Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jakie uprawnienia powinienem, aby otworzyc firmę elektr. 1-os

leymann 16 Paź 2015 11:21 2133 34
  • #1 16 Paź 2015 11:21
    leymann
    Poziom 9  

    Witam, mama 25 lat, z uwagi tego, że jestem po technikum elektronicznym, a także znam się na robieniu instalacji elektrycznych (sam robiłem u siebie w domu/garażu/piwnicy instalację elektryczną z powodzeniem), naprawie komputerów, a także przy okazji wykonywania w/w instalacji wyposażyłem się w narzędzia do tego potrzebne(młoty, wiertarki, szlifierki, miernik, maszynki do glazury, spawarki i wiele innych), mogę śmiało stwierdzić, że mógłbym spróbować swoich sił otwierając firmę elektryczną i dorabiać sobie po pracy, na jakichś drobnych zleceniach. Ale na sam początek chciałbym zrobić rozeznanie, jakie musiał bym posiadać uprawnienia do wymiany instalacji elektrycznych na nowe, przeróbek instalacji elektrycznych i do projektowania nowych instalacji elektrycznych? Czy SEP do 1kV eksploatacyjne i dozorowe mi wystarczy? Dodam, że w technikum udało mi się wyrobić uprawnienia SEP E, ale niestety straciły już ważność.

    Pozdrawiam

    0 29
  • #2 16 Paź 2015 12:01
    waski78
    Poziom 16  

    Spójrz do swojego starego świadectwa - masz tam napisane co możesz (mogłeś) robić. Na początek to musisz je odnowić. Co do reszty to wiertarka, szlifierka i miernik (zwykły multimetr czy chociaż pętli zwarcia ?) to za mało. Przede wszystkim liczy się co się ma "pod czapką" i doświadczenie. Poza tym na zrobione prace trzeba wystawić papier po uprzednim wykonaniu pomiarów (na które tez musisz mieć adnotację w świadectwie kwalifikacyjnym).
    Podobny temat - tutaj.

    0
  • #3 16 Paź 2015 13:46
    leymann
    Poziom 9  

    W tamtym temacie pytanie pada typowo o uprawnienia projektowe.
    A proszę mi jeszcze powiedzieć, jak nazywają się te uprawnienia do wykonywania pomiarów? Pytanie, czy mając uprawnienia SEP 1kV E będę mógł zrobić nową instalację elektryczną bez projektu, tylko i wyłącznie w oparciu o moją "wizję", czy trzeba mieć na takie rzeczy projekt? Bo rozumiem, że wymiana starej instalacji na nową to na takie coś nie trzeba mieć projektu, ponieważ jest to istniejąca już instalacja, mam racje?

    0
  • #4 16 Paź 2015 14:19
    waski78
    Poziom 16  

    leymann napisał:
    W tamtym temacie pytanie pada typowo o uprawnienia projektowe.

    no przecież sam pisałeś:
    leymann napisał:
    do projektowania nowych instalacji elektrycznych?


    leymann napisał:
    jak nazywają się te uprawnienia do wykonywania pomiarów?


    waski78 napisał:
    pomiarów (na które tez musisz mieć adnotację w świadectwie kwalifikacyjnym).


    leymann napisał:
    Pytanie, czy mając uprawnienia SEP 1kV E będę mógł zrobić nową instalację elektryczną bez projektu, tylko i wyłącznie w oparciu o moją "wizję", czy trzeba mieć na takie rzeczy projekt?

    Projekt powinien być bo wtedy zwykle nie ma żadnych wątpliwości jak wykonać instalację (przekroje, zabezpieczenia itp. - szczególnie jeśli to obiekt przemysłowy lub użyteczności publicznej )
    Wiem, że moderator może mi dać po głowie za to, ale napiszę - w domkach jednorodzinnych widziałem, że elektrycy "jadą na pałę" tzn bez projektu, wg widzimisie klienta. I o ile są to fachowcy z długoletnim doświadczeniem to jeszcze mały problem, ale zdarzają się i tacy co zrobią nieświadomemu klientowi obwody gniazd przekrojem 1,5mm2, zabezpieczą B13 lub B10 - a potem klient się dziwi, że jak podłączy żelazko i coś jeszcze to mu bezpiecznik zrzuca. O "wieszaniu" całej chałupy na jednym RCD 3f nie wspominam, albo FR-rze czteropolowym. Jakby był projekt to wiadomo, że będzie OK a jak nie to kto za to odpowiada.
    Jak wszędzie.
    waski78 napisał:
    liczy się co się ma "pod czapką" i doświadczenie.

