Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak połączyć Arduino Leonardo i ATmega8/88/16? Odbiornik-nadajnik 433Mhz.

kierzkos11 12 Oct 2015 17:21 1353 4
    kierzkos11
    Level 8  
    Witam, nie dawno zacząłem przygode z mikrokontrolerami, co nieco już zrobiłem, ale chce teraz połączyć 2 uC (arduino leonardo i atmega8/88/16) za pomocą 2 modułów odbiornika i nadajnika RF (nizej ich wygląd), ale nie mam pojęcia jak. Szukałem w google i nie moge znaleść jak to podłączyć. Mikrokontrolery programuje w eclipsie (usbASP), a arduino normalnie w arduino IDE. Chciałbym zrobic proste mruganie diodą ale nie moge znaleźć nigdzie schematu ani jak napisać taki program :( Był bym wdzięczny za dobrego linka :D (możecie mi tez polecić jakąś książkę?)
    Z góry dzięki :D
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    kuuczoo
    Level 26  
    Na początek...

Potem można szukać dalej po nazwach modułów...
    kierzkos11
    Level 8  
    No tak, widziałem to ale Maras pisze tylko w Arduino IDE na płytkach arduino :D Jak takie coś zrobic ze zwykłym Atmegą 8 lub 88 czy tam Atmega 16 w eclipsie ? Albo czy da rade programować te atmegi w arduino IDE? Sporo rzeczy robiłem ale teraz blady jestem :(
    kuuczoo
    Level 26  
    Po wpisaniu nazwy nadajnika wyskakuje kilka mniej lub bardziej przydatnych linków, również w C...
    Te moduły to nic innego jak bezprzewodowy USART jednokierunkowy, tyle tylko że z bardzo kiepską jakością transmisji. Co to oznacza w praktyce? Że żeby uruchomić na nich jakąś konkretną transmisję to musisz zaopatrzyć swój program w mechanizmy filtrujące i kontrolę błędów.
    Podłącz standardowo moduły do procesora (nadajnik do TX, odbiornik do RX) i próbuj wysyłać jakieś znaki/łańcuchy między nimi (standardowo, tak jak robi się to przez USART). Do odbiornika podłącz sobie wyświetlacz lub wysyłaj to co odbierzesz do komputera i zbadaj jakość transmisji. Będziesz wtedy wiedział na co możesz sobie z tymi modułami pozwolić (sporo głosów w internecie twierdzi że nie na wiele...)
    kierzkos11
    Level 8  
    Właśnie mi o to chodzi, że nie wiem jak napisac ten kod żeby wysyłać :( Ucze sie dopiero, mam 16 lat chciałbym żebyście mi podali jakiś konkretny link jak napisac to w eclipsie, zobacze kod to już zrozumiem o co chodzi :)