Witam wszystkich!
Przedstawiam wykonane przeze mnie ostatnio mini-radio oparte na "kultowym" już układzie autorstwa p. Rolanda Wacławka.
Projekt ukazał się na łamach czasopisma Młody Technik w czasach PRL, źródła można znaleźć na stronie MT:
http://www.mt.com.pl/archiwum/84-Nw-10-Mini_odbiornik.pdf
Paręnaście lat temu wykonałem to radio będąc jeszcze w podstawówce. Teraz naszła mnie ochota posłuchania Jedynki na falach AM, lecz płytka gdzieś zaginęła.
Nie pozostało mi nic innego jak wykonać nowy model. Zaprojektowałem nową PCB o rozmiarach 60mmx60mm mieszczącą baterię paluszek oraz antenę ferrytową
o długości około 55mm. Dodałem wyłącznik zasilania oraz gniazdo Jack 3,5 pasujący do popularnych słuchawek o impedancji 32 omów.
Podczas uruchamiania okazało się, że jeden z tranzystorów w scalaku UL1111 jest uszkodzony. Wygiąłem trzy nóżki 12,13,14
i wlutowałem w miejsce uszkodzonego tranzystor SMD. W obwodzie jego bazy dodałem rezystor 470R.
Układ zadziałał od razu, a do odbioru programu I PR potrzebne było dobranie kondensatora obwodu rezonansowego (około 242pF) oraz rezystora polaryzującego R3
wzmacniacza drugiego stopnia.
Jakość odbioru jest tym lepsze im bliżej do nadajnika. PR I daje się odbierać w Ostrowcu Świętokrzyskim bardzo dobrze, w Krakowie trochę słabiej, w budynku sygnał zanika.
Po przyłożeniu dłuższego pręta do anteny jakość odbioru znacząco się poprawia.
Wszystkie elementy pochodzą z moich zapasów i przeważnie z odzysku.
W planach mam zamknięcie układu w obudowie, jednak jeszcze nie znalazłem odpowiedniej.
Na koniec zachęcam wszystkich, którzy jeszcze nie wykonali tego typu odbiorniczka, a szczególnie początkujących, do wykonania tego lub podobnego.
W Polsce działa (jeszcze) mocny nadajnik AM w Solcu Kujawskim i dzięki temu odbiór na większości obszaru jest możliwy na takim sprzęcie :)

Cool? Ranking DIY