Np Ariva 103 Nbox z Enigmą i wiele innych. Kiedyś pisali, że ten splitter może pracować także z Sagemcomami ( od Cyfry) pod warunkiem , że są tylko one. Ale moje informacje ( stare) były takie , że nigdy nie działało to dobrze.
http://satkurier.pl/news/87770/clone-aktualizacja-oprogramowania.html Jak jest teraz nie wiem ale zadzwonie do Pycha, bo sam jestem zainteresowany.
Spytaj jak możesz ,bo muszę coś zakupić i nie wiem czy zmieniać clona czy coś zadziała ?
Do Pycha nie mogę się dodzwonić. Clone to jeden z lepszych splitterów i powinien działać prawie ze wszystkimi nie parowanymi dekoderami z Seca. Jestjeszcze jedna opcja. Wziąc MR od NC+. Koszt 200zł za aktywacje głównego plus 50zł za kazdy dodatkowy jednorazowo. Do tego 10zł/mc za każdy dodatkowy. Kilku moich klientów wybrało właśnie ta opcje majac w pespektywie zakup kilku dekoderów za min 2xx z za sztukę ł i co tu nie mówić niewiadomą jak długo splittery jeszcze się utrzymają ( nowe zwierzątko z rodziny krokodylowatych o nazwie Kayman )
Czyli 200 PLN + dwa dodatkowe dekodery po 50 PLN = 300 PLN jednorazowo na trzy telewizory ?
Czy dekodery wynajmują w tej cenie ?
I plus 10 pln miesięcznie za trzy telewizory ?
Jak napisałem za trzy deki będzie 300 PLN jednorazowo za aktywację a miesięcznie 20zł za dzierżawę dodatkowych do obecnego abonamentu. Numer do NC+ jest na karcie lub udaj się do najbliższego APS. A kiedy Kaymany zjedza wszystkie Cameleony splittery sie skończą. Tak jak 1.10 skończyła się pewna Epoka.
Obecnie żaden dekoder z NC+ nie działa z spliterami.
Splitery są już przestarzałe, najlepiej dekodery na linuksie połączone siecią lan.
Co do pierwszego to takich sygnałów jeszcze nie miałem, żeby splittery nie działały, a gdyby to była prawda to by mi słuchawka ucho parzyła. Zgodzę, się, że nie działają na obecnie wydawanych dekoderach z NC+ (bo stare PVR-y działają). Co do drugiego to prawda. Zatem pani Patrycja miałaby sobie kupić tyle dekoderów linuxowych ile miała tych starych. Bo nie da się ich połączyć z oryginalnymi NC+
Link jest przecena bo kosztował jak każdy taki dekoder w okolicach tysiąca. Są naturalnie droższe.
Alternatywą są używane Nboxy z enigmą ( na Allegro do 200PLN/szt). Abstrachuję, że trzeba je jeszcze połączyć i skonfigurować. No i czy za rok lub dwa dadzą radę Kaymanowi (nowa karta NC+)? Ale na to pytanie odpowiedź jest znana.
Pani Patrycja otrzymała już poradę i zdążyła ją przeczytać ( multirom od NC+). Koszt 300zł jednorazowo i 20zł dodatkowo miesięcznie do istniejącego abonamentu w przypadku trzech dekoderów, bo tyle potrzebuje.
Do moderatora, napisałem zgodnie z stanem obecnym, żaden dekoder NC+ nie działa z splitterami.
Wcześniej przed połączeniem z N była Cyfra+ i za czasów Cyfry+ były wydawane dekodery Philips HD 6201 i 7201, z tymi dekoderami działają splittery, ale to była Cyfra+, a nie NC+, a to jest różnica.
Z dekoderów HD działających z splitterami zostały więc tylko Philipsy HD6201 w cenie około 500 zł na Allegro, więc bardziej opłaca się kupić VU+ Zero za 469 zł -> Link
Można zastposować tuner nie na linuxie i działa.
Oczywiście nie jest on w sprzedaży w nc+ !
patrycja62 wrote:
Czy ktoś się orientuje jaki dekoder HD z nc+ zadziała z clonem home edition 150 ?
Działa tuner CR600, CR650 i CR 652.
Działa i nie na Clone i na innych spliterach. Sam testowałem !!!
Chodziło, że działa i na Clone i na innych "romeok01" miał na myśli, że najlepiej działają linuxowe dekodery spięte siecią Lan. I to prawda, co więcej nie potrzebują wtedy splittera ( pod warunkiem odpowiedniej konfiguracji software'owej). Dodatkowo obsługa i funkcje takich sprzętów ( naturalnie w pełni wykorzystanych) to inna jakość. Ale mając już splitter inne dekodery także działają choćby te CR czy wspomniane wcześniej Arivy. Dekodery linuxowe także współpracują ze splitterami i wtedy nie trzeba ich już spinać z siecią Lan ( i konfigurować) . Ale dobrze je podłączyc do internetu, bo wtedy możemy korzystać z takich serwisów jak "Ale kino", "Zalukaj" i innych (póki są). Osobiście więcej korzystam z takich funkcji niż z samej telewizji satelitarnej. Mało tego jeden taki zamontowałem znajomemu , który w ogóle nie miał anteny Sat . A że są drogie... no cóż za jakość trzeba zapłacić.
Dla przykładu taki dekoder z najwyższej półki Dreambox 7080HD:
Link Ale są też stosunkowo tanie ( Gigablue i inne)
Nie zmienia to faktu, że z chwilą wymiany wszystkich kart na Kaymany splittery w każdej formie się skończą, ale kiedy to nastąpi to nie wiadomo. Rok, dwa właściciele splitterów mogą spać spokojnie .