Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze?

ezbig 18 Oct 2015 18:16 3075 22
  • #1
    ezbig
    Level 20  
    Matryca wyświetla obraz, ale brak podświetlenia. Zamówiłem nowy inwerter, niestety to nie rozwiązało problemu, zamówiłem nową świetlówkę i to również nie pomogło. Ekran jest nadal ciemny.

    Wygląda na to, że problem jest w innym miejscu. Na fotce zamieściłem napięcia na złączu wejściowym do inwertera. Jest masa i +18.8V na dwóch skrajnych parach, na 4 pinie od lewej pojawia się napięcie ok. 1.7V w momencie załączania obrazu na LCD. Nie ma tylko żadnego napięcia na pinie 3. Czy tam nie powinno być 3.3 lub 5V?

    LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze?

    Czy jest ewentualność odwrotnego podłączenia świetlówki? Na wyjściu widzę co prawda tylko transformator, ale już głupi jestem. Stara miała jakąś kropkę po stronie czerwonego przewodu. Nowa kropki nie ma tylko jakiś opis po jednej stronie i tę podłączyłem do czerwonego.
  • #2
    boro1234567
    IT specialist
    ezbig wrote:
    Czy tam nie powinno być 3.3 lub 5V?

    Powinno być.
    Masz usterkę na płycie.
    Pomierzyć potrafisz?
    Oznaczenie płyty?
  • #3
    ezbig
    Level 20  
    boro1234567 wrote:
    Pomierzyć potrafisz?

    Cóż jestem zwykłym elektronikiem, daję radę ;)

    boro1234567 wrote:
    Oznaczenie płyty?

    Odkręciłem osłonę dostępu do pamięci, procesora itd., ale tam oznaczeń płyty nie ma. Pewnie jest po drugiej stronie. Dziś już tego nie sprawdzę, bo to trochę więcej śrubek do odkręcenia.
  • #4
    ezbig
    Level 20  
    @boro1234567 trochę mi się zeszło, komputer musi pracować (teraz jako stacjonarny laptop :)) i nie bardzo było kiedy rozkręcić.

    Oznaczenie płyty:

    CP2-Intel MB
    08219-1
    48.4K801.011
  • #5
    sk1977

    IT specialist
    Sprawdź czy z pinu z brakującym napięciem jest przejście do któregoś pinu na złączu matrycy na płycie - sprawdź ciągłość tej żyły w tasiemce.
  • #6
    ezbig
    Level 20  
    sk1977 wrote:
    Sprawdź czy z pinu z brakującym napięciem jest przejście do któregoś pinu na złączu matrycy na płycie - sprawdź ciągłość tej żyły w tasiemce.


    Taśma jest ok. Sprawdzałem na początku.
  • #7
    ezbig
    Level 20  
    Poradziłem sobie z głównym problemem - powstał nowy (gorszy). Wygląda na to, że inwerter był dobry, świetlówka również. Brakowało sygnału sterującego jasnością podświetlenia. Niestety nie było go na złączu z płyty. Podpiąłem dla testu pod ten pin, napięcie z innego źródła i świetlówka zaświeciła się. Niestety radość trwała krótko. Złożyłem wszystko, a na wierzchu pozostał tylko inwerter. Laptop był podłączony do monitora, działał prawidłowo od kilku minut. Chciałem ponownie włączyć podświetlenie złożonej matrycy, wcześniej wspominanym sposobem, ale nie zdążyłem tego zrobić, bo laptop wyłączył się zanim cokolwiek dotknąłem. Kontrolka zasilania nie świeci się, nie ładuje akumulatora. Myślałem, że może jakiś bezpiecznik polimerowy zadziałał, ale niestety laptop jest martwy. Nie reaguje na włączanie, kontrolka zasilania i ładowania nie świecą. Napięcie 18.8V jest na złączu inwertera. Nie wiem czy poszło jakieś przepięcie z inwertera czy po prostu padła płyta, ale teraz nic nie działa.
  • #8
    boro1234567
    IT specialist
    Zwarcia nie zrobiłeś podczas zabawy?
  • #9
    ezbig
    Level 20  
    boro1234567 wrote:
    Zwarcia nie zrobiłeś podczas zabawy?


