Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wolne działanie laptopa, duże użycie RAM

wtkp 15 Paź 2015 04:44 1164 23
  • #1 15 Paź 2015 04:44
    wtkp
    Poziom 5  

    Witam
    W poniedziałek kupiłem laptopa Lenovo g50-80.
    Bez systemu, zainstalowałem sam Windowsa 7, sterowniki ze strony producenta.
    Antywirusa AVG Premium na 30 dni.
    Pojawił się problem z wolnym działaniem systemu, strasznie wolno działa.
    Sprawdzam miernikiem i 97% RAM.
    Mam 4GB. Co robić?
    Proszę o pomoc.

    0 23
  • #2 15 Paź 2015 05:20
    Montrres
    Poziom 21  

    Może masz aktualizacje w tle? Ja po przywróceniu swojego laptopa (starszego trochę) na początku też mam takie potężne zużycie. Sprawdź, które procesy zjadają najwięcej zasobów.

    1
  • #3 15 Paź 2015 10:27
    maku151
    Poziom 20  

    Odinstaluj AVG i zobacz czy jest różnica, jeśli nie to przeskanuj Combofixem i Adwcleanerem.

    Moderowany przez swiercm:

    Nie polecaj Combofixa.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

    0
  • #4 15 Paź 2015 19:05
    wtkp
    Poziom 5  

    Mam też Lenovo g500s i też mam AVG i jest ok wszystko.
    A jak sprawdzić procesy w tle i programy autostart?
    A i czy to może być wina jakiegoś sterownika czy braku sterownika?

    0
  • #5 16 Paź 2015 09:57
    maku151
    Poziom 20  

    W Start Uruchom msconfig i zakładka uruchamianie.
    Tam masz wszystkie procesy przy starcie lub ccleaner zakładka Autostart.

    1
  • #6 16 Paź 2015 10:01
    Montrres
    Poziom 21  

    A sprawdziłeś co mówiłem? Jestem prawie pewny że coś w tle się aktualizuje.

    0
  • #7 16 Paź 2015 14:13
    wtkp
    Poziom 5  

    Ok, chłopaki zrobiłem jak pisaliście.

    W Start Uruchom msconfig i zakładka uruchamianie aplikacji w tle było bardzo dużo
    Okropnie dużo, dałem zakończ wszystkie (niektórych podstawowych się nie da tak pisało).
    Teram mam 11 i dwie AVG antywirusa.
    Wyłączyłem aktualizacje Windowsa, teraz waha się, ale jest około 35%.
    Przeskanowałem Adwclener i nie wyszło nic.
    Mogę podesłać jeszcze zdjęcia jak to wygląda i ocenicie czy ok, bo się w tym nie orientuję.
    Tyle, że wczoraj po wszystkim wywaliło 60%, potem 70% i tak się waha, a potem się wyłączał długo bardzo.

    0
  • #8 19 Paź 2015 11:52
    maku151
    Poziom 20  

    W msconfig, w zakładce Uruchamianie możesz wyłączyć wszystko prócz AV.
    I zakładka Usługi, kliknij na dole "Ukryj wszystkie usługi Windows" i też wyłącz wszystko prócz AV.
    Skan Combofixem, robiłeś?

    Moderowany przez swiercm:

    Drugi raz.
    Combofix to szkodliwy program.
    Zajrzyj do innych tematów.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

    0
  • #9 19 Paź 2015 12:18
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    @wtkp

    Wykonaj skanowanie i usuń to, co zostało wykryte (dotyczy pkt 1-3):
    1. MBAM: https://www.malwarebytes.org/
    2. ADWCleaner: http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/
    3. CCLeaner (opcja czyszczenia plików tymczasowych i opcja naprawy rejestru): http://www.filehippo.com/pl/download_ccleaner/download/78325cb97c23cd95a395335c7a6bc5bd/

    4. Pobierz FRST http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

    Uruchom skanowanie i wygenerowane logi (frst.txt i addition.txt) zamieść jako załączniki.
    5. Wrzuć zrzut ekranu z CristalDiskInfo - pełny ekran, wszystkie parametry.