    0
  • #5 16 Paź 2015 14:45
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    waski78 napisał:
    Projekt powinien być bo wtedy zwykle nie ma żadnych wątpliwości jak wykonać instalację (przekroje, zabezpieczenia itp. - szczególnie jeśli to obiekt przemysłowy lub użyteczności publicznej )

    Ustawa Prawo Budowlane nakłada obowiązek posiadania projektu.
    Nie ma czegoś takiego: Robię po swojemu a jak wyjdzie to wyjdzie.
    Tzn. jest takie coś ale niezgodne z przepisami.
    Pół biedy jak robi to doświadczony elektryk który "wie co i jak" i zostawi jakąś dokumentację powykonawczą.

    leymann napisał:
    sam robiłem u siebie w domu/garażu/piwnicy instalację elektryczną z powodzeniem

    To nie jest żadne potwierdzenie "powodzenia". Skąd kolega wie, że jest dobrze? Bo działa? serio pytam.

    leymann napisał:
    Ale na sam początek chciałbym zrobić rozeznanie, jakie musiał bym posiadać uprawnienia do wymiany instalacji elektrycznych na nowe, przeróbek instalacji elektrycznych i do projektowania nowych instalacji elektrycznych?

    Uprawnienia budowlane z zakresie projektowania. Dodatkowo świadectwo (nie uprawnienia) kwalifikacji w zakresie eksploatacji i dozoru (dozór do pomiarów).
    Przeczyta kolega ustawę prawo budowlane (najlepiej: samodzielne funkcje techniczne).

    leymann napisał:
    Bo rozumiem, że wymiana starej instalacji na nową to na takie coś nie trzeba mieć projektu, ponieważ jest to istniejąca już instalacja, mam racje?

    Jeżeli robi kolega 1:1 to robi na podstawie "starego projektu". Jeżeli wymienia na nową, to musi mieć nowy projekt.

    Wyobraża sobie kolega wymianę podwozia z numerem seryjnym na inny bez zmiany zapisów w dowodzie rejestracyjnym/karcie pojazdu?

    0
  • #6 16 Paź 2015 14:58
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    waski78 napisał:
    Wiem, że moderator może mi dać po głowie za to, ale napiszę - w domkach jednorodzinnych widziałem, że elektrycy "jadą na pałę" tzn bez projektu, wg widzimisie klienta. I o ile są to fachowcy z długoletnim doświadczeniem to jeszcze mały problem, ale zdarzają się i tacy co zrobią nieświadomemu klientowi obwody gniazd przekrojem 1,5mm2, zabezpieczą B13 lub B10 - a potem klient się dziwi, że jak podłączy żelazko i coś jeszcze to mu bezpiecznik zrzuca. O "wieszaniu" całej chałupy na jednym RCD 3f nie wspominam, albo FR-rze czteropolowym. Jakby był projekt to wiadomo, że będzie OK a jak nie to kto za to odpowiada.
    Znam to z autopsji ale od drugiej strony. Moim zdaniem to młodzi są bardziej na bieżąco, w szkole przynajmniej ich uczą jakichś aktualnych przepisów. Ze starszymi fachowcami mam do czynienia na codzień. Jedno im powiem, drugie zrobią.
    Żeby było śmiesznie, tym tygodniu jeden szef wyjechał do mnie z jakąś tabelką z obciążalnością prądową przewodów - w tabelce były m.in. przekroje 0,75, 1, 1,5, 2,5 ... dla przewodów AL. CU. Wyśmiałem chłopa od razu przy drugim szefie i pracownikach - kurde, przecież przewodów AL nie ma, są kable ale ich stosowanie zaczyna się od 16mm2 a w tabelce chłop wrzucił ww. przekroje. Poza tym co z innymi warunkami doboru przewodów i kabli oraz sposobem ich ułożenia?

    Co do autora tematu to musisz posiadać wiedzę teoretyczną jak i praktyczną potwierdzoną kwalifikacjami (świadectwo kwalifikacji grupy G1 - eksploatacja i dozór, ewentualnie pomiary). Poza tym musisz mieś dobrą księgową lub osobę która będzie prowadziła księgowość za Cb - koniecznie papiery musi mieć u siebie żeby US, PIP nie zasiedzieli Ci się w domu.

    0
  • #7 16 Paź 2015 15:06
    waski78
    Poziom 16  

    kozi966 napisał:
    Ustawa Prawo Budowlane nakłada obowiązek posiadania projektu.

    To dlaczego mało kto przy mieszkaniówce tego przestrzega? Z autopsji - osiedle 14 domów, elektryk przychodzi i pyta każdego gdzie chce gniazdo, punkt świetlny itp. i "jedzie z koksem" - bez żadnych projektów. I to nie tylko tam, ale i wszędzie.

    0
  • #8 16 Paź 2015 15:24
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    waski78 napisał:
    To dlaczego mało kto przy mieszkaniówce tego przestrzega?

    Bo nie interesują ich konsekwencję i nie znają prawa.
    Wszystko jest cacy do czasu tragedii.
    Żyją ci ludzie w przekonaniu, że tego nigdy nikt nie wymagał a nagle jak chce tego ubezpieczyciel (bo zalało dom, bo spalił się dom, bo..) to nie ma. Nie ma też ubezpieczenia.
    Kogoś zabije pożar, to bez dokumentów "zwali się" na instalację elektryczną (strażak pierwsze co mówi, to że wina instalacji).
    itd.
    I jest TANIEJ.

    0
  • #9 16 Paź 2015 19:59
    Akrzy74
    Poziom 39  

    Tak abstrahując...

    leymann napisał:
    Czy SEP do 1kV eksploatacyjne i dozorowe mi wystarczy?

    Takie coś nie istnieje!
    leymann napisał:
    sam robiłem u siebie w domu/garażu/piwnicy instalację elektryczną z powodzeniem

    Czy może kolega przedstawić choćby odręczny schemat instalacji i zdjęcie rozdzielnicy? :)

    Pozdrawiam.

    1
  • #10 17 Paź 2015 13:57
    CYRUS2
    Poziom 35  

    Kolego Akrzy -za socjalizmu do roboty wymagana była praktyka zawodowa.
    Załatwienie papierów nie stanowi problemu.

    0
  • #11 17 Paź 2015 15:25
    pawel3410
    Poziom 5  

    Należałoby na forum wypracować jeden punkt widzenia odnośnie projektu, bo jeżeli jest wymagany, to duża część porad udzielanych na forum powinna być legitymowana uprawnieniami projektowymi.

    0
  • #12 17 Paź 2015 15:53
    CYRUS2
    Poziom 35  

    pawel3410 napisał:
    Należałoby na forum wypracować jeden punkt widzenia odnośnie projektu, bo jeżeli jest wymagany, to duża część porad udzielanych na forum powinna być legitymowana uprawnieniami projektowymi.
    Projektant nic nie pomoże bez wizji lokalnej i wiedzy o całości.
    Bardziej sie liczy doświadczenie, a nie uprawnienia projektowe.
    Kolego -to tylko porady, wyjaśnienie wątpliwości.
    Nie są to wyroki Sądu.
    Decyzje podejmuje autor tematu.

    1
  • #13 17 Paź 2015 18:53
    waski78
    Poziom 16  

    Jeśli autor tematu chce otworzyć 1-os. firmę elektryczną to co ma zrobić przychodząc do klienta domu jeśli ten nie ma żadnego projektu? Powiedzieć - "bez projektu ani rusz, nie biorę" ? Wydaje mi si się, że w takim przypadku szybko zakończyłby swą działalność - przynajmniej na początku. Jestem ciekaw co koledzy którzy robią instalacje w domkach robią w takim przypadku. Zawsze wasi klienci - szczególnie osoby prywatne - mają projekty ? Nie wierzę.

    0
  • #14 17 Paź 2015 19:29
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    waski78 napisał:
    Jeśli autor tematu chce otworzyć 1-os. firmę elektryczną to co ma zrobić przychodząc do klienta domu jeśli ten nie ma żadnego projektu? Powiedzieć - "bez projektu ani rusz, nie biorę" ? Wydaje mi si się, że w takim przypadku szybko zakończyłby swą działalność - przynajmniej na początku. Jestem ciekaw co koledzy którzy robią instalacje w domkach robią w takim przypadku. Zawsze wasi klienci - szczególnie osoby prywatne - mają projekty ? Nie wierzę.


