Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co zamiast pieców kaflowych - Mieszkanie 50mkw

umpaumpa 13 Oct 2015 20:31 4407 13
Buderus
    umpaumpa
    Level 8  
    Witam,

Niedawno stałem się właścicielem mieszkania. Mieszkanie (2 pokoje łącznie ok.50mkw) znajduje się na 3 piętrze w 4 piętrowym bloku(budynek ocieplony, okna nowe).
    Mieszkanie jest do gruntownego remontu. W każdym pokoju stoi 1 piec kaflowy- na obecną chwilę jest to jedyne ogrzewanie mieszkania.
    Chciałbym czymś zastąpić ogrzewanie węglem. Mam możliwość zainstalowania instalacji gazowej -chyba najciekawsza opcja (fachowiec wycenił mi CO gazowe w kosztach ok. 10tys. zł), myślałem też o kominku z płaszczem wodnym, piecu na pellet lub ogrzewaniu elektryczny (klimatyzacja).
    Czy orientujecie się może jak wygląda sprawa dofinansowania (wymiana pieca węglowego)? Mieszkanie znajduje się w centrum Zabrza.
    Nie bardzo wiem kogo mogę się poradzić. Mieszkanie otrzymałem w spadku i chciałbym jak najszybciej je wyremontować pod wynajem zaczynając od ogrzewania.

Pozdrawiam
  • Buderus
    jacek741
    Level 13  
    Moim zdaniem ogrzewanie peletem mieszkania na 3 piętrze byłoby uciążliwe ponieważ pelet trzeba kilka razy dzienne wnosić na górę i mieć miejsce aby go przechowywać. Nie wiem jak drogie jest ogrzewanie elektryczne ale podejrzewam że ogrzewanie gazem wyjdzie taniej. Najlepiej byłoby zapytać sąsiadów jakie mają ogrzewanie.
  • Buderus
    Piotr2608

Level 41  
    Teoretycznie prawo zabrania montowania pieców gazowych do ogrzewania mieszkań. Ustawa weszła w życie w 2013 roku - mogę się mylić, trzeba dokładnie to sprawdzić.
    Ogrzewanie elektryczne może sporo kosztować. Czy nie lepiej byłoby zbudować instalację CO w oparciu o piec węglowy? Fakt iż jest to 3 piętro no ale w piecach kaflowych też trzeba czymś palić.
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Witam

cel jest wszędzie ten sam czyli ekologia ale każdy urząd miasta ustala własne wytyczne. Poniżej krótka notka o Zabrzu:

http://zabrze.com.pl/i,ekologiczna-kawka,200274,852880.html

Na Twoim miejscu dzownił bym jutro do tego wydziału ekologi w UM i poprosił o więcej informacji.

Np we Wrocławiu dotyczy to zarówno domków jak i kamienic i maksymalnie dają 12 tys. (kilku osobom pomogłem już są w fazie wymiany z przyznaną dotacją)

Odnośnie całego procesu jak coś służę pomocą. Jest trochę dokumentacji, projektu uchwał i innych...

Dodano po 3 [minuty]:

Piotr2608 wrote:
    eoretycznie prawo zabrania montowania pieców gazowych do ogrzewania mieszkań. Ustawa weszła w życie w 2013 roku - mogę się mylić, trzeba dokładnie to sprawdzić.

Proszę najpierw sprawdź a później takie rady.
    Piotr2608

Level 41  
    maurycy123 wrote:
    Piotr2608 wrote:
    Teoretycznie prawo zabrania montowania pieców gazowych do ogrzewania mieszkań.
    Na jakiej podstawie? Nie pisz głupot.

Przeczytaj ustawę.
    Pamiętam iż ogrzewanie gazowe dozwolone jest tylko w budynku jednorodzinnym wolnostojącym
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Piotr2608 wrote:
    Przeczytaj ustawę.
    Pamiętam iż ogrzewanie gazowe dozwolone jest tylko w budynku jednorodzinnym wolnostojącym

Ustawę? Normę? a może Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Proszę o wskazanie dokumentu a wspólnie obalimy mity.
    Tommy82
    Level 41  
    Jest taki problem ze mieszkania na wynajem w Zabrzu muszą być tanie.
    Jedyna klientela z portfelem w tamtej okolicy to rodzice studentów ŚUM a na nich w tym sezonie masz trochę po kaszlu.
    Pytanie na kogo celujesz ze standardem mieszkania.
    Piotr2608

Level 41  
    § 170.

