Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz regulowany lm 350 uszkodzony

16 Paź 2015 22:11 594 7
  • Poziom 6  
    Witam wykonałem prosty zasilacz na lm 350 robiłem krok po kroku z filmiku co jest na yutube i działało dobrze od 1-12 był zasilany 9 v dopóki nie zmieniłem opakowania z metalowego na plastikowe i wtedy reguluje mi napięcie od 13 do 17 zmieniłem już kondesator pomozcie? To jest ten filmik
    http://m.youtube.com/watch?v=XxosGcBJElg
  • Poziom 43  
    Widocznie coś zwarłeś.
    tomek10365 napisał:
    zmieniłem opakowania z metalowego na plastikowe
    A nie odwrotnie?

    Dodano po 1 [minuty]:

    tomek10365 napisał:
    był zasilany 9 v
    tomek10365 napisał:
    reguluje mi napięcie od 13 do 17
    Cud...
  • Poziom 43  
  • Poziom 6  
    Nie dobrze napisałem na plastikowe. Ale mi przez jakiś czas mi dobrze regulowalo i tylko zmieniłem pudełko i coś zaczęło jakieś zwarcie się chyba zrobiło i się kondensator zepsuł i go wymieniłem I teraz mi reguluje od 13 do 17 I jeszcze wymieniłem lm 350 i tak samo jest to samo
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Pisałeś, ze jako źródło zasilania użyłeś baterii 9V - powiedz mi proszę jakim cudem masz na wyjściu stabilizatora liniowego regulowanego napięcie wyższe od wejściowego? I to w dodatku prawie dwukrotnie większe?
    Układ jest prosty jak budowa cepa. Zaledwie kilka elementów na krzyż. Połączenie tego dla kogoś kto ma chociaż minimalną wiedzę techniczną to kwestia minut. Jeśli coś nie działa, to albo wina złego połączenia (co może się zdarzyć każdemu), lub uszkodzenie układu scalonego.
    W Twoim zasilaczu wystrzelił kondensator - jedyna możliwość to złe podłączenie (zamiana + z -) , albo zbyt duże napięcie na nim. To też jest do sprawdzenia mając minimum wiedzy i umiejętność czytania prostych (kilka elementów!) schematów.
    Wymieniłeś kondensator, wymieniłeś LM'a i nadal nie działa - wniosek jeden: Coś robisz źle.
    Szukaj błędu, uszkodzenia, zwarcia, przerwy - to powinieneś umieć.
    Podałeś zmierzone napięcia, więc masz miernik uniwersalny jak mniemam - sprawdź po kolei jakie napięcie dochodzi na LM'a, jakie wychodzi. To chyba też umiesz. W każdym razie dobrze by było, żebyś chociaż wiedział co mierzysz i jak należy mierzyć - bo z tego co podałeś powyżej (cudowne zwiększenie się napięcia za pomocą układu stabilizatora liniowego) to masz z tym trudności...
    ...albo nie podajesz wszystkich informacji - na przykład, ze zamiast baterii 9V zastosowałeś transformator...
    Powodzenia.
  • Poziom 6  
    No wszystko krok po kroku patrzyłem i raczej minus z plusem zamienione i no teraz mi już reguluje ale coś się stało z potencjimetrem bo niby reguluje ale trochę rusze nim to od razu pokazuje wysokie napięcie np jest 2v A rusze trochę i jest 11 v albo muszę trochę ruszyć potencjometrem aby działał tak jak powiniiem więc myślę że muszę wymienić potencjometr i będzie ok
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Mogło się tak stać, ze podczas zwarcia czy tej usterki gdy uszkodził się kondensator wypaliła się ścieżka potencjometru, więc - do wymiany.