru, co potwierdzono na przykładzie wywrotnic kolejowych. Alternatywnie sugerowano silniki pierścieniowe z rozrusznikiem wodnym jako tańsze rozwiązanie. Sterowanie ma być realizowane sygnałem z fotokomórki, a obrót ograniczony krańcówkami. Wskazano również możliwość kontaktu z producentami specjalistycznych urządzeń na zamówienie. Podsumowując, najlepsze rozwiązanie zależy od wymagań dotyczących precyzji, momentu obrotowego, kosztów i dostępności komponentów, z naciskiem na falowniki z enkoderem lub mechaniczne napędy śrubowe jako najbardziej precyzyjne i kontrolowalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA