Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektromagnes do złomu - czym zasilić? jaka prądnica?

techmet148 17 Paź 2015 22:24 3591 30
  • #1 17 Paź 2015 22:24
    techmet148
    Poziom 5  

    Witam

    Posiadam elektromagnes do złomu(nieużywany-stan magazynowy).Elektromagnes kupiłem bez urządzenia zasilającego(prądnica/generator?).Bardzo Państwa prosze o podpowiedź,jak go uruchomić możliwie tanim kosztem.Dodam,że jestem laikiem w sprawach elektrycznych i prosiłbym o jasne(jak dla mnie :D ) odpowiedzi.Wystarczy opis/nazwa i jakie parametry musi mieć ta prądnica czy też generator do tego elektromagnesu tak aby go nie uszkodzić.Będę wdzięczny za jakieś przykładowe fotki/linki urządzeń które mógłbym zastosować.Generalnie zależy mi na prostym układzie...np.jakaś prądnica-wyłącznik-elektromagnes.Chciałbym aby była możliwosć montażu takiej prądnicy przy koparce za pomocą paska klinowego,ewentualnie może to być rowneż osobny agregat spalinowy ,który bym sobie na niej zamontował.

    Poniżej trochę danych :

    Elektromagnes będzie podczepiony do koparki z instalacja 24v.
    będzie słuzył do przeładunku drobnego złomu.Elektromagnes jest "dawnej produkcj"DDR
    poniżej tabliczka z danymi

    Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam[/b]

    0 29
  • #2 17 Paź 2015 22:31
    Qujav
    Poziom 22  

    Wydaje mi się, że możesz podpiąć się po kablu do sieci, oczywiście z zastosowaniem zabezpieczeń i kabla o odpowiednim przekroju, albo poszukać generatora 230V o mocy co najmniej 1,5kW i zainstalować w koparce.

    Chociaż kabel ciągnięty przez złomowisko to raczej bardzo kiepski pomsł.

    0
  • #3 17 Paź 2015 23:02
    techmet148
    Poziom 5  

    Czyli wystarczy najzwyklejszy spalinowy agregat prądotwórczy ?Coś jak na ponizszym foto?Ten akurat ma 3kw...Jakiej mocy agregat byłby najlepszy?Pisałes że minimum 1,5kw.Czy możesz określić górną granice tak abym nie uszkodził tego elektromagnesu?Rozumiem że teoretycznie wystarczy "grubszymi" przewodami podłączyć ten elektromagnes z agregatem prądotwórczym po drodze stosujac wyłącznik?

    a jeśli chodzi o tą prądnice np z jakimś kołem pasowym,którą mógłbym zamontować przy silniku koparki...czy ona też musi spełniac podobne warunki np.minimum 1,5kw i wyjście na 230v?Można prosic o jakies podglądowe foto?

    dziekuje za pomoc :D

    2
  • #4 17 Paź 2015 23:08
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Qujav napisał:
    Wydaje mi się, że możesz podpiąć się po kablu do sieci,

    Kolego a gdzie ty masz sieci na prąd stały 220V .
    Sprawa jest bardziej skomplikowana bo to magnes dość dużej mocy . Należy się wyposażyć w szafę do zasilania tego magnesu . Szafa musi być zasilana z napięcia 400V AC /220 V DC i układu prostownikowo- gasikowego.
    Więc ten generator pozostaw w spokoju . Prąd stały to inna bajka .
    Są inne rozwiązania ale bardzo drogie tu artykuł pokazujący kierunki w jakich kolega powinien się kierować.
    http://www.santrade.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=104

    0
  • #5 17 Paź 2015 23:10
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A ten elektromagnes nie jest przypadkiem na prąd stały? Co sugerowałby znak "-" przy 220V. Więc trzeba zastosować albo prądnicę prądu stałego albo odpowiednio mocny prostownik.

