Układ powstał w 2013 r. na zamówienie mojego kolegi, który odbywa długie wycieczki rowerowe po lasach i bezdrożach. Używa GPS'u, którego akumulator wewnętrzny jest dla niego niewystarczający. Pewnego razu zgubił się i nie chciał już nigdy więcej przeżywać czegoś podobnego. Poprosił mnie o zrobienie dodatkowego zasilania dla jego GPS'a.
Ja mam sporo ogniw Li-Io odzyskanych ze "starych" baterii z laptopów. Postanowiłem dać im drugie życie.
Układ i cztery ogniwa zamknąłem w hermetycznej obudowie. Pudełko musiało zmieścić się w bocznej kieszeni torby mocowanej na kierownicy roweru. Wyłącznik, kontrolki, gniazdo USB i kabel zasilający rozmieściłem tak, żeby obsługa w czasie jazdy była wygodna. Na końcu kabla zasilającego GPS zrobiłem wtyczkę z pleksi z wbudowaną kontrolką napięcia ogniw. Dzięki temu widać migającą czerwoną LED, gdy napięcie zbliża się do minimalnego dopuszczalnego poziomu.

Układ elektroniczny jest oparty na dwóch scalakach:
przetwornicy podwyższającej MCP1651MS
ładowarki ogniw Li-Io ISL6291
Zrobiłem chyba najprostszy układ na bazie tych scalaków, wykorzystując typowe aplikacje z kart katalogowych. Ogniwa połączyłem równolegle. Z baterii laptopów odzyskuję ogniwa o pojemnościach 1,5 do 2,5 Ah, więc mój "bank" może mieć 6-10 Ah. Do zasilania GPS'a wystarczy na 16-24 godziny.

ISL6291 kontroluje temperaturę ogniw. Umieściłem więc termistor pomiędzy ogniwami. Posmarowałem pastą przewodzącą po zrobieniu zdjęć, żeby miał dobry kontakt z ogniwami. To ta czarna łezka w środku zdjęcia.

Ogniwa przylutowałem do kołków, żeby ich ewentualna wymiana była prosta i szybka. Ogniwa są zwierane ze sobą za pomocą zworek co pozwala na szybką kontrolę lub testowanie za pomocą zewnętrznej ładowarki umożliwiającej zdejmowanie charakterystyk. Zrobiłem to po dwóch latach użytkowania i ogniwa okazały się w niezłym stanie. Każde ma pojemność 1,5 Ah.
Power Bank można ładować z dowolnego zasilacza sieciowego lub samochodowego 5V poprzez złącze USB lub z komputera. Kolega doładowuje też z ładowarki słonecznej. Kontrolki na obudowie służą do sygnalizacji stanu naładowania.
Cool! Ranking DIY