Witam wszystkich, poniżej dane i opis problemu.
Urządzenie wielofunkcyjne: Xerox Work Centre 3045 NI
przebieg: koło 3 tys. stron
Wgrany najnowszy firmware
Druk na zwykłych kartkach 80g/m2
Ustawienia domyślne.
Usterka występuje po raz drugi.
Toner jest chropowaty, spada z kartki, im więcej jednorazowo się drukuje tym jest gorzej z każdą kartką.
Na oryginalnym tonerze wszystko było ok, po zamontowaniu zamiennika - po przebiegu kilkuset stron toner zaczął odpadać. Montaż oryginalnego nie pomógł, drukarka została oddana na gwarancję. Wysyłkowo - wróciła sprawna, bez raportu co zostało wymienione.
Ponownie, cały toner oryginalny został zużyty, montaż zamiennika, kilkaset stron - toner odpada. Gwarancja się skończyła.
Obecnie mam tonery oryginały i zamienniki, na obu problem występuje.
Co może być przyczyną i jak można próbować naprawić drukarkę?
Podejrzewam fuser, ale nie rozumiem jak mógłby się zepsuć od tonera zamiennika.
Zdemontowałem moduł utrwalający, grzałka (lampa - halogen) jest w czerwonym wałku, czarny wałek z folią jest lekko przybrudzony tzn. nie jest idealnie gładki, jest też okrągły czujnik, prawdopodobnie termostat. Co mierzyć i jakie wartości ewentualnie powinienem uzyskać, żeby zdiagnozować co konkretnie jest uszkodzone? Kupno całego modułu to koszt nowej drukarki.
w załączniku zdjęcie fusera.
Urządzenie wielofunkcyjne: Xerox Work Centre 3045 NI
przebieg: koło 3 tys. stron
Wgrany najnowszy firmware
Druk na zwykłych kartkach 80g/m2
Ustawienia domyślne.
Usterka występuje po raz drugi.
Toner jest chropowaty, spada z kartki, im więcej jednorazowo się drukuje tym jest gorzej z każdą kartką.
Na oryginalnym tonerze wszystko było ok, po zamontowaniu zamiennika - po przebiegu kilkuset stron toner zaczął odpadać. Montaż oryginalnego nie pomógł, drukarka została oddana na gwarancję. Wysyłkowo - wróciła sprawna, bez raportu co zostało wymienione.
Ponownie, cały toner oryginalny został zużyty, montaż zamiennika, kilkaset stron - toner odpada. Gwarancja się skończyła.
Obecnie mam tonery oryginały i zamienniki, na obu problem występuje.
Co może być przyczyną i jak można próbować naprawić drukarkę?
Podejrzewam fuser, ale nie rozumiem jak mógłby się zepsuć od tonera zamiennika.
Zdemontowałem moduł utrwalający, grzałka (lampa - halogen) jest w czerwonym wałku, czarny wałek z folią jest lekko przybrudzony tzn. nie jest idealnie gładki, jest też okrągły czujnik, prawdopodobnie termostat. Co mierzyć i jakie wartości ewentualnie powinienem uzyskać, żeby zdiagnozować co konkretnie jest uszkodzone? Kupno całego modułu to koszt nowej drukarki.
w załączniku zdjęcie fusera.