    0
  • #6 17 Paź 2015 23:23
    kkknc
    Poziom 42  

    Zastosuje przetwornicę 24V/230V.Urządzenie pobiera 1300W więc 1500W przetwornica starczy.
    Do tego prostownik.

    -2
  • #7 17 Paź 2015 23:24
    techmet148
    Poziom 5  

    Tak,to jest na prąd stały..wałśnie sie dowiedziałem.Panowie proszę o podpowiedź jak to uruchomic najprostszym sposobem...Czy wystarczy sama prądnica napędzana kolem pasowym podłaczona pod silnik koparki?Proszę podać parametry jakie musi spełnić taka prądnica..
    wolałbym aby wszystko było mobilne i użądzenie znajdowało się na koparce..Nie chcę przedłuzaczy itd bo to niebezpieczne.Ewentualnie urządzenie zasilające może być spalinowe

    0
  • #8 17 Paź 2015 23:42
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    kkknc napisał:
    Zastosuje przetwornicę 24V/230V.Urządzenie pobiera 1300W więc 1500W przetwornica starczy.
    Do tego prostownik.

    A ile będzie obciążenia po stronie tych 24V by zasilić owe 230V DC .
    Po za tym pamiętajmy że, elektromagnes to "odwrotny " kondensator.
    techmet148 napisał:
    wolałbym aby wszystko było mobilne i użądzenie znajdowało się na koparce.

    W artykule jest podpowiedź .

    1
  • #9 17 Paź 2015 23:57
    kkknc
    Poziom 42  

    Krzysztof Reszka napisał:

    A ile będzie obciążenia po stronie tych 24V by zasilić owe 230V DC .

    W artykule jest podpowiedź .

    1,5KW fizyki nie oszukasz. Ale praca jest dorywczą a nie ciągła. Poza tym skąd pewność że na koparce ma dodatkową linię hydrałliczną do zasilania układu.

    0
  • #10 18 Paź 2015 00:02
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    kkknc napisał:
    . Ale praca jest dorywczą a nie ciągła

    Jaka dorywcza , wie kolega co się dziej podczas załączania i wyłączania elektromagnesu . Jakie prądy wtedy występują to nie jest zwykła cewka .

    0
  • #11 18 Paź 2015 00:08
    kkknc
    Poziom 42  

    Bierzesz ładunek. A potem wracasz na pusto. Więc gdzie widzisz pracę ciągłą. Nie wiem o co rozchodzi ci się z tym elektromagnes em. Dzieją się tam jakieś cuda? Wbrew naturze i fizyce.

    0
  • #12 18 Paź 2015 00:16
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolego pracowałeś kiedyś z tym szczerze ? Taki iluzoryczny przykład silnik elektryczny będziesz załączał i wyłączał co 30 sek co się z nim stanie . To sobie ten stan pomnóż razy dziesięć bo podczas załączania musisz przemagnesować rdzeń, a podczas wyłączania dochodzą duże piki oddawania energii (o czym pisałem, może nie doczytałeś)więc praca tego magnesu jest dużym obciążeniem dla instalacji . Ta polecana przez kolegą przetwornica nawet go nie wzruszy .
    Jutro dodam zdjęcia

    1
  • #13 18 Paź 2015 00:40
    kkknc
    Poziom 42  

    To że nie piszę o SEM czy przemagnesowaniu. To nie znaczy że nie znam fizyki i nie zdaję sobie sprawy z pracy tak wiekowego urządzenia. Bo w nowszych trochę poprawiono odnośnie układów sterujących zamkniętych teraz w środku i zminiaturyzowanych.

    0
  • #14 18 Paź 2015 01:07
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    kkknc napisał:
    Zastosuje przetwornicę 24V/230V.Urządzenie pobiera 1300W więc 1500W przetwornica starczy.
    Do tego prostownik.
    A właśnie że nie wystarczy. Pierwsze WYŁACZENIE i będzie zabawa :cry: Można by spróbować baterię warystorów na ok 300V odpowiedniej mocy, no i stycznik trójfazowy o polączonych wszystkich stykach szeregowo. Pisał Ci Kolega, jaki impuls taka indukcyjność wygeneruje właśnie w momencie wyłączenia.

