Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Xperia Z3 nie wykrywa kart micro SD

grassme 19 Oct 2015 09:14 3423 6
    grassme
    Level 10  
    Mam problem z zakupionym od operatora GSM smartfonem Sony Xperia Z3.
    Smartfon po zamontowaniu karty micro SD wyświetla komunikat "Karta SD jest uszkodzona. Spróbuj ją sformatować". Wybranie komendy nie przynosi żadnego rezultatu, podobnie z poleceniem w menu Ustawienia/Pamięć/Karta SD/Podłącz kartę SD czy Wyczyść kartę SD - po kliknięciu smartfon rozpoczyna i momentalnie kończy proces.
    Pierwsza wypróbowana karta to nowa KINGSTON 64GB KARTA micro SDXC + Adapter SD SDCX10/64GB. Problem z kartą w smartfonie, w tablecie ASUS została wykryta natychmiast i jest sprawna.
    Druga próba z kartą PRETEC microSDHC 32 GB (class 10) - efekt ten sam.

Proszę o informacje od użytkowników Xperia Z3 - czy mieliście podobne problemy, jeśli tak, to karty jakich producentów są kompatybilne z tym modelem Sony?

Dzięki za pomoc.
    grassme
    Level 10  
    gabrjel wrote:
    Więc w skrócie włóż do komputera i sformatuj ją w komputerze... i spróbuj raz jeszcze

Sformatowałem z ustawieniami domyślnymi, w systemie FAT32... To samo - to, że nie tylko ja mam taki problem, to żadne pocieszenie :cry:
    Ma ktoś jakieś inne porady?
    grassme
    Level 10  
    winmap wrote:
    Wgraj od nowa soft.
    :-x Niedźwiedzia przysługa ...

Nowa instalacja nic nie pomogła, dodatkowo przestrzegam - kopia zapasowa stworzona za pomocą Sony PC Companion szczątkowo przywróciła zawartość mojego smartfonu, a kompilacja Android została zainstalowana w starszej wersji niż pierwotnie przed aktualizacją... Porażka...

Zna ktoś jakieś sensowne, POMOCNE rozwiązanie??
    gabrjel
    Level 19  
    grassme wrote:
    winmap wrote:
    Wgraj od nowa soft.
    :-x Niedźwiedzia przysługa ...

Nowa instalacja nic nie pomogła, dodatkowo przestrzegam - kopia zapasowa stworzona za pomocą Sony PC Companion szczątkowo przywróciła zawartość mojego smartfonu, a kompilacja Android została zainstalowana w starszej wersji niż pierwotnie przed aktualizacją... Porażka...

Zna ktoś jakieś sensowne, POMOCNE rozwiązanie??

Jak nowy soft nie zadziałał to chyba pozostaje serwis i gwarancja ?
    grassme
    Level 10  
    gabrjel wrote:
    Jak nowy soft nie zadziałał to chyba pozostaje serwis i gwarancja ?

Zgodnie z przypuszczeniem - efekt końcowy serwis i gwarancja, co ciekawe wymiana na nowy aparat, z nowym okresem gwarancyjnym - niespotykana rzecz na naszym rynku, choć duże znaczenie miał pewnie fakt, że wysłałem smartfon zgłaszając naprawę bezpośrednio na stronie producenta sonymobile, a nie za pośrednictwem operatora telefonii komórkowej. Zgodnie z deklaracją sony - naprawa do 5 dni ...

grassme wrote:
    ...kopia zapasowa stworzona za pomocą Sony PC Companion szczątkowo przywróciła zawartość mojego smartfonu...

Ciekawostka - przed przywróceniem kopii zapasowej trzeba zainstalować od nowa aplikacje/gry - wtedy stan zaawansowania jest przywrócony (głównie chodziło o gry dla dzieciaków).

Dzięki - temat zamykam.