Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung UE55JU7000 - TV wyłącza się po załadowaniu Windowsa

rymbaba 17 Paź 2015 22:56 978 5
  • #1 17 Paź 2015 22:56
    rymbaba
    Poziom 8  

    Witam,

    Niedawno zmieniłem TV z Loewe na Samsunga model UE55JU7000.
    Wszystko chodzi jak powinno za wyjątkiem podłącznia PC. Poprzednio sygnał szedł z PC do jednostki sterującej HK AVR 247 po HDMI i z niej do TV po Componencie.

    Teraz do podłączenia używam kabla HDMI chyba dość porządnego oraz przejściówki DVI-D ( próbowałem na Single i Dual Link ). Różnie podłączałem, ale chciałbym podłączyć po prostu PC z TV po HDMI przez DVI.
    Komp to Quad Core na GeForce 250 GTS z dwoma wyjściami DVI.
    W TV przestawiłem kanał HDMI na DVI PC ( próbowałem również ustawienia ekranu na "Urządzenie DVI" oraz na samo "PC", ale rónież przeleciałem całą listę możliwych wyborów). I po podłączeniu kompa niestety nic się nie dzieje, czyli obraz się nie wyświetla.

    Co zrobiłem :
    1. Podłączyłem monitor komputerowy przez DVI do PC - działa każde gniazdo.
    2. W momencie gdy na jednym gnieździe DVI jest monitor komputerowy, a na drugim sygnał idzie do HK AVR 247 i z HK do TV po HDMI to jest wyświetlony obraz z PC na TV, ale tylko jako klon bądź jako rozszerzenie pupitów. W momencie gdy odłączam monitor komputerowy i zostawiam samo podłącznie DVI po HDMI obraz przestaje być wyświetlany na TV.
    3. Gdy podłączam monitor oraz TV ( gdzie TV jest podpięty bezpośrednio do PC po HDMI do przejściówki DVI) to nie mam obrazu ani na jednym, ani na drugim.
    4. W którymś momencie przy zabawie rozdzielczościami było tak, że jak był podpięty sam kablel HDMI od TV do PC to był obraz na TV, ale tylko do momentu zalogowania się do Windowsa. Później TV tracił sygnał.

    Bawiłem się różnymi rozdzielczościami zaczynając od 800x600 przez wyższe oraz teoretycznie przy podpięciu 2 monitorów i rozszerzeniu pulpitów ustawiałem na podłączeniu TV rozdzielczości od 480p do 1080p.
    Niestety, zawsze gdy jest tylko podpięty HDMI na DVI nie ma obrazu czy to przy połączeniu bezpośrednim, czy też przy połączniu przez HK AVR.

    Naprawdę nie wiem co robić. Mam wrażenie, że komputer przy podpięciu samego TV ustawia mu jakąś porąbaną rozdzielczość. Sam nie wiem co z tym zrobić.
    Zastanawiam się czy nie pomogłaby przejściówka DVI-I zamiast DVI-D.

    Spędziłem już nad problemem prawie całą sobotę. Naprawdę byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

    0 5
  • #3 18 Paź 2015 09:59
    rymbaba
    Poziom 8  

    Właśnie powinno i naprawdę już tego nie ogarniam. Mam wrażanie, że wszystko sprawdziłem juz po 2 razy.

    W odpowiedzi :
    1. Wtyczkę zamieniłem. Nic.
    2. Kable HDMI zmieniałem. Co prawda nie przetestowałem we wszystkich rozdzielczościach, ale w sumie 3 kable były stestowane w tym jeden HiSpeed.

    Myślicie, że może to być przyczyną złej przejścówki DVI ?

    Zastanawiam się jeszcze, czy nie zainstalować na kompie teamviewera i nie podejżeć przez udostępnianie pulpitów co się dzieje, gdy podłącza się sam TV. Może faktycznie przestawia automatem na jakąś dziwną rozdzielczość.

    Zastanawiam się rónież nad odinstalowaniem sterówników karty graficznej czyli panelu nVidia.

    0
  • #5 30 Paź 2015 07:40
    rymbaba
    Poziom 8  

    Hmm, zależy co nazwiesz kompletem pinów.
    Sprawdzałem dwie przejściówki DVI - D ( singla i duala). Nie są uszkodzone - piny są kompletne.

    Poszukam jeszcze DVI-I i sprawdze.

    Jeśli chodzi o sygnał zwrotny to też tak myślałem, ale problem musi być w ustawieniach rozdzielczości na kompie lub w innych jego ustawieniach.

    Mam wrażenie, że komputer wchodzi w jakieś głupie ustawienia w momencie., gdy sam TV podpinam do niego.

    Bzdurą jest to, że działa w momencie rozszerzania pulpitów , a nie działa gdy podpinam sam TV. Być może w momencie gdy był stary TV ( poprzednik) coś zostało poustawiane i teraz te ustawienia się zachowały.

    A może ktoś wie jak zresetować wszystkie ustawienia grafiki i wrócić do wartości domyślnych? Nie wiem, czy odinstalowanie i zainstalowanie sterowników Nvidia coś da - mam nadzieję, że ni zostaną jakieś dziwne pliki konfiguracyjne.

    0
  • #6 17 Cze 2016 12:11
    rymbaba
    Poziom 8  

    Temat uważam za zamknięty.

    Sprawdzałem co mogłem i jeśli chodzi o kable, połączenia przejściówki i ustawienia samego telewizora to nie widzę żadnego błędu z mojej strony.

    Niestety obraz wyświetlał się tak jak napisałem na czątku i nie znalazłem rozwiązania problemu. Poniewaz komputer i tak już zmieniłem i wszystko teraz działa więc winą napewniej obarczam sterowniki lub zapisane ustawienia grafiki, które zostały z poprzednich konfiguracji.

    Może po prostu równiez był jakiś problem z komunikacją pomiędzy dość już starą kartą graficzną, a jak by nie było nowym telewizorem.

    0