    0
  • #10 19 Paź 2015 19:52
    wtkp
    Poziom 5  

    swiercm
    Jutro zrobię to wszystko bo dziś nie mam dostępu to tego laptopa.
    Jutro wieczorem wszystko będzie.

    0
  • #11 25 Paź 2015 09:54
    wtkp
    Poziom 5  

    Witam dopiero dziś mogłem zrobić z laptopem, brak czasu ( praca,obowiązki)
    I tak:

    Wykonaj skanowanie i usuń to, co zostało wykryte (dotyczy pkt 1-3):
    1. MBAM: wykrył jeden obiekt usunąłem.
    2. ADWCleaner: nic nie było.
    3. CCLeaner (opcja czyszczenia plików tymczasowych i opcja naprawy rejestru):
    Zrobiłem jak napisałeś.

    4. Pobierz FRST daję w załączniku

    5. Wrzuć zrzut ekranu z CristalDiskInfo - pełny ekran, wszystkie parametry
    Jak to zrobić , gdzie to jest CristalDiskInfo

    Proszę bardzo o pomoc!

    0
  • #12 25 Paź 2015 09:58
    Domino_2
    Pomocny dla użytkowników

    Cytat:

    SearchScopes: HKU\.DEFAULT -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
    SearchScopes: HKU\S-1-5-19 -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
    SearchScopes: HKU\S-1-5-20 -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
    S3 iscFlash; \??\C:\Users\PAULINA\AppData\Local\Temp\7zS5523.tmp\iscflashx64.sys [X]
    2015-10-16 13:03 - 2015-10-25 09:39 - 00000000 ____D C:\AdwCleaner
    EmptyTemp:


    Wklej to do notatnika i zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść w folderze gdzie znajduje się plik FRST.exe/FRST64.exe, odpal go i kliknij Fix/Napraw.

    CrystalDiskInfo:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

    0
  • #14 27 Paź 2015 23:52
    marcin878787
    Poziom 19  

    Odinstaluj antywirusa aby go wykluczyć jako przyczynę tego problemu.

    Dalej sprawdź w manager zadań jaki proces pobiera najwięcej ramu ( pogrupuj procesy od największego użycia pamięci ) ( a później także od największego użycia cpu )
    Jeżeli użycie ramu jest duże to intensywniej jest używany plik stronicowania
    przez co dysk jest bardziej obciążany.
    A to z kolei drastycznie wpływa na wydajność, ponieważ dysk twardy jest znacznie wolniejszy od pamięci ram.
    Czy podczas wolnej pracy systemu świeci się nieustannie kontrolka od stanu pracy dyku?

    Napisz dokładniej co to znaczy, że wolno działa i po jakiej czynności występuje ten problem.
    Wolno otwierają się programy lub czy wolno otwierają się strony internetowe.

    Sprawdź także jaka jest sytuacja w trybie awaryjnym z obsługa sieci.

    W dzienniku zdarzeń występuje częsty błąd:

    Code:
    Error: (10/23/2015 09:59:39 AM) (Source: WinMgmt) (EventID: 10) (User: ) 
    
    Description: //./root/CIMV2SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 990x80041003


    Pobierz Fixa z tej strony i uruchom - > Link ( przycisk pobierz )

    0
  • #15 28 Paź 2015 21:29
    wtkp
    Poziom 5  

    Fix z pobrany i uruchomiony (przetworzony) i co dalej?
    AVG odinstalowany.

    Odnośnie problemu, to długie włączanie się laptopa;
    Długie włączanie się przeglądarki (Google Chrome);
    Długie włączanie się programów na laptopie;
    Długie wyłącznie się komputera.

    Daję zdjęcia z Menadżera.

    Po odinstalowywaniu AVG jest lepiej.

    Mam też pytanie odnośnie programu Slimdrives - czy mogę tym pobrać sterowniki, bo program znalazł mi kilka?

    0
  • #16 29 Paź 2015 07:58
    Montrres
    Poziom 21  

    wtkp napisał:
    Mam też pytanie odnośnie programu Slimdrives: czy mogę tym pobrać sterowniki, bo program znalazł mi kilka?