    Co innego przyjechać na naprawę a co innego robić bez projektu.
    Naprawiasz coś co istnieje, nie ważne czy jest projekt, pomimo, że jest trochę trudniej (czasem).
    Natomiast jak przyjedziesz "pomiarować" to albo dodatkowa kasa za inwentaryzację (odtworzenie projektu) albo lecisz z tym co masz i w uwagach zapisujesz, że nie otrzymałeś projektu celem weryfikacji.
    Wszystko się da zrobić, kwestia tylko za jaką cenę i jaką odpowiedzialność.
    To nie elektryk ma się martwić o projekt tylko właściciel.

    0
  • #15 17 Paź 2015 19:58
    CYRUS2
    Poziom 35  

    [quote="kozi966"]

    waski78 napisał:
    Powiedzieć - "bez projektu ani rusz, nie biorę" ? Wydaje mi si się, że w takim przypadku szybko zakończyłby swą działalność
    Podzielam twoje zdanie.
    kozi966 napisał:
    Natomiast jak przyjedziesz "pomiarować" to albo dodatkowa kasa za inwentaryzację (odtworzenie projektu)
    Na początek wołasz dodatkowej kasy ? Zejdź na ziemię.
    kozi966 napisał:
    albo lecisz z tym co masz i w uwagach zapisujesz, że nie otrzymałeś projektu celem weryfikacji.
    Co chcesz weryfikować z projektem na pomiarach ?
    Tak naprawdę stajesz na robocie i kombinujesz z czym masz do czynienia.
    Inaczej "wolna amerykanka".

    0
  • #16 17 Paź 2015 20:19
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    CYRUS2 napisał:
    Tak naprawdę stajesz na robocie i kombinujesz z czym masz do czynienia.

    80% przypadków w mieszkaniówce.
    CYRUS2 napisał:
    Co chcesz weryfikować z projektem na pomiarach ?

    Co, gdzie, jak, wszystko. Od tego się pomiary zaczyna. Inna sprawa, że przeważnie nie ma.
    CYRUS2 napisał:
    Na początek wołasz dodatkowej kasy ? Zejdź na ziemię.

    A widzisz tam, w moim poście, że coś na początek wołam?

    0
  • #17 17 Paź 2015 20:57
    CYRUS2
    Poziom 35  

    CYRUS2 napisał:
    Na początek wołasz dodatkowej kasy ? Zejdź na ziemię.
    kozi966 napisał:
    A widzisz tam, w moim poście, że coś na początek wołam?

    kozi966 napisał:
    Natomiast jak przyjedziesz "pomiarować" to albo dodatkowa kasa za inwentaryzację (odtworzenie projektu) albo lecisz z tym co masz

    Albo,albo......... Czyli przed robotą .
    Zalecasz takie postępowanie mlodemu.

    0
  • #18 17 Paź 2015 22:53
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    CYRUS2 napisał:
    Zalecasz takie postępowanie mlodemu.

    Za coś trzeba brać pieniądze, za darmo tam nie idzie. Im więcej opcji zaproponuje tym większą ma szanse na zarobek.

    0
  • #19 18 Paź 2015 08:23
    waski78
    Poziom 16  

    Żeby cokolwiek proponował (sensownego) najpierw musi mieć doświadczenie. On dopiero chce zacząć więc roboty bez projektu będą dla niego trudniejsze. Nie wiemy czy autor przynajmniej wie jakie zabezpieczenia do jakich przewodów, zna rodzaje sieci itp. Jeśli ma takie podstawowe braki to nic mu nie pomoże (w pierwszym swym poście opisał swoje doświadczenie). Jak popracuje trochę jako pomocnik elektryka to będzie wiedział co po pewnym czasie robić samodzielnie a czego bez projektu się nie tykać ("bo może być ślisko").
    Jak będzie zaczynał to prawdopodobnie od mieszkaniówki - tam projektów nie ma. Będzie sam musiał wiedzieć co zaproponować klientowi (osobne obwody na pralkę, lodówkę) i jak to wykonać (przekroje, zabezpieczenia, optymalna ilość RCD ilość itp). Bez zdobycia wcześniej min. wiedzy i doświadczenia daleko nie zajedzie.

