Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch SRI46A04/18 - Pracuje bez wody

raci 18 Paź 2015 19:32 2238 13
  • #1 18 Paź 2015 19:32
    raci
    Poziom 12  

    Witam,

    Zmywarka Boscha rozpoczyna program, słychać pompę spustową, ale nie pobiera wody do mycia, od razu zaczyna działać pompa myjąca (bez wody, na sucho) normalnym cyklem programu. Wyczyściłem płaszcz wodny (zasyfiony zaworek w lewym górnym rogu), hydrostat, elektrozawór sprawdzony - działa (podpięty pod zasilanie). Programator bez wizualnych uszkodzeń (jeden podejrzany lut na przekaźniku - poprawiony).

    Czy w tej zmywarce znajduje się jakiś czujnik wody (poza mikroprzełącznikami przy hydrostacie)? Obejrzałem wszystko dokładnie i nic więcej nie widzę. Dziwi mnie, że pomimo braku wody załączana jest pompa myjąca (czyli wynikałoby z tego, że podaje sygnał, że ma wodę), ale nie widzę żadnego czujnika który by za to odpowiadał.

    Może ktoś przerabiał podobny problem i coś podpowie, tematy na forum przejrzałem ale wszystko co znalazłem sprawdziłem. Chyba, że walnięty jest programator. Co jeszcze można sprawdzić?

    0 13
  • Arrow Multisolution Day
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 19 Paź 2015 00:32
    raci
    Poziom 12  

    Wszystko wyczyszczone, płaszcz wodny w ogóle się nie napełnia (nie jest załączany elektrozawór). Dlatego podejrzewam programator bo już kompletnie nie mam pomysłu co może być przyczyną.

    0
  • #4 19 Paź 2015 01:06
    PBK
    Specjalista AGD

    sprawdź na module zasilanie elektrozaworu poboru wody i
    przeczytaj ze zrozumieniem poprzedni post

    raci napisał:

    Co jeszcze można sprawdzić?

    nr telefonu do dobrego mechanika

    0
  • #5 19 Paź 2015 22:40
    raci
    Poziom 12  

    Dobra, to napiszę tak, "wszystko wyczyszczone" w moim poście to była odpowiedź na Twoje sugestie, ale teraz bardziej precyzyjnie:

    - łącznik między zbiornikiem a płaszczem wodnym wyczyszczony i sprawdzony
    - cały układ hydrostatyczny wyczyszczony i sprawdzony
    - dolne elektrozawory płaszcza wodnego wyczyszczone i sprawdzone

    Dzisiaj mnie naszło na eksperyment, podpiąłem elektrozawór bezpośrednio do sieci i napełniłem płaszcz. Opaliłem zmywarkę ale była w środku cyklu, także zrobiłem reset, wypompowała wodę, resztę z płaszcza spuściłem do zmywarki podpinając do sieci drugi zawór z prawej pod płaszczem wodnym. Odpaliłem od nowa krótki program i ku mojemu zdziwieniu zmywarka zaczęła normalny cykl czyli spuściła wodę, pobrała wodę do płaszcza i zaczęła mycie.

    Niestety, żeby nie było zbyt różowo teraz sytuacja wygląda tak (cykl pracy):
    1. Odpompowanie wody
    2. Napełnienie płaszcza (i przelanie wody do komory zmywarki)
    3. Mycie
    4. Odpompowanie wody
    5. Napełnienie płaszcza
    6. Mycie (czy płukanie, w każdym razie pompa myjąca działa)
    7. Odpompowanie wody
    8. Mycie (czyli pompa myjąca zaczyna pracować bez wody)

    Po resecie programu i odpaleniu na nowo sytuacja się powtarza (ta opisana powyżej). Nie chcę jej zostawiać włączonej do końca programu bo wydaje mi się że pompa myjąca nie powinna działać, jak w zmywarce nie ma wody.

    Co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania, bo to chyba nie jest normalny przebieg cyklu mycia, że pompa chodzi bez wody. Pomyślałem, że może przekaźnik od pompy się skleja po jakimś czasie, ale to chyba teoria na wyrost. Jak powinien wyglądać cykl?

    Czy w momencie zadziałania aquastopu (załączenie pompy spustowej przełącznikiem) nie powinna automatycznie wyłączyć się pompa myjąca? U mnie się nie wyłącza, a przynajmniej w sytuacji w której pracuje bez wody.

    Wszelkie sugestie mile widziane.

    0
  • #6 19 Paź 2015 23:08
    PBK
    Specjalista AGD

    raci napisał:

    Co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania, bo to chyba nie jest normalny przebieg cyklu mycia, że pompa chodzi bez wody.