1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.

2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2 i 3.

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań §175.

Tak czy owak - najpierw trzeba się zwrócić do zarządcy kamienicy z pismem o zamiarze wykonania takiej modernizacji, oni wydadzą rozporządzenie o tym czy wyrażają zgodę, następnie trzeba wykonać projekt instalacji w pracowni projektowej, złożyć ponownie do zarządcy celem zatwierdzenia projektu i wtedy dostaniesz termin realizacji, dalej zgłoszenie do nadzoru budowlanego rozpoczęcia prac,kierownik,wykonanie instalacji,ODBIÓR KOMINIARSKI I PROTOKÓŁ Z NIEGO,zgłoszenie do nadzoru zakończenia prac. Projekt powinien zawierać informacje na temat odprowadzenia spalin z kotła i wg tego powinieneś wykonać przewód kominowy. W innym przypadku może być problem z odbiorem...Z projektantem na miejscu w którym chciałbyś wykonać taką instalację powinieneś uzgodnić miejsce przewodu tak aby on mógł to poprawnie zaprojektować a ty wykonać...jeśli chodzi o odprowadzenie spalin przez ścianę szczytową jest to możliwe pod warunkiem, że nie jest to elewacja frontowa,od podwórka nie powinno być z tym problemu. Wspomniałeś że jest to stara kamienica więc zorientuj się czy nie jest pod nadzorem konserwatora zabytków, jeśli tak to dodatkowo będzie potrzebna jego opinia i to już na etapie projektowania i on też może określić warunki lokalizacji komina np na której elewacji a jeśli np na dachu to doda że w zabudowie nie odbiegającej kolorystyką i kształtem od innych istniejących czyli na rurę z nierdzewki dodatkowo obudowa kwadratowa.
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    Piotr2608 wrote:
    To ciekawe czym będą ogrzewać w Krakowie jak zlikwidują piece na węgiel? Chyba, że każdej rodzinie mieszkającej w kamienicy, bloku zafundują domek jednorodzinny.
    elir
    Level 11  
    Zamiast pieca kaflowego najlepiej ogrzewanie gazowe piecem dwufunkcyjnym (do cieplej wody i ogrzewania). Ewentualnie można korzystać z ogrzewania elektrycznego, które często jest montowane do środka pieca kaflowego. Z jednej strony brzmi to trochę bez sensu, bo przecież piec kaflowy ma wyprowadzenie bezpośrednio do komina, z drugiej jednak strony piec kaflowy trzyma ciepło. Osoby wstawiające do niego grzałki korzystają z taryf g12 za elektryczność (czyli mają bardzo tani prąd w nocy) i nagrzewają te piece w nocy automatycznym włącznikiem, tak by za dnia jeszcze trzymały ciepło.

Ok, edytuję post, bo trochę zbyt ambitnie napisałem o głupotach. Najlepiej porozmawiaj z kimś, kto obejrzy jakie masz instalacje w mieszakniu i budynku. Wiele mieszkań w Warszawie jest ogrzewana piecami gazowymi dwufunkcyjnymi (które każdy ma w swoim mieszkaniu). Mam jedno mieszkanie na Warszawskiej Pradze (wybudowane w 1999r), w ktorym jest to jedyny rodzaj stosowanego ogrzewania. Podobnie jest w okolicznych blokach. Jako student mieszkałem w centrum na Wilczej i moi sąsiedzi mieli również piece dwufunkcyjne na gaz w swoich mieszkaniach.

Najsensowniej byłoby przekonać wspólnotę by w piwnicy zainstalowali centralny piec gazowy dla całego budynku. Oczywiście zakładam, że podpięcie budynku pod miejską sieć grzewczą nie jest opcją
    Piotr2608

Level 41  
    Czym? Proekologicznymi piecami na węgiel, ogrzewaniem elektrycznym (pompy ciepła) plus dofinansowanie do podłączenia do miejskiej sieci grzewczej. Dofinansowanie jest też do kolektorów słonecznych. Kotłownie węglowe będą zamieniane na gazowe.