    0
  • #20 19 Paź 2015 16:39
    leymann
    Poziom 9  

    Widzę, że wywiązała się niezła dyskusja, właśnie na tym mi zależało. Jeśli już miałbym zacząć działalność to tak jak ktoś tam wspomniał, raczej zacząłbym od mieszkań, bo tam raczej nie ma projektu, a i instalacja nie jest skomplikowana.

    Jeśli chodzi o instalacje, którą robiłem u siebie to wiadomo gniazdka 3x2,5mm2, oświetlenie 2x1,5mm2, od głównego bezpiecznika do skrzynki 3x4mm2, ogólnie elektryk, który zakładał mi skrzynkę z licznikiem, był pod wrażeniem, że takie przekroje dobre były kładzione, bo jak chodzi zakładać liczniki to ludzie głównie mają 1,5mm2 do wszystkiego. Z zabezpieczeń to wiadomo różnicówka jedna na wszystkie obwody ( ponieważ mieszkanie ma 33m2, więc jedna wystarczy), a osobno dla każdego obwodu:
    1. Światło,
    2. Kuchnia,
    3. Łazienka
    4. Pokój
    5. Lodówka
    6. Ogród
    obliczałem obciążenie i dobierałem zwykłe "eski" biorąc pod uwagę moc urządzeń podpiętych w poszczególnych obwodach + jakiś tam zapas 10%. Jak do tej pory wszystko działa i nic się nie dzieje.
    Jestem osobą, która robi porządnie, albo wcale. Dlatego też chcę się dowiedzieć od Was, jako doświadczonych elektryków co i jak.

    0
  • #21 19 Paź 2015 17:18
    masonry
    Poziom 29  

    leymann napisał:
    oświetlenie 2x1,5mm2

    To wielki błąd.
    S postu nie wynika więc dopytam:
    1. czy kolega ma włączniki oświetlenia "świecznikowe" jeżeli tak to jaki przewód kolega ułożył między włącznikiem a lampą?
    2. jakie obwody są podłączone pod RCD, czy tylko gniazda czy oświetlenie również?

    0
  • #22 19 Paź 2015 17:43
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka

    leymann napisał:

    Jeśli chodzi o instalacje, którą robiłem u siebie to wiadomo gniazdka 3x2,5mm2, oświetlenie 2x1,5mm2,

    2x1,5mm2? Na wstępie dyskwalifikacja.
    Na oświetlenie daje się 3x1,5mm² lub 4x1,5mm².
    leymann napisał:
    ogólnie elektryk, który zakładał mi skrzynkę z licznikiem, był pod wrażeniem, że takie przekroje dobre były kładzione, bo jak chodzi zakładać liczniki to ludzie głównie mają 1,5mm2 do wszystkiego.

    Nie rozśmieszaj elektryków.

    leymann napisał:
    Z zabezpieczeń to wiadomo różnicówka jedna na wszystkie obwody ( ponieważ mieszkanie ma 33m2, więc jedna wystarczy), a osobno dla każdego obwodu:
    1. Światło,
    2. Kuchnia,
    3. Łazienka
    4. Pokój
    5. Lodówka
    6. Ogród

    Brakuje wyodrębnionych obwodów do urządzeń powyżej 2kW (zmywarka, pralka, piekarnik). Ciekawe czy jest wyłącznik główny.

    leymann napisał:
    obliczałem obciążenie i dobierałem zwykłe "eski" biorąc pod uwagę moc urządzeń podpiętych w poszczególnych obwodach + jakiś tam zapas 10%.

    Całkowicie źle. Guzik obliczyłeś, Twoje "eski" mają chronić instalacje (przewody), a nie urządzenia! Od zabezpieczania urządzeń jest producent.

    leymann napisał:
    Jak do tej pory wszystko działa i nic się nie dzieje.
    Jestem osobą, która robi porządnie, albo wcale. Dlatego też chcę się dowiedzieć od Was, jako doświadczonych elektryków co i jak.

    Skąd wiesz, że jest porządnie? Bo nic się nie dzieje?

