Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GTX 560Ti - Czy Chieftec GPA-500-S8 może być za słaby do tej karty?

vbfun 20 Paź 2015 19:40 447 7
  • Poziom 6  
    Kupiłem MSI Geforce GTX 560Ti i zasilacz Chieftec GPA-500-S8. Okazuje się jednak, że grafika nie włącza monitorów.

    Moja płyta główna: Pegatron IPIEL-LA3
    Intel Core 2 Quad Q9500 i 8GB RAM

    Zasilacz ma tyko jedno złącze 6pinowe, a karta potrzebuje 2. Złącze mógł bym sobie dolutować na upartego, ale pytanie czy faktycznie zasilacz uciągnie tę kartę.
    Z tego co czytałem płyta główna powinna pociągnąć z tą grafiką, ale jak podaje producent powinienem mieć wpięte obie złączki i min. 30A dla 12V z zasilacza. Jak dla mnie to mały grzejnik. Myślałem, że Chieftec wystarczy, ale teraz nie jestem aż tak pewny.

    Cały komputer wymagał mniej niż ta karta. To jakiś kosmos...
    Mogę kupić inny zasilacz, pytanie tylko czy rzeczywiście w nim tkwi problem.

    Bardzo mi zależy na tym Geforce GTX560Ti.
  • Poziom 40  
    560ti ma tdp około 170W więc cała platforma bez problemu może być zasilana z tego chiefteca.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Dlaczego chcesz lutować? Wystarczy przecież przejściówka molex->6-pin PCI-e.
  • Poziom 6  
    zerbatin napisał:
    przejściówka molex->6-pin PCI-e

    Podjadę jutro do sklepu komputerowego to może dostanę taką przejściówkę. Mój stary zasilacz nie miał takiego wyprowadzenia bo tak to bym sobie ją zlutował.

    Karta nie startuje. Sprawdziłem raz jeszcze. Na złączy PCI-e mam 12V na wszystkich 3 parach. Przy starcie wentylator od obudowy stopniowo zwiększa obroty. Tak samo się zachowuje jak nie podłączy się 4 pinowego złącza na płytę główną. Zero obrazu lub dźwięków tylko zwiększające się obroty wentylatorów i hałas z nimi związany.

    Poszukam tej przejściówki i zobaczę czy to coś da.
    Do czego służy to 2 pinowe złącze (dwa czarne kable).
    LINK wyjaśniający.
    PCIe ma 6 pinów (3 pary po 12V) i dodatkowo dopięte dwa piny z masą. Hmmm.... Ciekawe po co to?
  • Poziom 40  
    Na integrze Obraz jest?
    Jakie sygnały biosu - po podłączeniu 560?
  • Poziom 6  
    karolark napisał:
    Na integrze Obraz jest?
    - TAK (bez podłączenia 560) i NIE (podczas podłączenia 560)
    Złącze PCIe jest sprawne:
    Na 8600GT też obraz działa podobnie na GT230 mam jeszcze jakąś Quadro, ale mam deficyt monitorów z wyjściem DVI.

    karolark napisał:
    Jakie sygnały biosu
    Zero dźwięków, brak obrazu. Klawiatura startuje bo miga dioda.
  • Poziom 38  
    Karta wcale nie jest grzejnikiem, mam taką w wersji Top od Asusa, na co dzień ma około 36st a podczas intensywnego grania okolice 60st. Może to zasługa chłodzenia direct cu2.

    Nie jestem zwolennikiem "drutowania", według mnie jeżeli zasilacz nie posiada danego okablowania to nie nadaje się do zasilania wybranego sprzętu. Kartę radziłbym sprawdzić w komputerze a) z odpowiednim zasilaczem b) płytą główną posiadającą slot PCI-E w ver 2.0, gdyż ta płyta chyba posiada 1.1 i to też może być problem.
  • Poziom 6  
    badboy84 napisał:
    PCI-E w ver 2.0, gdyż ta płyta chyba posiada 1.1

    hmmm... z tym akurat może być problem. No chyba, że zmienię płytę główną na inną. Pytanie tylko czy znajdę jakąś która przyjmie mojego procka i RAM a jednocześnie obsłuży grafikę.
    Narazie zobaczę na tej złączce.

    --edit--
    indranrehan napisał:
    Bus PCI-Express :
    Device : 4 Series Chipset PCIe Port 1
    Version : 2.0 Port : 2
    Physical Slot : #0 Slot
    Populated : Yes
    Link Width : x16 (max. x16)

    Czyli niby mam 2.0 na x16. Jedyne co piszą to to, że na PCIe x1 ma 1.0.

    --edit--
    zerbatin napisał:
    Wystarczy przecież przejściówka molex->6-pin PCI-e.

    Faktycznie wystarczył jeden mały kabelek za 5zł. Płyta główna obsługuje kartę bez większych problemów.
    Dzięki wielkie za pomoc.