Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska

czoperus1 15 Oct 2015 19:45 15825 19
    czoperus1
    Level 10  
    Witam.
    Rozpadło się łożysko przy turbince. Oficjalnie cały silnik do wymiany. Lecz może któraś "złota rączka" wymieniła takie łożysko i zdradzi sekret. Podstawową sprawą jest, że turbinki nie można zdjąć. Proszę o pomoc.

Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyskaZelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska
    czoperus1
    Level 10  
    Niestety nie udało się, bez szkód wyciągnąć wirnika. Obudowa pękła. Ma może ktoś do oddania spalony silnik aby obudowę wyciągnąć nawet niszcząc wirnik. albo turbinę?

Próba wybijania.

czoperus1
    Level 10  
    Odkurzacz naprawiony.
    Łożyska wymienione na nowe. Kupiłem w serwisie AGD silnik za 10 zł. Oczywiście uszkodzony, oczywiście łożysko również padnięte, lecz potrzeba mi było obudowę i nauczony doświadczeniem nie chciałem wybijać tylko szwagier poddał pomysł na ściągacz.
    Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska

drugie zdj. to nowy ściągacz bo w pierwszym nie wytrzymała podkładka.

czoperus1
    Level 10  
    Oba łożyska są takie same. Ja najzwyklejsze, średnia półka cenowa. Działa do dnia dzisiejszego.
    dejfit
    Level 21  
    Szpec, któremu to oddałem już pozamiatał turbiną, podstawą i czym się dało :) Wszystko na złom. Cały czas się zastanawiam czy ten odkurzacz w ogóle reanimować. Silnik Domel znalazłem w rozwiązaniach rzekomo przemysłowych za 3500zł :) Komedia. Napisz mi na pw w jakim serwisie(miasto,nazwa) dostałeś używkę.
    czoperus1
    Level 10  
    Ja kupiłem w Krośnie, pierwszy lepszy jaki znalazłem.Mieli wtedy jak widziałem kilka takich odkurzaczy w naprawie, typowe dla tych silników to lecące łoźyska. Dałem 10 zł . Dwa razy się pytał czy aby na pewno chcę uszkodzony :)
    Wszystkie naprawy zostały przeprowadzone domowymi środkami.
    Całkowity koszt to ok 18 zł + flaszka wypita ze szwagrem w podziękowaniu za pomoc :)
    jarobanie
    Level 1  
    Jak mocny silnik można tam wstawić do tego odkurzacza?? Może ktoś podeślę mi jakieś linki. Chodzi mi o stronę gdzie można zamówić taki silnik. Na allegro znalazłem pasujący za jakieś 160zł.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    dejfit
    Level 21  
    marianek70 wrote:
    Ja wycisnąłem je za pomocą prasy ,ale myślę że uderzenie dobrym młotem też by swoje zrobiło.

Bez młota to ch*j a nie robota. Daj spokój. Oddałem do speca walnął młotem i się wszystko rozsypało. Na zdjęciach kulturalnie. Bez tłuczenia - ściągacz albo prasa.
    Z czego ta podkładka bordowa jest zrobiona?
    Anonymous
    Level 1  
    dejfit
    Level 21  
    Wymieniłem silnik na nowy, popsułem zwijacz i tak leży od roku i nie chce mi się tego rozkręcać. Orientujesz się czy da jakoś sprężynę tego zwijacza naciągnąć? Na pewno go mechanicznie nie uszkodziłem. Nie zwija przewodu do końca w każdym razie :/
    Anonymous
    Level 1  
    czoperus1
    Level 10  
    Powtórka z rozrywki....

Łożysko wytrzymało 3,5 roku... oraz 2 lata temu całkowity remont mieszkania.

Tym razem kłopoty sprawiało to że poprzednim razem skleiłem obudowę bardzo solidnie... i nóżki musiałem rozwiercić.
    Zamontowałem na śrubkach :) Jeśli będzie jeszcze jeden raz to będę rozkręcał a nie rozrywał.

Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska Zelmer Aquawelt 919.0 ST - Silnik - wymiana łożyska
    Anonymous
    Level 1  
    czoperus1
    Level 10  
    Za drugim razem największy problem stanowiło to, że mocno skleiłem obudowę, musiałem rozwiercać nóżki które łączą te dwie części. W zamian zamontowałem na śrubkach. Na razie odkurzacz działa, łożysko miałem tylko górne, dolne jest okej po tylu latach. A łożyska to średnia półka cenowa.
    Anonymous
    Level 1