Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer nie włącza się. - Po wyświetleniu logo płyty, ekran robi się czarny

macmaj1982 14 Oct 2015 19:56 9381 23
  • #1
    macmaj1982
    Level 8  
    Witam
    Mam duży problem z komputerem. Po włączeniu pokazuje się logo producenta płyty głównej po czym ekran robi sie czarny ( monitor nie wyłącza się), czasami sie komp restartuje i tak w kółko a czasami poprostu wisi.
    Próbowałem odpiąć wszystkie dyski i nic nie pomogło, wymieniałem kartę graficzną, wymieniałem płytę główną.
    Odpalałem z jedną kością pamięci,w każdym gnieździe.
    resetowałem bios w obu płytach i zworkami i wyciągałem baterie.
    odlaczylem klawiaturę, napedy, myszkę, kartę muzyczna, sprawdzałem czy wszystkie kable dobrze i mocno siedzą i cały czas ten sam problem.
    Na pierwszej płycie gigabyte p35c ds3r ekran robił sie czarny zaraz po tym jak wyskakiwało info o pamieci( wielkości i ze działa w dual chanel) a po restarcie biosu odpala sie logo producenta, na drugiej Asus p5q se tylko logo sie pokazuje.
    Żadnych błędów dźwiękowych płyta nie wydaje, tylko jedno piknięcie przy włączaniu.
    Oczywiscie do biosu nie da sie wejść.

    Core2quad 9650
    Gigabyte p35c ds34 oraz Asus p5q se
    GeForce gtx 285 oraz geforce gtx 680
    2x2gb ocz reaper ddr2 1066
    3x dyski sata i jeden ssd
    Tagan tg600u25



    Czy to procek umarł czy może zasilacz ? Juz w ciemno kupiłem druga płytę główna i niestety to nie pomogło.
    Poziom mojej frustracji juz jest ogromny, prosze o jakakolwiek pomoc i z góry dziękuje.
  • #4
    macmaj1982
    Level 8  
    Przy próbie odpalenia biosu zamiast logo pojawia sie ekran post na 1-2 sekundy po czym ekran robi sie czarny, zrobiłem zdjecie, wszystko wyglada normalnie.
    Ekranu nie podmieniłem ale czy miałby komp takie objawy jakby monitor byłby uwalony??

    Wadliwy proc moze takie rzeczy powodować?? Nie było wcześniej żadnych restarcie, bsod'ow.
    Żadnych problemów z kompem, wszystko działało solidnie.
  • #5
    RainbowDashTp
    Level 12  
    Proszę, jak robisz zdjęcie to kompresuj je bo niektórzy mają drewniany internet. :D
    Jeśli nie jesteś pewien czy to nie monitor to poczekaj trochę i jeśli usłyszysz dźwięk wchodzenia do windowsa to winowajcą okazał by się monitor. Jeśli komputer po wyłączeniu się ekranu wciąż chodzi to odpada zasilacz. Wciąż stawiam na procesor.
  • #6
    macmaj1982
    Level 8  
    Komp po tym jak pojawia sie czarny ekran resetuje sie lub wisi, na pewno nie odpala sie system, po tym jak jest tylko czarny ekran, monitor nie wchodzi stan uśpienia tylko ciągle jest odpalony, oprócz tego wszystkie wiatraki działają, lampki itd świeca się tylko komp wisi i nie "idzie" dalej.
  • #8
    macmaj1982
    Level 8  
    A nie może być tak że zasilacz odpala a pozniej nie daje już rady?
    Tylko procek wchodzi w grę??
  • #10
    AnyKey
    Level 26  
    jeszcze może takie pytanie zadam, kiedy czyściłeś wnętrze komputera z kurzu i kiedy i jaka pasta była nakładana na procesor.

    W miarę możliwości zrób fotkę wnętrza komputera i wizualnie zobacz czy nie są napuchnięte kondensatory na płycie głównej.
  • #11
    rooneyasd
    Level 20  
    Procki 775 mają już swoje lata. Sprawdziłeś prawie wszystko, także ja również myślę że warto sprawdzić procesor(10zł)
  • #13
    macmaj1982
    Level 8  
    Procek mam od 2009 lub 2010, pasta pamietam że była artic silver.
    Chłodzenie scythe mugen, w obudowie 3 wiatraki, zawsze temperatury miał niskie.
    Z 3.0ghz był podkręcony ledwo na 3,5. ale pod koniec 2010 przestałem w ogóle grać i kompa od tamtego czasu używam głównie do netu, worda, maile i bank;) czasem delikatna obróbka zdjęc itd. wiec nie był nadwyrężany, kiedyś grafikę proca ram wymieniałem co rok może półtora wiec nic nigdy nie zdażyło się popsuć a teraz już kilka lat i zaczyna się sypać...pół roku temu grafika poszła na RMA a teraz to...

    Ale i tak co pare miesięcy kompa czyściłem z kurzu.

    Po tym jak mam tylko czarny ekran komp restartuje sie raz ale ekran sie juz nie odpala tylko słuchać piknięcie ale ekran juz sie nie odpala i juz pozniej sie nie restartuje tylko wisi i czarny ekran mam.