    0
  • #15 18 Paź 2015 16:40
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Masz, Kolego, 24 VDC o odpowiedniej wydajności źródła na tej koparce ??. Pierwszą rzeczą nad którą bym się zastanowił, to zainstalowanie prądnicy 220VAC napędzaną np. paskiem klinowym z silnika glownego koparki (najekonomiczniej). Jeżeli to się uda, reszta jest dość prosta, w zalezności od typu prądnicy.

    0
  • #16 18 Paź 2015 19:23
    techmet148
    Poziom 5  

    Zasilanie 24v bezpośrednio z akumulatorów osobno za pomocą grubych przewodów,prosto do kabiny koparki...Kolego Krzysztofie to byłby dobry pomysł jak dla mnie..Czy taką prądnicą mozna zasilić magnes o STAŁYM napięciu 220v?Czy mógłbys podrzucić jakiś link przykladowej prądnicy która da rade z tym magnesem?

    0
  • #17 18 Paź 2015 19:32
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Każda prądnica o mocy ok. 3KVA / 220VAC da sobie rade. Poszukaj prądnicy, może na ,,Allecoś" w militariach ? Oraz zastanów się nad jej napędem. Z akumulatorów koparki to bezsens. Bilans energetyczny ukladu oryginalny alternator + akumulatory wejdzie w zakres ujemny - krótko mówiąc rozladujesz akumulatory i zniszczysz alternator. Można by ewentualnie poszukać silnika prądu stalego 220VDC, o mocy tez ok 3KVA i użyć go jako prądnice obcowzbudna. Taki uklad jest najprostrzy.

    0
  • #18 18 Paź 2015 19:37
    techmet148
    Poziom 5  

    No i jeszce pytanie...jak taka prądnica reaguje na zmianę obrotów silnika koparki?Czy zwiększając/zmniejszając obroty silnika koparki siła magnesu będzie mocniejsza/słabsza?Nie uszkodze przez to elektromagnesu?Wiem,że wiekszość moich pytań wydaje sie Wam głupia jednak szukam rozwiązania które będzie ekonomiczne i przy jak najmniejszej ingerencji elektryka.Pomysł z pradnicą napędzaną silnikem od koparki za pomocą paska klinowego jak wspomniał kolega Krzysiek jest dla mnie dobrym rozwiązaniem.Z montażem dam sobie radę tyle że potrzebuję konkretny przykład (link lub foto) takiej prądnicy która wytworzy 220v napięcia stałego i będzie na tyle silna żeby elektromagnes działał.Bardzo Was Panowie prosze o wskazanie jakiegoś linku,bo już trochę miesza mi się to wszystko :)

    0
  • #19 18 Paź 2015 19:48
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Biedny, miesza się :cry: Ze stabilizacją napięcia nie ma problemu w sporej części zakresu obrotów. Można by sie pokusić o układ zwiekszania prędkości obrotowej silnika głównego w momencie załączenia elektromagnesu. Tak zreszta pracują orginalne dzwigi samobieżne z elektromagnesami (ekonomia pracy) oraz ...szambiarki :D (napęd pompy próżniowej)

    0
  • #20 18 Paź 2015 19:49
    techmet148
    Poziom 5  

    Kolego Krzysztofie ....Czyli rozumiem że mam szukac prądnicy o mocy 3kva/220v którą zamontuję przy silniku koparki,napędzając ją bezpośrednio np. kołem pasowym lub ewentualnie napędzać ją osobnym silnikiem spalinowym.Oprócz tego zamiast prądnicy mozna użyć silnika prądu stałego 220vdc i w podobny sposób zamontować..dobrze to rozumiem?