    Absolutnie nie! Odradzam wszelkie "szukajki sterowników".
    Pokaż wszystkie procesy. Ja na własnym sprzęcie przekonałem się że duże zużycie RAM to na 99% aktualizacje. Wszystkie sprzęty z Win 7 robiły dokładnie to samo po zainstalowaniu systemu.
    Sprawdź proszę jak pisałem wcześniej czy nie masz w tle aktualizacji.

    0
  • #17 29 Paź 2015 09:01
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    wtkp napisał:
    Mam też pytanie odnośnie programu Slimdrives - czy mogę tym pobrać sterowniki, bo program znalazł mi kilka?

    Pokaż zrzut z Menadżera Urządzeń.

    Podaj identyfikatory tych ewentualnych sterowników, przy których masz żółte wykrzykniki.

    Brak sterowników tłumaczyłby wymienione przez Ciebie problemy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
    wtkp napisał:
    zainstalowałem sam Windowsa 7

    32bit czy 64Bit?

    0
  • #18 29 Paź 2015 10:25
    marcin878787
    Poziom 19  

    Nie odpowiedziałeś na wszystkie moje pytanie.
    -Czy podczas uruchamiania systemu lub programów świeci się ciągle kontrolka od stanu pracy dysku?

    swiercm napisał jak się wyszukuje sterowniki do nieznanych urządzeń, a utomaty typu slimdrivers omijaj z daleka.

    0
  • #20 29 Paź 2015 11:39
    marcin878787
    Poziom 19  

    willyvmm Procesor użyty w tym komputerze to: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz ( Zapis z logu Addition.txt )

    Autor tematu już wspomniał, że zainstalował wszystkie sterowniki ze strony producenta.
    Można jeszcze sprawdzić czy w managerze urządzeń ( w pole wyszukiwanie menu start wpisać devmgmt.msc [ enter ] ) nie ma żółtych wykrzytników.

    wtkp odpowiedz na pytanie z postu 18

    0
  • #21 29 Paź 2015 18:57
    wtkp
    Poziom 5  

    A więc od początku ( dopiero teraz bo po pracy jestem ;-) )


    Aktualizację w tle jak chodzi o Windows Update to mam wyłączone na nigdy.Jak sprawdzić inne ?

    Żółte wykrzykniki w menadżer urządzeń mm przy Kontroler PCI simple communications
    Dałem wyszukaj i zainstaluj. Udało się.I daję zdjęcie tego już po aktualizacji sterownika.

    Windows Home premium 64bit

    Czy podczas uruchamiania programów , laptopa świeci się kontrolka a gdzie ona jest?
    Ja mam tylko 2 małe z przodu lenovo g50-80 jedna od zasilania druga.
    Świeci się cały czas jak tylko kline przycisk pover w laptopie świecie się jak zamknę włączony komputer.
    W drugim g500s mam to samo.

    Nie wiem czy o to chodzi.

    Wiem że dla was to wszystko łatwe i proste ale dal mnie tragedia, zrobienie prostych czynności.
    :-)

    0
  • #22 29 Paź 2015 21:35
    marcin878787
    Poziom 19  

    Czy opisywane problemy zaczęły się zaraz po instalacji sterowników?

    Podsumujmy fakty:

    - użycie cpu i ram jest ok, a więc to nie to powoduje problem.
    - dysk ( nowy ) jest najprawdopodobniej ok. lecz można jeszcze wykonać jego benchmark przy użyciu hd tune w trybie awaryjnym aby mieć pewność.
    - sterowniki zainstalowane lecz nie ma pewności czy któryś z nich powoduje przedstawionych problemów.

    0
  • #23 02 Lis 2015 20:12
    wtkp
    Poziom 5  

    Jak kupiłem to od razu zainstalowałem windowsa 7
    I sterowniki
    Niektóre miały jakieś błędy nie wiem co to było.
    Instalowałem podstawowe programy, antivirusa i wtedy się zaczęło.

    0
  • #24 02 Lis 2015 21:49
    marcin878787
    Poziom 19  

    A więc możliwe jest, że to jakiś program powoduje twój problem.
    Sprawdź jeszcze jaka jest sytuacja w trybie awaryjnym z obsługą sieci.

    0