    Zasiłka ma juz jakies 6-7 lat ale tylko przez ok jeden/ dwa pierwsze była ostro wykorzystywana.
  • #14
    AnyKey
    Level 26  
    To w takim razie jak @RainbowDashTp obstawiał bym procka. mógł się już ze starości odkleić od IHS'a i zacząć przegrzewać, podmień na jakiś najtańszy, obsługiwany przez płytę główną i sprawdź czy działa
  • #15
    kaleron

    HDD and data recovery specialist
    pomierz napięcia zasilacza w czasie pracy - może coś wyłapiesz. Tagan, to porządna firma, elegancko pracuje i też elegancko się psuje. W odróżnieniu od bohaterów czarnej listy, którzy potrafią puszczać 230 V na resztę podzespołów chociaż dym z nich idzie i sypią iskrami dookoła, w Taganach usterki przejawiają się w ten sposób, że nagle np. zamiast 3,3V masz 2,5.
  • #16
    macmaj1982
    Level 8  
    Dziś odstawiłem kompa do znajomego który ma serwis, ma sprawdzić proca i zasiłkę, jak coś się dowiem to dam znać, co prawda na razie cisza, nie wiem czy to dobrze czy zle;) zobaczymy na koniec dnia.

    Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

    Wlasnie rozmawiałem ze znajomym.
    na mojej płycie, ramie i procku, (reszta ich podzespołów) postawili dzis system, wszystko działało i hulało przez cały dzień...
    jutro będą sprawdzać resztę ale mówił mi ze na pierwszy rzut oka ( czyli pewnie miernika) zasilacz wydaje sie być ok...

    Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

    Update
    Tak dla własnego spokoju podłączyłem monitor do pożyczonego kompa i drugi komp wywala się z tym moim monitorem...
    Natomiast przy laptopie jest inaczej, komp się włącza ale monitor wygasza się po 2-3 sekundach...jak go wyłącze i włączę to znów odpala się na jakieś 2 sekundy i znów się wyłącza, tzn monitor jest włączony, nie przechodzi w stan uśpienia tylko pojawia się czarny ekran.
  • #18
    macmaj1982
    Level 8  
    No wlasnie sie nie odpala, po tym jak na chwile pokazuje się obraz post i pojawia sie czarny ekran, komp sie sam resetuje i po resecie wisi, monitor nie reaguje,na 2 komputerach takie same objawy.
    po podłączeniu do laptopa ekran sie wygasza ale system sie ładuje, monitor sie wyłącza ale po włączeniu przyciskiem obraz pojawia sie na 1-2sekundy i gaśnie.
    I tak można go włączać i ciagle obraz odpala się na te 2sekundy.
    przy stacjonarce komp wisi a monitor nie reaguje.
    Dziwna sprawa...
  • #20
    AnyKey
    Level 26  
    Jeżeli dzieją się takie rzeczy jak wyłączanie się monitora po 1-2 sek, który jest podpięty pod różny sprzęt znaczy przede wszystkim to, że monitor jest zepsuty, albo podświetlenie, albo konwerter padł, o ile monitor nie jest jakoś w miarę nowy to nie za bardzo opłaca się go naprawiać.
    Jeżeli jest to monitor SAMSUNG'a to zanieś go do serwisu bo mogą to być tylko kondensatory.
  • #21
    neurone202
    Level 10  
    macmaj1982 wrote:
    Witam
    Mam duży problem z komputerem. Po włączeniu pokazuje się logo producenta płyty głównej po czym ekran robi sie czarny ( monitor nie wyłącza się), czasami sie komp restartuje i tak w kółko a czasami poprostu wisi.
    Próbowałem odpiąć wszystkie dyski i nic nie pomogło, wymieniałem kartę graficzną, wymieniałem płytę główną.
    Odpalałem z jedną kością pamięci,w każdym gnieździe.
    resetowałem bios w obu płytach i zworkami i wyciągałem baterie.
    odlaczylem klawiaturę, napedy, myszkę, kartę muzyczna, sprawdzałem czy wszystkie kable dobrze i mocno siedzą i cały czas ten sam problem.
    Na pierwszej płycie gigabyte p35c ds3r ekran robił sie czarny zaraz po tym jak wyskakiwało info o pamieci( wielkości i ze działa w dual chanel) a po restarcie biosu odpala sie logo producenta, na drugiej Asus p5q se tylko logo sie pokazuje.
    Żadnych błędów dźwiękowych płyta nie wydaje, tylko jedno piknięcie przy włączaniu.
    Oczywiscie do biosu nie da sie wejść.

    Core2quad 9650
    Gigabyte p35c ds34 oraz Asus p5q se
    GeForce gtx 285 oraz geforce gtx 680
    2x2gb ocz reaper ddr2 1066
    3x dyski sata i jeden ssd
    Tagan tg600u25



    Czy to procek umarł czy może zasilacz ? Juz w ciemno kupiłem druga płytę główna i niestety to nie pomogło.
    Poziom mojej frustracji juz jest ogromny, prosze o jakakolwiek pomoc i z góry dziękuje.


    Jeśli testowałeś na innym zasilaczu to sam nie wiem a jeśli na tym samym to zmień zasilacz.
  • #23
    macmaj1982
    Level 8  
    Komputer cały złożony na moich podzespołach u znajomego z serwisu chodzi bez problemu.
    Monitor oddałem do serwisu RTV, popalone tranzystory, po wymianie monitor działa. Za chwile wszystko razem zawiozę do domu i odpalę ale zakładam że będzie działało.
  • #24
    macmaj1982
    Level 8  
    Komputer wrócił do mnie, wszystko działa, monitor po naprawie włączył sie tylko na sekundę i padł znow, na drugim monitorze wszystko działa bez problemu.
    Wszystkiemu winien był monitor.