Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka Bosch CSB 550 RE przestała działać

Bob Budowlaniec 19 Oct 2015 12:52 13317 62
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Witam serdecznie, problem jak w temacie.
    Wiertarka Bosch CSB 550 RE przestała działać w 60%.
    Po rozebraniu wiertarki zobaczyłem że szczotki a mianowicie jedna szczotka jest uszkodzona, końcówka szczotki zakończona jest małą okrągłą blaszką która jest zgrzana z drucikiem od szczotki, właśnie ta mała blaszka odczepiła się od drucika.
    Pomyślałem sobie że wystarczy jak kupię nowe szczotki i będzie po problemie ale niestety po wymianie szczotek na nowe okazuje się że wiertarka ma chęć ruszyć ale nie może.Ida iskry ze szczotek a wiertarka nie ma mocy żeby zakręcić, dodatkowo zaczyna pachnieć spalenizną z okolic stojana i wirnika + obydwa te elementy się nagrzewają.
    Muszę ja dokładnie rozebrać i posprawdzać wizualnie czy coś może jest nie tak, tylko zastanawiam się czy jest sens zaglądać do niej bardziej skoro może zakończyła swój żywot.
    Dlatego tu piszę bo może wy panowie mi podpowiecie czy jest sens starać się ją uruchomić czy lepiej wywalić i kupić nową.
    Dodam że wiertarka jak się nie mylę i dobrze pamiętam ma jakieś 10 lat a może i nawet więcej.
    Jak wiadomo sprzęt produkowany obecnie odbiega chyba jakościowo od tego który wyprodukowano kilka lub kilkanaście lat temu.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Pozdrawiam Janusz.
    ToJestNick
    Level 31  
    Hm... A da się kręcić główką wiertarki ręką i nie ma zbyt silnych oporów? Może zwyczajnie łożyska się zatarły.

Jeśli jednak są dobre, to prawdopodobne jest uszkodzenie wirnika i/lub stojana..
    ToJestNick
    Level 31  
    niewolno2 wrote:
    Objawy które podałeś świadczą o ewidentnym zwarciu na wirniku lub stojanie.

Nie koniecznie, w przypadku zwarcia na wirniku miałby silną niebieską iskrę opalającą komutator, ale wiertarka kręciła by, chociaż nie uzyskała by pełnej mocy. Skoro nie ma siły nawet ruszyć to według mnie mogą być zblokowane łożyska. Jeśli są okej- to wtedy faktycznie uszkodzony może być stojan i/lub wirnik.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Kręcić główką się da bez problemu, opór stawiają tylko szczotki.
    Z tego co już udało mi się wyszukać w necie to tak jak panowie piszecie jest zwarcie na stojanie i wirniku, teraz tylko moje pytanie co z tym wszystkim robić czy da się to jakoś wszystko naprawić, kupić nowy stojan + wirnik czy wiertarka do kosza ?
    ToJestNick
    Level 31  
    Najpierw w ogóle sprawdź czy szczotki dolegają do komutatora, mogą być zwyczajnie nie dotarte i brak jest na nich kontaktu.

Owszem, wirnik i stojan zapewne są dostępne, ale za sam wirnik przyjdzie Ci zapłacić około +/- 100zł, pytanie czy to się opłaca?

Jest duża szansa, że padł tylko sam stojan, lub sam wirnik. Lecz niestety do sprawdzenia wirnika potrzebna jest specjalistyczna aparatura którą posiadają tylko w serwisach i zakładach przezwajania silników. Możesz tam podskoczyć i poprosić o sprawdzenie. Stojan możesz sprawdzić samemu.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Dodam jeszcze że podczas próby jej uruchomienia światło mi w piwnicy przygasa.
    ToJestNick
    Level 31  
    Czyli wychodzi na to, że wirnik się blokuje. Możliwe, że jest uszkodzony ale najlepiej było by go sprawdzić na przyrządzie.

Szczotki równo dolegają do komutatora całą powierzchnią?
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Odnośnie szczotek to wyglądają na takie które dobrze dolegają, cały komutator jeszcze przetarłem papierem ściernym aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
    ToJestNick
    Level 31  
    Nigdy nie przeciera się komutatora papierem ściernym! Nawet w instrukcji do starych aluminiowych celm było to napisane! Ziarenka z papieru wgryzają się w komutator, potem powodują zwiększone tarcie przez co szczotki ulegają bardzo szybkiemu zyżyciu!

