Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IRLZ44 - znikający prądu przy sterownoi PWM

19 Paź 2015 12:56 1008 6
  • Poziom 9  
    Witam

    Planuje wysterować diodę LED czerwoną 10W (1000mA) przy pomocy PWM z arduino. schemat jak niżej. Dioda ma się ściemniać i rozjaśniać według moich indywidualnych potrzeb a informacje o prądzie mają wpierać algorytmy w arduino.. Problem jednak dotyczy maksymalnej jasności. Niestety po zmontowaniu na płytce uniwersalnej układ przepuszcza tylko niecałe 600mA przy PWM 100% i nie chce ani trochę więcej. Prąd mierzyłem multimetrem oraz wejściem analogowym arduino widocznym na schemacie. Efekty zbliżone.
    Całość zasilam uniwersalnym zasilaczem 12V 1200mA. Więc mocy powinno być nadto
    Co ciekawe po podłączeniu diody bezpośrednio do zasilacza świeci jaśniej no i prądy są znacznie większe grożące wręcz spaleniem.
    Ponadto łączyłem też bramkę tranzystora IRLZ44 bezpośrednia do 5V podawanych przez arduino i efekt był ten sam.
    Wymieniłem też tranzystor a inny egzemplarz ale niczego to nie zmieniło.
    Nie mam pojęcia dlaczego układ nie pozwala wysterować diody do maksimum
    Proszę was o pomoc.


    IRLZ44 - znikający prądu przy sterownoi PWM
  • PCBway
  • Poziom 9  
    Witam,

    a sprawdzałeś czy tranzystor IRLZ44 nie jest walnięty ? Może ten drugi też pochodził z felernej partii od kolegi "Chyńczyka"

    pozdrawiam
  • PCBway
  • Poziom 23  
    Przyczyn może być wiele, rezystor nie ma 0,165 oma tylko więcej, niepołączone masy 12V i 5V itd...

    Dodano po 4 [minuty]:

    Nie sugeruj się pomiarem prądu w zwykłym mierniku, może się sporo mylić przy przebiegu prostokątnym. Lepiej patrz na to jak jasno dioda świeci.
    A jak jasno dioda świeci jak podłączysz bramkę do +12V ?
  • Poziom 43  
    Cytat:
    Ponadto łączyłem też bramkę tranzystora IRLZ44 bezpośrednia do 5V podawanych przez arduino i efekt był ten sam.
    Sprawwdź jakie są w takiej sytuacji spadki napięcia na LED'zie MOSFET'cie i rezystorze.
  • Poziom 9  
    no to tak pomiary światła aplikacją z androida wykazały:

    tym razem dioda biała 4000k
    20500lx i 1,16mA przy zasilaniu 12V bez ściemniacza
    8000lx i 370mA na ściemniaczu ustawionym na 0% ściemniania (3,3v/5v/~10v na bramce)

    Cytat:
    niepołączone masy 12V i 5V itd...

    masy połączone, bez tego arduino odbiera szumy i kosmiczny przekaz a nie dane ;)
    dalej... przełączyłem całe zasilanie ardu i układu ściemniacza na jeden zasilacz 12V. Efekty bez zmian.

    Cytat:
    Sprawwdź jakie są w takiej sytuacji spadki napięcia na LED'zie MOSFET'cie i rezystorze.

    -spadek na rezystorze ~100mV
    -spadek na IRL 0,08V
    - spadek na LED 8,48V
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Cytat:
    -spadek na IRL 0,08V
    I to jest kluczowy pomiar widać że bardziej go nie włączysz, bo to nie tranzystor ogranicza.

    Cytat:
    -spadek na rezystorze ~100mV
    - spadek na LED 8,48V

    Czyli w sumie na LEDzie MOSFET'cie i rezystorze nie mamy nawet 9V, a zasilacz podobno daje 12V, chyba że nie daje, albo masz takie spadki na amperomierzu, przewodach, czy co tam jeszcze jest po drodze.
  • Poziom 9  
    zgadza się... pospinałem innymi przewodami, krótszymi i lepszymi. Prąd od razu skoczył 2x.
    Czyli nie "chiński tranzystor" jak sugerował nasz przyjaciel z zaprzyjaźnionego miasta Oławy, tylko chińskie przewody.
    Wiedziałem że coś prostego :]

    Dzięki i możemy zamykać