    0
  • #23 19 Paź 2015 17:55
    CYRUS2
    Poziom 35  

    leymann napisał:
    6. Ogród.
    Wynika z tego że robi domek -nie kawalerkę.
    Domek to dla ciebie kolego za wysoka poprzeczka.

    Taki mamy ustrój - = rynek weryfikuje niedouczonego.
    Weryfikacja rynkowa = najważnejsze tanio.

    0
  • #24 20 Paź 2015 09:50
    leymann
    Poziom 9  

    Włączniki oświetlenia są zwykłe, a obwód oświetlenia naturalnie jest poza RCD.

    Dlaczego na oświetlenie daje się 3x1,5mm2 lub 4x1,5mm2 nie widzę tutaj sensu kładzenia takiej ilości przewodów, chyba, że są włączniki schodowe, krzyżowe.

    Przekazuje tylko co powiedział mi elektryk z uprawnieniami do montażu skrzynek z licznikami, bo tego już sam nie mogłem zrobić i musiałem skorzystać z pomocy osoby z uprawnieniami.

    Wyłącznik główny jest

    Jeśli chodzi o urządzenia powyżej 2 kW, przyznam szczerze, że nie wiem dlaczego takie obwody miałyby powstać ( domyślam się, że dla tych obwodów powinien być zwiększony przekrój przewodów), ale dodam, że nawet takiego nie posiadam, największą moc miał piekarnik 1800W przy włączonych 2 grzałkach.


    Wiem, że esko mają chronić instalację, a nie urządzenia, ale jakbym dał wszędzie bezpieczniki np. 10A ( bo są najtańsze) to tak jak już ktoś wspomniał w temacie, przy pierwszym lepszym załączeniu piekarnika i zmywarki wywalałoby mi bezpieczniki co chwila.

    Wiem, że porządnie, bo się do tego przykładałem, przewody są obrobione, pomocowane w bruzdach uchwytami, połączenia są pewne, no nie wiem, co tu jeszcze można powiedzieć o instalacji. Największą dla mnie pochwałą jest opinia elektryka, który zakładał skrzynkę, bo oglądał instalację, jak jeszcze nie była zatynkowana i pytałem się go ile by wziął za taka instalację (mieszkanie 33m2) to powiedział, że około 7 tys zł, natomiast ja na same materiały wydałem około 1800 zł.

    Nie jest to domek, a prywatna kamienica około 400 m2, ja robiłem sobie instalację w swoim mieszkaniu, które ma połączenie w ogrodem, dlatego w obwodzie jest ogród, a na wymianę instalacji zdecydowałem się dlatego, że w ścianach zobaczyłem aluminiowe przewody w izolacji sznurkowej, co mnie przeraziło, a i co najlepsze, przy wykuwaniu starej instalacji, ktoś zrobił sobie uziemienie łącząc przewód z rurką z gazu :) nie wspominając już o tajemniczym gniazdku, w którym zawsze był prąd, a jak się potem okazało, było to gniazdko podłączone do instalacji sąsiada, które rzecz jasna zlikwidowałem. A i teraz mi się jeszcze przypomniało, że musiałem zrobić punkt zerujący dla różnicówki, wbijając pręt o dł. 2,5m w ziemię.
    Podobne instalacje "prowizorki", czyli pooplatane o gwożdzie, o rurki wodociągowe, gazowe, bez puszek, tylko na wiszących kostkach, zastałem w piwnicach i w garażu. Dlatego zdecydowałem się na wymianę tych instalacji na własny koszt i zrobiłem wszystko tak jak powinno być, czyli, puszki natynkowe, przewody prowadzone w peszlu, mocowane uchwytami, a nie owinięte o gwoździe i rury. Wymieniłem bezpieczniki korkowe na eski, co ciekawe kiedyś dawali bezpieczniki na fazie i na neutralnym.

    0
  • #25 20 Paź 2015 12:20
    waski78
    Poziom 16  

    leymann napisał:
    Dlaczego na oświetlenie daje się 3x1,5mm2 lub 4x1,5mm2 nie widzę tutaj sensu kładzenia takiej ilości przewodów

    Wiesz co to jest urządzenie w I klasie ochronności ???
    Wiesz do czego może służyć włącznik dwusekcyjny ???
    Nie widzisz sensu bo na pewno tego nie wiesz. A taki brak wiedzy może być śmiertelnie niebezpieczny.

