Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Amica Comfort Plus 1000-Bład E22 i E11

artur9419 19 Paź 2015 22:39 3783 10
  • #1 19 Paź 2015 22:39
    artur9419
    Poziom 14  

    Witam. Mam problem jak wyżej, powód błędu E22 namierzyłem, trak silnika jest zwarty, ale za co odpowiada E11. Ogólnie pralka na programach prania nie blokuje blokady tylko zaczyna prać, a na wirowaniu, chce zablokować, zablokuje (dioda zablokowane drzwi nie swieci się) i wybija E11. Do tego zauważyłem uszkodzony rezystor, który znajduje sie zaraz obok wejścia na kabel od blokady. Z góry dziękuje za odp :)

    0 10
  • Relpol
  • #2 20 Paź 2015 21:40
    artur9419
    Poziom 14  

    Nikt nie ma pomysłu na nią?

    Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

    Zrobiłem mały przegląd, po ścieżkach doszedłem, że jedna nóżka uszkodzonego rezystora jest połączona z jednym z podłączeń blokady, za to 2 nóżka prowadzi do triaka, prawdopodobnie sterującego blokadą. A skutkiem tego jest chyba to, że rozleciała się kostka blokady i pewnie została źle zmontowana. Dysponuje ktoś schematem jak ma być podłączona ta blokada?

    0
  • #3 20 Paź 2015 22:10
    orajc
    Poziom 10  

    Nie warto bawić się w reperowanie blokady - takie rzeczy trzeba wymienić na nowe bo może się zdarzyć że nie zadziała i zaleje ci mieszkanie.

    0
  • Relpol
  • #4 20 Paź 2015 22:50
    artur9419
    Poziom 14  

    Ale blokada a kostka blokady to 2 różne rzeczy. A naprawić to ja muszę ten moduł.

    0
  • #5 21 Paź 2015 22:11
    artur9419
    Poziom 14  

    Nikt nie ma takiego schematu?

    0
  • Pomocny post
    #6 21 Paź 2015 22:38
    ROBSON33
    Moderator AGD

    artur9419 napisał:
    jak ma być podłączona ta blokada?


    Pralka Amica Comfort Plus 1000-Bład E22 i E11

    1
  • #7 25 Paź 2015 17:32
    artur9419
    Poziom 14  

    Dziękuje za ten schemacik, wymieniłem rezystor, poprawiłem kable w blokadzie (2 były zamienione) i praleczka działa. Teraz sb tak myślę, wiele razy się słyszy, że przez głupi zawór przesterowania rozwala elementy na module. Czy dałoby sie zamontować tam przekaźnik? Bo jak rozumie to zasilanie siłownika to 230?

    0
  • #8 09 Lis 2015 21:27
    artur9419
    Poziom 14  

    Wystąpił kolejny problem, po poskładaniu po remoncie, wszystko pięknie ładnie woda leci z góry, wyłączyłem ją aby odczekać by zawór powrócił na swoje miejsce. Gdy był na swoim miejscu szybkim ruchem przekręciłem pokrętło wyświetlacz na chwile się zaświecił i coś delikatnie pyknęło i ciemność. Podejrzewam przetwornice lecz nie jestem pewien i nie wiem które elementy
    w tej przetwornicy mogły się zepsuć. Proszę o szybką pomoc.

    0
  • #9 04 Gru 2015 09:15
    zibby
    Poziom 12  

    A ja się chciałem podpytać gdzie jest ten triak . U mnie historia wygląda tak że wymieniłem szczotki, Pralka rusza dowolny program , pracuje do momentu kiedy ma wirować , w momencie startu wirowania wywala błąd E22 .
    Na rysunku zaznaczyłem ten który podejrzewam bo od niego ścieżki prowadzą bezpośrednio do kostki łączącej z silnikiem
    Pralka Amica Comfort Plus 1000-Bład E22 i E11

    rozwój sytuacji
    Triak wymieniony i nie był to ten co zaznaczyłem tylko po drugiej stronie płytki przymocowany do radiatora .
    Teraz sytuacja jest nadal podobna , czyli program rusza , dochodzi do wirowania i E22 . Czego dalej szukać?
    PS. Szczotki nowe , triak nowy
    Pralka Amica Comfort Plus 1000-Bład E22 i E11

    Pomierzyłem tacho silnika - w spoczynku ma 150ohm czyli chyba mało . Z tego co czytałem powinno mieć ok 230 ohm

    1
  • #10 07 Gru 2015 22:03
    falo22
    Poziom 25  

    Tacho dobre jest. Problem leży albo w silniku albo w module, procentowo 70% silnik 30%moduł, A po wymianie szczotek dotarłeś komutator pumeksem, żeby szczotki nie iskrzyły?

    0
  • #11 07 Gru 2015 22:36
    zibby
    Poziom 12  

    problem rozwiązany .
    Dla potomności : komutator był wyczyszczony itd. ale szczotki które kupiłem były na kąt prosty ( choć dedykowane do pralki a nie uniwersalne) . Wyjąłem , dopiłowałem do kształtu komutatora i ruszyło z "kopyta" .
    Na razie działa jak nowe .

    0