Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Auraton 2030RTH - jak wymeldować regulator z odbiornika

lamcpp 15 Oct 2015 20:29 1365 7
    lamcpp
    Level 12  
    Posiadam regulator temeperatury Auraton 2030RTH podłączony bezprzewodowo do pieca Viessmann Vitopend 100.
    Ostatnio regulator zachowuje się dziwnie, po włączeniu go Auraton czeka około godziny zanim załączy piec. I tak w kółko. Pomyślałem więc by wymeldować regulator i zameldować go jeszcze raz.

Z racji braku wiedzy wyrzuciłem dwa "bolce", które służą do wymeldowania regulatora z odbiornika. Czym można je zastąpić? tzn. potrzebuję czegoś czym mógłbym wymeldować regulator.
    I jeszcze kwestia pieca - w miejscu podłączenia Auratona w piecu wcześniej była zworka, czym można by było ją zastąpić (ją niestety też również wyrzuciłem)
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    wymieniłeś baterie?
    tak od nowości czy niedawna?

1. . Kojarzenie regulatora 2030 RTH z odbiornikiem
    RTH inicjowane jest naciśnięciem lewego
    przycisku kojarzenia (zielony trójkąt - ) na
    odbiorniku RTH i przytrzymaniem przez co
    najmniej 2 s., do momentu aż dioda LED zacznie
    migać na zielono, wtedy zwalniamy przycisk.

2. Aby zewrzeć użyj kabla.
    wymieniłeś baterie?
    lamcpp
    Level 12  
    Tak baterie są całkiem nowe - dzisiaj wymieniane.
    Tak się dzieje od niedawna (od kilku tygodni - odkąd uruchomiłem pierwszy raz piec w tym sezonie)
    Po ponownym skojarzeniu regulatora i odbiornika wygląda jakby auraton nie komunikował się z piecem, piec ustawiony na kropce, na Auratonie dałem zamrożeniowy (aby piec się nie załączył) i niestety się załączył... :(
    mitsurugi
    Level 25  
    Być możliwe, że któryś z twoich sąsiadów używa takiego samego Auratona i kiedy jego sterownik wysyła sygnał grzania twój wyłącza piec i odwrotnie. Miałem taki przypadek.
    Spróbuj zmienić częstotliwość komunikacji sterownika z odbiornikiem RTH.
    bro2004
    Level 29  
    W tym regulatorze nie zmienia się częstotliwości pracy.
    Wpisz w google "auraton 2030 instrukcja", ściągnij ją. Wymelduj urządzenia, zamelduj. Nie podziała to zrób master reset. Znowu wymelduj i zamelduj. Nie podziała to odsyłaj do producenta. Bardzo dużo ich wysłałem na gwarancji, bo traciły połączenie i nie udawało się nic z tym zrobić z poziomu "użytkownika"

by kocioł chodził bez regulatora stwórz mostek z kawałka przewodu...
    lamcpp
    Level 12  
    A w jaki sposób zewrzeć kabel aby działało po staremu czyli sam piec bez regulatora, do których zworek podłączyć kabel?
    Ps. Auraton oddałem na reklamację
  • Helpful post
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Zworka między przyłącze 1 oraz L.

Dodano po 2 [minuty]:

Prawdziwie dla wersji kotła WH1D oraz WH1B :D
    lamcpp
    Level 12  
    Użyłem zworki zrobionej ze zwykłego kabla