W karcie katalogowej optimizera P600 jest napisane, że przy połączniu do dwóch paneli jest kompatybilny w inwerterami od 15 kW w góre. Poza tym autor wątku wspomina w pierwszym poście, że ma podłączone optimizer do każdego panelu. Przynajmniej ja to rozumiem jako 1 do 1.
Raz miałem jednak podobny przypadek z ZnShine'ami 270 Wp mono. Uoc dla nich to aż 60 V dla 25 stopni C. Optimizer P300 jest natomiast dla maks. Uoc = 48 V i to dla najniższej temperaturze pracy. Klient od razu pytał więc o P600 co mnie trochę zdziwiło ale właśnie tak mi to wyjaśnił.
Myślę, że w tym wypadku było podobnie Uoc dla tej klasy "amerykańskich" paneli 250Wp, prosto z orientu to 44 V przy 25 stopniach, więc w zimie pewnie przekroczy dopuszczalne dla P300 napięcie 48 V.
Mimo wszystko myślę, że zamiast przepłacać 8 EUR na każdym optimizerze lepiej było kupić lepsze panele i tańsze optimizery P300. A już najlepiej w ogóle moduły smart gdzie wychodzi średnio 0,01 EUR/Wp taniej niż przy łączeniu osobno tego samego sprzętu moduł+optimizer. No ale ten kto wygrał przetarg czy cokolwiek to było, pewnie miał na stocku Amerisolar, bo aż mu w majtach zabrzeczało jak usłyszał 0,46 EUR/Wp wieć już nie było mowy żeby za 0,51 EUR/Wp kupić made in europe z lepszą gwarancją mocy, jakością wykonania i przede wszystkim z bezpiecznym dla tego optimizera Uoc w okolicy 37V.
Proszę mnie źle nie zrozumieć nie twierdzę, że moduły made in china muszą być kiepskiej jakości. Sam jestem fanem Suntecha i traktuje ich produkty jako benchmark jakości w tej cenie. Zwracam jedynie uwagę że W TYM WYPADKU można było to lepiej rozegrać.