    0
  • #21 18 Paź 2015 19:57
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Tak jest. Kiedys, dawnemu laty:D naprawiałem taki system na statku, który pochodził z lat ! ~50? Tam zastosowali przetwornicę maszynową, a załączanie elektromagnesu było realizowane przez załączanie wzbudzenia prądnicy zestawu silnik- prądnica. Inny układ, też na statku był zrealizowany na prostownikach rtęciowych (wtedy jeszcze diody na takie prądy nie były znane) poprzez transformator z ogólnej sieci jednostki pływającej 3faz 400VAC. Tłumienie impulsu samoindukcji po odłączaniu elektromagnesu zapewniała dioda zwrotna (też rteciowa)

    0
  • #22 18 Paź 2015 20:13
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Obiecałem zdjęcia to dotrzymuje słowa .
    Na zdjęciu elektromagnes trochę większy, jego prąd to jakieś 15A . Jest to elektromagnes który mogliście zobaczyć w hutach np do wyjmowania złomu z wagonów . Na zniszczonej tabliczce pisze 11600 chyba udźwig .Ten ze zdjęcia to rezerwa .
    Identyczny pracuje jako uławiacz złomu.
    I dlatego że pracuje bez przerwy wiele godzin , jest chłodzony powietrzem.
    Co do ciągle pojawiającego się tematu prądnicy , to za mało by go uruchomić potrzeba jest całego zespołu urządzeń do jego pracy . Dużo lepszym rozwiązaniem jest prądnica AC i prostownik z wspomnianym układem .
    Na jednym ze zdjęć widać resztki wtyczki jaka była zamontowana przy dźwigu , wisiał na tych ogromnych łańcuchach (te bolce mają 50 mm średnicy).

    0
  • #23 18 Paź 2015 20:43
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Krzysztof Reszka napisał:
    Co do ciągle pojawiającego się tematu prądnicy , to za mało by go uruchomić potrzeba jest całego zespołu urządzeń do jego pracy
    Jakich ??? Może Kolega podpowie, bo widzę, że to wszystko cieżko idzie ? W przypadku zastosowania prądnicy pradu stałego (lub silnika w jej roli) nie potrzeba dosłownie niczego, poza prostym układem wzbudzenia - właśnie z instalacji pojazdu - 24VDC. W przypadku prądnicy prądu przemiennego troche komplikuje, odpornosc na impulsy zwrotne prostownika przy wyłączaniu, ale na, ,,Alle....o" sa dostepne superszybkie bloki warystorowe 300V na dziesiątki kiloamperów - odgromniki.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Później poszukam czegoś na ,,Alle..." dla Kolegi.

    0
  • #24 18 Paź 2015 20:52
    techmet148
    Poziom 5  

    Dziękuje wszystkim za zaangażowanie.Jestem naprawdę wdzięczny za każdą pomoc..Im prostsze rozwiązanie jak dla mnie tym lepiej,oczywiście o ile to możliwe.

    0
  • #25 18 Paź 2015 20:57
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Krzysztof Reszka napisał:
    Dużo lepszym rozwiązaniem jest prądnica AC i prostownik z wspomnianym układem .
    NIe. Elektromagnesy do przeładunku złomu, znane juz były w koncu XIX w. Były wtedy w użyciu ,,skomplikowane urządzenia oparte na mikroprocesorach" prawda? :D Kolego ..Imienniku" nie wywalajcie otwartych drzwi, dobrze ? Prądnica prądu stałego -twornik prądnicy (szczotki) połączony bezpośrednio do elektromagnesu poprzez bocznik amperomierza (opcjonalnie) oraz dławik ze szczeliną magnetyczną trochę tłumiący przepięcia, zresztą przy tak małej rezystancji, jaką reprezentuje prądnica, prawie do końca zostaną one stłumione. Załączenie i wyłączenie elektromagnesu realizuje załączenie i wyłączenie wzbudzenia prądnicy. Tak trudno to zrozumieć, Panowie Elektronicy ? Tu ,,Atmegi" czy ,,Arduino" nie potrzeba.