    Wydaje mi się, że nie, chociaż efekt wyłączenia był gwałtowny i też o tym pomyślałem. Inwerter jest zaizolowany od spodu. Leżał w pobliżu panelu z przyciskami, ale nie miał możliwości się tam dotknąć. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy a nie sprawdziłem, to kamera internetowa. Nie była jeszcze zamocowana w obudowie i prawdopodobnie zwisała swobodnie. Tam w środku jest ekran podłączony do masy, może się coś zwarło. Ja osobiście nie zdążyłem niczego dotknąć/zewrzeć. Tylko czy to możliwe, że krótkie zwarcie zasilania uszkadza zasilacz na płycie? Zwykle przetwornice są odporne na zwarcia. Po ponownym załączeniu powinno odżyć, chyba że tu jest inaczej.
  • Helpful post
    #10
    boro1234567
    IT specialist
    ezbig wrote:
    Tylko czy to możliwe, że krótkie zwarcie zasilania uszkadza zasilacz na płycie?

    Jest możliwe.
  • #11
    ezbig
    Level 20  
    W laptopie nie ma napięcia 5V jest tylko 18,8V. Wszystkie bezpieczniki są sprawne. Trochę elementów do sprawdzenia jest przy wejściu zasilania z zasilacza. Jest tam w okolicy aż 11 mosfetów.
  • #12
    boro1234567
    IT specialist
    ezbig wrote:
    Trochę elementów do sprawdzenia jest przy wejściu zasilania z zasilacza. Jest tam w okolicy aż 11 mosfetów.

    Spójrz na schemat, ja tam widzę 3 na początek.
  • #13
    ezbig
    Level 20  
    boro1234567 wrote:
    ezbig wrote:
    Trochę elementów do sprawdzenia jest przy wejściu zasilania z zasilacza. Jest tam w okolicy aż 11 mosfetów.

    Spójrz na schemat, ja tam widzę 3 na początek.


    Spojrzałbym, ale nie mam (szukałem, ale nie znalazłem do mojego modelu).
    Pomierzyłem napięcia na cewkach przetwornic i tylko na tej najbliższej źródła zasilania jest ok 1.8V, czyli jedno napięcie jest. Na wszystkich kluczach pozostałych przetwornic na płycie, mam po 18.8V, ale już na cewkach nie ma nic. Brakuje więc napięć 5 i 3V. Grzeje się mocno jeden sterownik przetwornicy (zaznaczony na fotce). Podejrzane jest też zwarcie na dwóch kluczach (test na wlutowanych) - tych najbliżej źródła zasilania - nie mam schematu więc trudno mi jednoznacznie stwierdzić ich uszkodzenie.

    LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze? LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze? LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze?

    Sprawdziłem też, że są jakieś napięcia na pinach ładowania, czyli ten moduł też raczej działa (bez podłączonego akumulatora jest tam 3x0.8V i 2x1.8V).
  • Helpful post
    #14
    nanab
    Level 27  
    Najwyraźniej ubiłeś kbc.
    Żeby potwierdzić zrób próbę zwarciową, n.8 u37, max 3,3V
    Schemat ogólnodostępny, klucze na których piszesz, ze jest zwarcie są od zasilania cpu, tam zawsze będzie niska rezystancja.
  • #15
    ezbig
    Level 20  
    nanab wrote:
    Najwyraźniej ubiłeś kbc.
    Żeby potwierdzić zrób próbę zwarciową, n.8 u37, max 3,3V
    Schemat ogólnodostępny, klucze na których piszesz, ze jest zwarcie są od zasilania cpu, tam zawsze będzie niska rezystancja.


    Dzięki. Sprawdzę, ale ten schemat muszę wcześniej zdobyć. Możesz zapodać jakieś namiary, ja jakoś nie mogę znaleźć. Blokowe są, ale szczegółowego nie znalazłem.
  • #17
    ezbig
    Level 20  
    nanab wrote:
    Schemat do zwarciówki niepotrzebny, ale jeśli chcesz: http://elektrotanya.com/acer a...i rev sb sch.pdf/download.htm


    Dzięki. Może i schemat nie potrzebny jak ma się wskazówkę, ale lepiej wiedzieć co się robi.

    nanab wrote:
    Najwyraźniej ubiłeś kbc.
    Żeby potwierdzić zrób próbę zwarciową, n.8 u37, max 3,3V
    Schemat ogólnodostępny, klucze na których piszesz, ze jest zwarcie są od zasilania cpu, tam zawsze będzie niska rezystancja.