Dodano po 4 [minuty]:

elir wrote:
    Zamiast pieca kaflowego najlepiej ogrzewanie gazowe piecem dwufunkcyjnym (do cieplej wody i ogrzewania). Ewentualnie można korzystać z ogrzewania elektrycznego, które często jest montowane do środka pieca kaflowego. Z jednej strony brzmi to trochę bez sensu, bo przecież piec kaflowy ma wyprowadzenie bezpośrednio do komina, z drugiej jednak strony piec kaflowy trzyma ciepło. Osoby wstawiające do niego grzałki korzystają z taryf g12 za elektryczność (czyli mają bardzo tani prąd w nocy) i nagrzewają te piece w nocy automatycznym włącznikiem, tak by za dnia jeszcze trzymały ciepło.

Odnośnie ogrzewania piecem gazowym, to któryś tam z kolegów oczywiście pisze totalne głupoty, ze nie wolno ich stosować. Wiele mieszkań w Warszawie jest ogrzewana właśnie piecami gazowymi dwufunkcyjnymi (które każdy ma w swoim mieszkaniu). Mam jedno mieszkanie na Warszawskiej Pradze (wybudowane w 1999r), w ktorym jest to jedyny rodzaj stosowanego ogrzewania. Podobnie jest w okolicznych blokach. Jako student mieszkałem w centrum na Wilczej i moi sąsiedzi mieli również piece dwufunkcyjne na gaz w swoich mieszkaniach.

To nie są brednie ani głupoty - w stolicy na Ursynowie stoi ostatni wybudowany blok zasilany indywidualnymi piecami gazowymi. Nie mówimy o instalacjach wykonanych przed 2013 roku tylko po 2013 roku.

Poczytajcie prawo budowlane albo porozmawiajcie z jakimś inspektorem budowlanym. Gazem w tej chwili mogą być zasilane jedynie zbiorcze kotłownie.
    taxidriver1
    Level 14  
    [/quote]
    To nie są brednie ani głupoty - w stolicy na Ursynowie stoi ostatni wybudowany blok zasilany indywidualnymi piecami gazowymi. Nie mówimy o instalacjach wykonanych przed 2013 roku tylko po 2013 roku.
    Poczytajcie prawo budowlane albo porozmawiajcie z jakimś inspektorem budowlanym. Gazem w tej chwili mogą być zasilane jedynie zbiorcze kotłownie.[/quote]

Nie za bardzo jesteś w tej chwili zorientowany, jestem w trakcie przebudowy mieszkania w Szczecinie z pieca kaflowego na piece dwu funkcyjne opalane GAZEM. Ale to nie problem w Lublinie gdzie mieszkam na stałe połowa nowych bloków ma takie ogrzewanie od kilku lat. ciepłownia nie doprowadza nowej sieci do osiedli a ludzie mieszkają. Jeśli chodzi o grzanie prądem szczęścia zdrowia już to kiedyś przerabiałem porażka cenowa. Ale mam inne pytanie potrzebuję info o moc pieca kaflowego w kW. potrzeba do wniosku o zwrot kasy. Nie mam pojęcia gdzie to znaleźć .
    wnoto
    Level 34  
    umpaumpa wrote:
    Witam,

Mieszkanie (2 pokoje łącznie ok.50mkw) znajduje się na 3 piętrze w 4 piętrowym bloku(budynek ocieplony, okna nowe).

Przydałoby się określić zapotrzebowanie na ciepło aby określić jakie opłaty z tego będą.
    Opisywywana opcja z grzejnikami elektrycznymi w piecach kaflowych ma sens moim zdaniem. Szczególniej jesli mieszkanie jest rzeczywiście dobrze ocieplone. Niski koszt instalacji. Ale sam piec troche miejsca zajmuje i fajnie byłoby je odzyskać.

Gaz wyceniono na 10 000 zł - rozumiem, że to razem z kominem i grzejnikami.

Ostatnio zimy mamy ciepłe i coraz mniej potrzebujemy na grzanie środków. Rozważ założenie klimatyzacji. Mozna nią dogrzewać i "zwiększy" istotnie wartość mieszkania :)

Bez danych nt. zapotrzebowania ciepła ciężko to ocenić.