Możesz jedynie nawinąc pasek drobnego papieru ściernego na komutator, ale ścierniwem w stronę szczotek i kilkukrotnie zakręcić ręcznie wirnikiem, dotrzesz tak dla pewności szczotki.

Ogółem szczoteczki lekko i bez oporów poruszają się w prowadnicach?
    ToJestNick
    Level 31  
    Nawet jeśli rowki między działkami komutatora były by zanieczyszczone- wiertarka ruszała by. Ogółem próbowałeś ruszyć ją ręcznie kręcąc główką?
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Komutator przeczyściłem leciutko a rowki są drożne, nie pozapychane.
    Kręcenie ręcznie główką wiertarki nie powoduje żadnego problemu, szczotki ładnie chodzą.
    ToJestNick
    Level 31  
    A po załączeniu wiertarki i próbie zakręcenia główką jest to możliwe czy zostaje ona zblokowana?
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Powiem szczerze że tego nie próbowałem do obawiałem się dalszych uszkodzeń
    ToJestNick
    Level 31  
    Bo jeśli pozostaje zblokowana to ewidentnie uszkodzony jest stojan lub wirnik.

Stojan możesz sprawdzić, ma on dwie cewki- obie muszą mieć bardzo zbliżoną rezystancję.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Czyli jeśli ja włączę i spróbuje zakręcić ręcznie to powinna odpalić, jeśli tego nie zrobi to uszkodzeniu uległ wirnik i stojan ?
    ToJestNick
    Level 31  
    Jeśli coś ją blokuje to powinna ruszyć i zacząć kręcić. Jeśli nie ruszy a podczas kręcenia poczujesz opór- to uszkodzony jest wirnik lub stojan.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Ok zaraz zejdę do piwnicy i sprawdzę co i jak.
    ToJestNick
    Level 31  
    Według mnie cokolwiek było by uszkodzone- i tak naprawa będzie zwyczajnie nie opłacalna. Na 80% uszkodzony jest wirnik lub stojan, koszt wirnika na pewno wyniesie około 100zł, stojana pewnie nie mniej, a za tyle można już kupić sprawną taką wiertareczkę. Ta już swoje wysłużyła...
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Panowie sprawdziłem, odpaliłem wiertarkę i chcąc zakręcić ręcznie główką wiertarki stawia ona opór i nie ma możliwości zakręcenia główką.
    Pewnie tak jak piszecie uszkodzeniu uległ wirnik + stojan.
    Trzeba będzie chyba z nią podjechać do serwisu.
    ToJestNick
    Level 31  
    Obstawiam raczej uszkodzenie jednego z tych elementów. Wirnika- lub stojana. Bardziej obstawiałbym to drugie ale pewność będzie dopiero po sprawdzeniu w serwisie.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Ok dziękuje za pomoc, w wolnej chwili rozbiorę ja dokładnie i postaram się sprawdzić co i jak a jak nie to jutro podjadę do serwisu i poproszę o sprawdzeniu wirniki i stojana.
    Wtedy będzie wiadomo co i jak, ostatecznie będzie trzeba kupić nową wiertarkę.
    Nie wiem czy można ale jeśli ktoś zna jakiś dobry sklep internetowy z wiertarkami to proszę o polecenie mi go tu lub na priv jeśli forum tego zabrania.
    ToJestNick
    Level 31  
    Powiem Ci tak, nie ważne gdzie kupisz- byle byś kupił coś dobrego ;) Bosch na ten przykład często jest podrabiany, a oryginał od podróbki dla niewtajemniczonej osoby odróżnić jest ciężko.

Jeśli uszkodzony jest tylko stojan, a wirnik sprawny, to stojan można przezwoić i jest to opłacalne.
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Panowie rozebrałem wiertarkę dokładnie i wszystko wizualnie wygląda ok, chciałem ją uruchomić ale nic z tego, szybko ją rozebrałem i powiem że wirnik jest ciepły ale da się go utrzymać w dłoni natomiast stojan jest bardzo gorący i praktycznie parzy w dłonie.
    ToJestNick
    Level 31  
    Masz multimetr uniwersalny?
    Bob Budowlaniec
    Level 11  
    Masz na myśli miernik taki najprostszy zwyczajny ?
    Jeśli tak to mam taki
    ToJestNick
    Level 31  
    Tak, ustaw go na pomiar rezystancji, wyciągnij stojan i zmierz jego obie cewki.