    Jaki ma być efekt? Układ u37 grzeje się już po podłączeniu głównego zasilania. Grzeje się bo jest uszkodzony, czy może klucze są popalone? One też się nagrzewały, ale jakby mniej (długo nie sprawdzałem, nie czekałem aż się usmażą :))
  • #18
    nanab
    Level 27  
    ezbig wrote:


    Jaki ma być efekt? Układ u37 grzeje się już po podłączeniu głównego zasilania. Grzeje się bo jest uszkodzony, czy może klucze są popalone? One też się nagrzewały, ale jakby mniej (długo nie sprawdzałem, nie czekałem aż się usmażą )

    Na 90% grzeje się, bo masz zwarcie na ldo które idzie z tej przetwornicy. Po wpięciu się na ldo będzie się grzało to co ją obciąża, czyli na 90+% kbc.
  • #19
    ezbig
    Level 20  
    Grzeje się układ zaznaczony na zdjęciu (U39 - KB3310QF), czyli to o czym pisałeś. Napięcie 3.2V, prąd 300mA. Zaczynałem od 1V, przy 2.4V zaczyna się rozgrzewać, przy 3.2V czuć wyraźne rozgrzewanie prawej strony układu.

    LCD/Acer Aspire 5735 - Uszkodzony inwerter / świetlówka - co jeszcze?

    Zastanawiam się teraz jak to mogło się stać? Jedyne co mi przychodzi do głowy to przebicie z inwertera. Leżał w pobliżu odsłoniętego panelu przycisków, a one są podpięte do kbc.
  • #21
    ezbig
    Level 20  
    Poczytałem i widzę, że ubicie kbc przy wymianie inwertera to częsta przypadłość amatorów :cry: Tylko ja nie podłączałem tego pod napięciem (bateria też była wyjęta). Miałem dopiero zamiar podpiąć napięcie sterujące podświetleniem matrycy i nie zdążyłem. Raz mi się udało, ale wszystko było w rozsypce, złożyłem i chciałem zrobić próbę generalną :D

    Teraz jak patrzę na schemat, to widzę również sygnał BRIGHTNESS z kbc, którego mi brakowało i przestała świecić matryca. Może ten kbc już mi stopniowo padał, a ja go dobiłem podłączając na inwerterze brakujący sygnał podświetlenia.

    Jeszcze ostatnie pytanie. Mam u siebie układ KB3310QF B0. Reszta opisu jest słabo czytelna. Przeglądam oferty i różnie ludzie podają dodatkowy opis np.: NR124, klasa A lub nic. Ma to jakieś znaczenie? (jutro mógłbym mieć ten z NR124, bo sprzedawca po drodze).
  • #22
    ezbig
    Level 20  
    Wymieniłem układ kbc i jest postęp. Laptop odżył, ale działa wyłącznie na akumulatorze. Bez niego nie ma teraz na płycie napięcia z zasilacza, a podłączony akumulator się nie ładuje. Na razie tylko pobieżnie sprawdziłem, że nie ma napięcia 18.8V tam gdzie było wcześniej. Zasilacz oczywiście jest sprawny. Na wejściu do płyty jest 19.2V. Jakaś usterka przetwornicy, czy może coś mi nie styka w polutowanym kbc?

    Po wymianie kbc świetlówka zaczęła świecić. Przypomnę, że złamałem oryginalną podczas testów i musiałem kupić nową. Ta kupiona nie świeci najlepiej. Są trzy możliwości: 1) kupiłem dziadostwo, 2) źle założyłem, 3) nowa świetlówka ma inną temperaturę barwową światła niż oryginalna (ciepłą a nie zimną) lub wymaga innych parametrów pracy. Podświetlenie wydaje się równomierne, ale jakby lekko słabsze i barwy są bardzo ciepłe.
  • #23
    ezbig
    Level 20  
    Odpowiadam sam sobie, ale może to się komuś przyda z podobnymi problemami. Laptop działa już w 100% dobrze. Poprawiłem kilka lutów w kbc i komputer startuje prawidłowo. Problem ze świetlówką również jest rozwiązany. Żółte światło wynikało z tego, że przy składaniu matrycy podwijał się papier powlekany (cienkie tworzywo), w którym ta świetlówka jest umieszczona. Należało rozebrać ramkę wyświetlacza i nasuwać dolną część matrycy, tak, aby papier otaczający świetlówkę nie podwijał się na szkle rozpraszającym. Ciężko to zrobić, bo przednia część jest krótsza od tylnej i opiera się o krawędź szkła. Nie wiem po co takie utrudnienie, ja bym zrobił to dłuższe i nie byłoby problemu. Musiałem użyć zagiętej igły, aby odwinąć ten papier na całej długości.