    On tez podłączył dwoma przewodami - nie widział sensu kładzenia takiej ilości przewodów tutaj.

    0
  • #26 20 Paź 2015 12:45
    leymann
    Poziom 9  

    Akurat wiem, co to urządzenie w I klasie ochronności i wiem, że w takiej instalacji należy położyć wtedy minimum 3 przewody, natomiast dla oświetlenia nie widzę sensu, ponieważ żarówki, nie maja jako tako obudowy, która mogłaby przewodzić prąd, z tego też powodu, dla instalacji oświetlenia użyłem tylko 2 przewodów.

    Włącznik dwusekcyjny - przyznam, że nie wiem co to jest.

    Myślę, ze rozmowa co prawda odbiegła trochę od tematu, ale pozwoliła mi nakreślić sprawę związaną z rozpoczęciem działalności w tej dziedzinie i uspokoję Was, chyba póki co wstrzymam się z dalszymi krokami.

    0
  • #27 20 Paź 2015 13:14
    waski78
    Poziom 16  

    leymann napisał:
    natomiast dla oświetlenia nie widzę sensu, ponieważ żarówki, nie maja jako tako obudowy, która mogłaby przewodzić prąd, z tego też powodu, dla instalacji oświetlenia użyłem tylko 2 przewodów.

    A żarówki do czego wkręcasz ?
    O oprawach oświetleniowych w I klasie też nie słyszałeś ?
    leymann napisał:
    Włącznik dwusekcyjny - przyznam, że nie wiem co to jest.

    może źle sie wyraziłem - łącznik dwugrupowy świecznikowy. Ile do niego przewodów potrzeba ? Jak chcesz pracować jako elektryk to niestety nie od razu samodzielnie tylko pod nadzorem.

    0
  • #28 20 Paź 2015 13:33
    bartekfigura
    Poziom 26  

    leymann napisał:
    A i teraz mi się jeszcze przypomniało, że musiałem zrobić punkt zerujący dla różnicówki, wbijając pręt o dł. 2,5m w ziemię.

    To dopiero jest prowizorka. Po co coś takiego robiłeś? Jaki układ sieci ma instalacja na klatce schodowej? Pamiętaj uziom musi mieć parametry. Trzeba to potwierdzić pomiarami. Nie jest konieczne uziemianie punktu podziału PEN na PE i N.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A co będzie jeśli zastosujesz oprawę oświetleniową w I klasie ochronności? Np. jakiś stylowy żyrandol. Nie trzeba tam przypadkiem przewodu PE?

    0
  • #29 20 Paź 2015 14:45
    masonry
    Poziom 29  

    Kolego, szanowny autorze tematu.
    To co napisałeś w poście nr 24 wystarczy aby stwierdzić iż twoja wiedza jest bardzo skromna.
    Zrobiłeś instalację niezgodną z obowiązującym prawem, niezgodną z normami i niezgodną z dobrą praktyką instalatorską. Do tego kompletnie nie rozumiesz dlaczego inni elektrycy na tym forum krytykują to co zrobiłeś, nie rozumiesz bo nie można zrozumieć nie mając kompletnie wiedzy na temat norm i przepisów.
    Specjalnie zapytałem czy obwody oświetlenia masz podłączone pod RCD, Ty napisałeś że nie więc rozumiem że w łazience nie masz w oświetlenia tylko używasz świeczki.
    Zamiast otwierać działalność to powinieneś zatrudnić jako pomocnik elektryka, a w wolnym czasie czytać czytać i jeszcze raz czytać.
    Uchroni to być może Twoich przyszłych klientów od wciśnięcia im bubla a Ciebie od odpowiedzialności za sknoconą robotę.

    0
  • #30 20 Paź 2015 16:26
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    masonry napisał:
    Zamiast otwierać działalność to powinieneś zatrudnić jako pomocnik elektryka, a w wolnym czasie czytać czytać i jeszcze raz czytać.
    Uchroni to być może Twoich przyszłych klientów od wciśnięcia im bubla a Ciebie od odpowiedzialności za sknoconą robotę.
    Popieram w 100%. To jedyne rozwiązanie autorze tematu w Twoim przypadku oraz w przypadku podobnych artystów. Na początek zacznij od świadectwa kwalifikacji E i D + pomiary.

    0