Witam. Potrzebuje schematu prostego wyłącznika ładowania przy osiągnięciu 15V do prostownika. Wiem że gdzieś był taki prosty schemacik na tyrystorze zenerce ale nie mogę go znaleźć.Gdyby któryś z panów był tak miły.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theregimak wrote:Ja zmontowałem układ podobny do podanego w poście 10 i na początku ładowania trochę inaczej się to zachowuje niż oczekiwałem. Histerezę włączania/wyłączania ustawiłem sobie na 12.8/14.8V.
I teraz jak przebiega proces ładowania. Na początku ładowania nawet jak aku jest stosunkowo mocno rozładowany to przez jakiś okres czasu następuje co chwilę przerywanie ładowania (wzrost napięcia na biegunach do 14.8V) i tego efektu się nie spodziewałem.
Maj Marcin wrote:Odnośnie układu kolegi Aksakal czy jest do tego jakiś wzór płytki
Maj Marcin wrote:zamienniki polskie?
aksakal wrote:
jdubowski wrote:Zużyty akumulator może sie tak zachowywać, problem może wystepować również na nowym akumulatorze ładowanym zbyt dużym prądem.
jdubowski wrote:
aksakal napisał:
Przedstawiam alogiczny schemat ze znikomą modernizacją prostownik z automatycznym wyłączaniem prostownik z automatycznym wyłączaniem
Nie ma histerezy - czy w efekcie nie będzie efektu "klepania" przekaźnika?