    0
  • #26 18 Paź 2015 21:00
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Krzysztof Kamienski napisał:
    ,Alle....o" sa dostepne superszybkie bloki warystorowe 300V

    Ale co z prądnicą, wytrzyma to wszystko . Nie mam doświadczenia w zasilaniach prądnicowych tych urządzeń lecz z zasilaniem stałym.Natomiast wiem jak wygląda oddawanie zgromadzonej energii jaka wytworzyła się jako energia pola magnetycznego. Jakie spustoszenie może w instalacji wywołać złe wykonanie układu rozładowczego .

    0
  • Pomocny post
    #27 18 Paź 2015 21:05
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Kolego Krzysztofie ........Przeczytaj raz jeszcze. Jeżeli zgromadzona energia zostanie oddana na minimalną rezystancje, to tylko powstanie duży impuls prądu, a nie napięcia, czemu dławik zapobiega, by nie osiągnął on zbyt dużych wartości. Koniec, kropka,.

    0
  • Pomocny post
    #28 18 Paź 2015 21:24
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Niestety musiałem otworzyć książki bo wiedza z przed 40 lat trochę wyparowała.

    Krzysztof Kamienski napisał:
    czemu dławik zapobiega,

    Uszedł mi ten fragment więc zgoda . Czy nasz kolega podoła , będzie musiał albo zakupić gotowe urządzenie lub mu je ktoś wykona na podstawie dokumentacji.

    0
  • #29 18 Paź 2015 21:37
    techmet148
    Poziom 5  

    Dziękuje za wszelką pomoc i wymianę zdań/opini.Cieszę się że jesteście zgodni bo przynajmniej wiem w jakim iśc kieruknu :)
    POZDROWIENIA

    0
  • Pomocny post
    #30 18 Paź 2015 22:04
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Podałem linka na silnik, będący doskonałą prądnicą. Może warto by było zadzwonić do Producenta (KOMEL), czy nie maja w magazynie trochę mniejszego - 4KVA ? Coraz więcej zastosowań mają silniki AC z falownikami, więc silniki DC ,,poszły w odstawkę"
    :D Mała dygresja w tego typu zastosowaniu silnika jako prądnicy. Te silniki z regóły maja napięcie wzbudzenia 220VDC. Tak więc bez małej przetwornicy 24VDC / 220VAC 100W oraz prostownika się nie obejdzie. Koniecznie zastosować należy diodę zwrotną bezpośrednio na uzwojeniu wzbudzenia, a w jego obwodzie zastosować przekaznik z rezystorem i kondensatorem na stykach. Załączanie w obwodzie AC, przed prostownikiem, po przzetwornicy. W obwodzie ,,wtórnym" prądnicy, jak nadmieniłem, dławik DC ze szczeliną magnetyczną, by sie nie nasycał ( każdy ,,przewijacz transformatorów") Ci go wykona, moge po zakupie prądnicy w przybliżeniu go obliczyć, oraz bocznik amperomierza. Warto by było go zastosować. To było by na tyle, z pewnością ze to BEDZIE DZIAŁAŁO !!!!

    Dodano po 9 [minuty]:

    Krzysztof Reszka napisał:
    to za mało by go uruchomić potrzeba jest całego zespołu urządzeń do jego pracy . Dużo lepszym rozwiązaniem jest prądnica AC i prostownik z wspomnianym układem .
    Dodam na zakonczenie, taka uwage . Zgoda, Kolego, ale...w elektromagnesie zamontowany jest halotron który mierzy indukcje magnetyczną, by okrelić w przybliżeniu skład tego złomu (złom złomowi nierówny),a na zawiesiu tensometr, by okreslic mase podnoszoną przez elektromagnes. Rozpraszane impulsy są formowane (wydłużane) i kierowane na kondensatory.....i pare dodatkowych ,,kwiatków". Po co ?? Ano, by oszczedzic pare kilowatow lub litrów paliwa w skali miesiąca.

    0