    - sprawdzić na module układ sterujący włączeniem pompy myjącej

    0
  • #7 19 Paź 2015 23:29
    raci
    Poziom 12  

    Co masz na myśli pisząc układ sterujący? Wszystkim steruje jakiś mikrokontroler, samo załączanie pompy realizowane jest przez przekaźnik (i to mogę sprawdzić, a w sumie sprawdzałem podając 5V i wszystkie przekaźniki działały prawidłowo).

    Gdyby chodziła non stop to byłoby oczywiste, że coś nie tak ze sterowaniem, ale ona normalnie przechodzi przez 2 cykle (nabranie wody - mycie - spuszczenie wody) i później dzieją się cyrki.

    Możesz podpowiedzieć co dokładnie sprawdzić w module?

    0
  • #9 25 Paź 2015 10:24
    nares
    Specjalista AGD

    Do wymiany mikro-wyłącznik hydrostatu, lub cały hydrostat 00497570 (sam mikro-wyłącznik trudno zdobyć).

    0
  • Pomocny post
    #10 25 Paź 2015 13:09
    PBK
    Specjalista AGD

    nares napisał:
    Do wymiany mikro-wyłącznik hydrostatu, lub cały hydrostat 00497570 (sam mikro-wyłącznik trudno zdobyć).


    Mnie się też tak widzi
    ale jeśli autor napisał, że cały hydrostat dokładnie sprawdził ?
    Więc.....

    0
  • #11 27 Paź 2015 14:25
    raci
    Poziom 12  

    Temat chwilowo umarł z powodu remontu (brak czasu na zajęcie się zmywarką). Mikroprzełączniki przy hydrostacie wyglądają dobrze (sprawdzane miernikiem, a także podczas pracy).
    Co ciekawe jak jeszcze ostatnio przy tym grzebałem to zmywarka po założeniu obudowy i poskręcaniu wszystkiego do kupy przestaje otwierać elektrozawór. Kiedy mam ją otwartą (bez lewego boku i z programatorem na wierzchu) to robi dwa cykle (pobranie wody, mycie, wylanie wody) i później trzeba dolać wodę ręcznie (wyglądałoby na to, że coś nie łączy, ale już kilka razy sprawdzałem połączenia i wszystko było ok)
    Na ten moment jestem zdecydowany na zakup nowej (ta już swoje lata ma), ale może jeszcze spróbuje zrobić jedno podejście do naprawy. Dzięki za pomoc, jak coś jeszcze ruszę w tym temacie to się tutaj odezwę.

    0
  • Pomocny post
    #12 27 Paź 2015 20:47
    nares
    Specjalista AGD

    raci napisał:
    Mikroprzełączniki przy hydrostacie wyglądają dobrze (sprawdzane miernikiem, a także podczas pracy)

    To nie ma znaczenia - elektronika nawet wysoką sporadyczną rezystancję, odczytuje "jest woda, można uruchomić pompę myjącą".
    raci napisał:
    Na ten moment jestem zdecydowany na zakup nowej (ta już swoje lata ma)

    Obyś się nie obudził z ręką w nocniku... ;)

    0
  • #13 28 Paź 2015 02:01
    PBK
    Specjalista AGD

    [quote="nares"]

    raci napisał:

    raci napisał:
    Na ten moment jestem zdecydowany na zakup nowej (ta już swoje lata ma)

    Obyś się nie obudził z ręką w nocniku... ;)


    zwłaszcza z nowym Boschem :lol:

    0
  • #14 24 Lis 2015 21:29
    raci
    Poziom 12  

    Przysiadłem jeszcze do zmywarki, zresztą wasze posty utwierdziły mnie w przekonaniu, że nowe zmywarki ogólnie są dużo bardziej awaryjne niż stare i raczej 10 lat nie podziałają (chyba, że Miele, choć może i tu się coś zmieniło).

    W każdym razie to zdanie było kluczowe:

    Cytat:
    To nie ma znaczenia - elektronika nawet wysoką sporadyczną rezystancję, odczytuje "jest woda, można uruchomić pompę myjącą".


    Pomierzyłem jeszcze raz mikrowyłączniki i rzeczywiście, jeden miał rezystancję około 60 Ohm, co prawda nie jest jakaś duża, ale pomyślałem, że może to wystarczy. Jako że nie chciałem inwestować (~150 za hydrostat), rozebrałem oba mikrowyłączniki i przeczyściłem styki papierem ściernym.

    Po złożeniu wszystkiego do kupy zmywarka działa, już kilka myć było i wszystko wygląda ok. Teraz planuje kupić hydrostat i go wymienić, żeby było jak trzeba.

    Dziękuję za pomoc.

    0